ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:244/361)

Tarta z łososiem i szpinakiem 131

Charakterystyczne niewysokie ciasto z pofalowanym brzegiem, wypełnione słodkim lub słonym farszem to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale znana i lubiana jest na całym świecie. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować

Smakowity Blog Kulinarny
Clafoutis z czereśniami 118

Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików.  0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Brioszka (brioche) 128

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie

Mama Gotuje
Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 287

pyszne i wspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser

Smaczne Potrawy
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 149

ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek.  Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w  smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym

KUCHARNIA
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 145

jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

zadanie-gotowanie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 115

Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia

Magiczne Życie Marty
Wegańskie tosty francuskie 124

owsianka i naleśniki mi się już trochę przejadły, spróbowałam zrobić wegańskie tosty francuskie. Wyszły pyszne i są  bardzo łatwe do przygotowania. Aby zrobić takie tosty francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej mieszance wystarczy wrzucić go na patelnię i przypiekać(...)stron. Potem tylko posmarować dżemem, dodać jakieś owoce i można cieszyć się pysznym słodkim śniadaniem.  Wegańskie tosty francuskie Składniki (na ok. 3 porcje) : 1 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam  sojowego) 2 dojrzałe banany  1 łyżka mąki tortowej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki  cynamonu ulubione dodatki (u mnie dżem z mirabelek, banany

wegujemy
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 440

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 110

przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu. Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Francja: Clafoutis z wiśniami 170

patrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko wyskoczyć do sklepu żeby kupić to, czego brakuje i upiec jakieś ciasto. Dziś padło na francuski szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie Clafoutis

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tosty francuskie z rokitnikiem 148

lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, kwaśny i orzeźwiający deser. Poza sezonem (wrzesień-październik) pozostaje nam dżem z rokitnika. Jego śniadaniowa wersja to tosty francuskie z rokitnikiem. Idealna sprawa jeśli kupiliśmy ciasto drożdżowe, ale zjedliśmy tylko kawałek a reszta nie jest już taka świeża. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę (może być spokojnie “wczorajsze”) jajko małe opakowanie śmietany(...)łyżka ekstraktu z wanilii džem z rokitnikiem odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa   Jak przygotować tosty francuskie z owocami? Jajko, śmietanę i wanilię mieszamy razem widelcem. Przygotowujemy kanapki z ciasta drożdżowego. Pomiędzy 2 kawałki ciasta wkładamy owoce i dużą łyżkę rozsmarowanego dżemu z rokitnika. Każdą kanapkę obtaczamy w śmietanie z jajkiem. Smażymy z każdej strony

Ugotowane pozamiatane
Clafoutis czereśniowy 107

Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę

Pyry na Gaz
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 189

potem nadeszły ferie, z nimi wyjazd i nastała przerwa... Ale już biegnę nadrabiać :)  Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Faworki Marcjanny 87

układać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać na półmisek. Gotowe faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie, a na trzy palce szerokie, w tey szerokości ciasta trzy

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania