ciagle jest dosc wysoka, ale co tam. W chwili gdy ja szykowalam tarty, Viki zbierala dla Taty kwiatki z ogrodu. Mini tarty ze szparagami skladniki na 4 mini tarty: ciasto francuskie okolo 12 sztuk zielonych szparagow 1 jajko 80g startego parmezanu 120ml smietany 18% 4 suszone pomidory 1 lyzeczka natki pietruszki swiezo zmielony czarny pieprz sol - opcjonanie wykonanie: Foremki
Przysmaki KarolkiOczywiście, nie mogłam odmówić sobie przyjemności obejrzenia wyników ich całodziennej pracy - i mówię Wam, były imponujące (a przynajmniej większość z nich). Trzypiętrowe torty wypełnione najróżniejszymi musami, nadziewane czekoladki, ciasto duńskie i francuskie w kilku wydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się jeden z nich(...)między innymi - francuska tarta cytrynowa, creme brulee, panna cotta, tort szwardzwaldzki, Othello, Georgina i parę innych niezłych kwiatków ). Objadłam się za wszystkie czasy, ale naprawdę niemożliwością jest oprzeć się takim wspaniałościom. Tymczasem w Polsce mamy dzisiaj Tłusty Czwartek. Objedliście się pączkami po same uszy...? Ja nie zjadłam ani jednego... Nie mam dostępu do kuchni, w której mogłabym szaleć z garnkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek
Symfonia Smakówpisałam, że niestety mój piekarnik uległ awarii i z powrotem dopiero będzie prawdopodobnie w połowie stycznia :( Więc niestety wszystkie słodkości trzeba robić w inny sposób. Takim sposobem było smażenie ciasta francuskiego w głębokim oleju. Wyszło całkiem smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet(...)zimnych składników i ponownie siekamy nożem. Zagniatamy szybko kulkę i wkładamy zawinięte w folię do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek
MamaOskarkaRogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy. Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów. Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem
Darcia w kuchniDzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną ( zdecydowanie wolę potrawy wytrawne ), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek . Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie(...)Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto
Chilli Czosnek i OliwaNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przi fajerze 1 to chciałoby sie gojści 2 czym zaskoczyć, ale żeby tyż przi tym niy mieć za kans roboty. Te łōdki 3 to żech sie
Chop w kuchnikarnawał to muszą być słodycze. Ta słodkość zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem, obok trójkątów z ciasta francuskiego, te zawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest(...)kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i krokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery. Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu. Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha! Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu u mamy. Dopiero dzisiaj doczekał się
Przepisy Aleksandrywykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g(...)przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę i cukier umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn, pozostałe mleko, cukier, jajko, sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut. Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować i krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt grubości około
Smak mojej kuchniskład jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama.. Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to. Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego Składniki na 12 pączków: 1 1/4 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła, 3 jabłka (papierówki) pokrojone(...)olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczoną margarynę i wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabł ka, mieszamy łyżką. Formujemy małe pączki. W rondelku mocno rozgrzewamy olej, smażymy pączki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony, pączki odsączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : ciasto francuskie 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz jajko Przygotowanie : Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno Na gorącym oleju przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec(...)smażenia ser Smażyłam tak długo, aż składniki się połączyły, wtedy dodałam odrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam je widelcem Wierzch pierożków smarowałam roztrzepanym białkiem, piekłam w temp. 180' C do zarumienienia Jest to propozycja dla każdego, bo pierożki robi się szybko i łatwo, no i są smaczne
Proste Potrawykurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert ser z niebieską pleśnią przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano Piersi z kurczaka myjemy(...)kawałki i podsmażamy na drugiej patelni. Kiedy sok, który puszczą grzyby wyparuje, dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy minutkę i dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się
Kolizje Smaków