ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:238/361)

NALEŚNIKI SUZETTE Z POMARAŃCZAMI 135

jeden z klasycznych francuskich deserów, choć dzisiaj bardzo rzadko można go spotkać w menu francuskich restauracji. Zgodnie z legendą, te najsłynniejsze francuskie naleśniki zostały wymyślone przez Henriego Charpentiera, francuskiego szefa kuchni, który przygotował je na cześć Suzette, towarzyszki księcia Walii Edwarda VII, przyszłego króla Anglii. Jeśli ich nie znacie, to gorąco Was namawiam do ich spróbowania, bo naleśniki Suzette podane(...)podać zarówno na deser, jak i na podwieczorek, a nawet na śniadanie.   Przygotowanie: 45 min. Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego**   Na sos Suzette: ● 100 g miękkiego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 170

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 96

jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub smażonymi owocami, palce lizać! Można go również podać na śniadanie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuskie eklerki 177

pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU(...)nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła!  W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru

Gotowanie to kochanie
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 196

wpis powstał na prośbę moich czytelniczek, dla których zrobienie podstawowego bazowego ciasta np. drożdżowego, kruchego, czy francuskiego jest problemem. Dzisiaj... ciasto drożdżowe.   Zrobienie ciasta drożdżowego nie przysporzy nam żadnych trudności, jeśli będziemy przestrzegać ważnych zasad, które mają decydujący wpływ na efekt finalny   Zasada Nr 1: Wszystkie składniki czyli mąka, cukier, jajka, drożdże

Kuchnia u Krysi
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z JAGODAMI 113

Dziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również , kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło(...)rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta. Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone. *W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 137

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało

Karo in the Kitchen
Pasztet grzybowy w cieście 186

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet grzybowy w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Galette ze śliwkami 126

też mnie zaskoczyła. Strukturą ciasta, kruchością, smakiem i łatwością wykonania. Proste składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami(...)łyżka cukru bązowego 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować

Obiad gotowy
Kruche babeczki z pastą chrzanową 151

razem dla odmiany przygotowałam wersję na słono. Babeczki wypełniłam pastą chrzanową z dodatkiem musztardy francuskiej. Udekorowałam tym co miałam pod ręką. Do babeczek można użyć też innych past, polecam m.in.  brokułowo-serową , z czerwonej fasoli z tuńczykiem , jajeczną , serową z awokado . składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żołtka szczypta soli pasta chrzanowa(...)Octim sól,pieprz do smaku ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wykorzystałam: plaster wędzonego łososia plaster wędliny natkę pietruszki czarne oliwki listki bazylii czarny sezam musztardę francuską Octim Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 134

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej

Gosia gotuje
LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI 150

Kolejna propozycja zaczerpnięta z książki kucharsko-lifestylowej,  Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na blogu. Wypróbowałam z niej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 134

nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SMAŻONE FIGI Z SOSEM MUSCAT 94

pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem(...)resztę masła, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ubijając sos trzepaczką. Przełóż figi na patelnię i podgrzej przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. *Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes lub Frontignan, lub innego słodkiego białego wina typu Muscat. **Tak przyrządzone figi będą również świetnie smakować podane z gałką lodów waniliowych lub nugatowych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN 107

Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska