sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgości. Można powiedzieć, że zbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie. Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam! składniki na 6 sztuk: 12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki 3 pieczarki pokrojone w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli
bastalenaostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia
Moje domowe kucharzenieFarsz: - ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu - KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIurodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim
Brzuszki Łakomczuszkiurodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim
Brzuszki ŁakomczuszkiBardzo prosta w przygotowaniu i szybka przekąska. Oczywiście pod warunkiem, że skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego, którego samodzielne przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Czytaj dalej
Gotuj z Misiempogoda bardzo jesienna. Chce się jeść treściwsze i ciepłe dania. Do barszczu można podać chrupiące rożki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniakami i pieczarkami. To danie można przygotować z ziemniakami, które zostały z obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy Aleksandryśrodek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryPotrzebujesz tylko trzech składników, by móc zajadać się pysznymi ciepłymi różyczkami. Jest to świetny dodatek do lodowych deserów. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrywino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach. Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza
Pasja Smakuwiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno. A oto kilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną Chińskie pierożki
Pasja SmakuWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól
Smaczne Zdrowestole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie 200g wedzonego lososia 100g zoltego sera peczek koperku 250ml smietany bialy pieprz sol, czarny pieprz limonka 1 jajko szczypta cukru wykonanie: Zolty ser scieramy na tarce o duzych oczkach. Dodajemy
Przysmaki Karolki