ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:245/361)

Jabłecznik francuski 139

Bardzo mi się spodobała zabawa w Weekendową Cukiernię , dlatego i teraz chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia i bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie

In my kitchen
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 385

jedne z najsmaczniejszych rogalików jakie upiekłam! W smaku przypominają nieco rogaliki francuskie, bo ciasto delikatnie "listkuje" a jest zdecydowanie mniej przy nich roboty (nie licząc nocnego wyrastania ciasta w lodówce). To nad czym muszę jeszcze popracować to zdecydowanie zawijanie... :) Ciastka są wspaniałe, nie wiem jak smakują dzień po upieczeniu bo wszystkie z mężem bezwstydnie wciągneliśmy pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki(...)wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce.  Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 131

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć  je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty.  Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny

Kuchnia w oparach
Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem 190

Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 182

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SERNIK CAPPUCCINO 169

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z KWIATEM CZARNEGO BZU 137

Osobiście nie przepadam za zapachem kwiatów czarnego bzu, ale w muffinkach, które Wam dzisiaj proponuję jest on niezwykle subtelny, a same muffinki są puszyste i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DESER Z KIWI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 172

Ten prosty deser z kiwi stanowi oryginalne i zaskakujące połączenie dwóch różnych smaków: słodyczy białej czekolady z kwaskowatym smakiem kiwi. Zapraszam do spróbowania! Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZABAJONE Z CYTRUSAMI 149

ZABAJONE Z CYTRUSAMI 4 porcje Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 15 minut Chłodzenie: 2 godz. Składniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE 175

SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII 181

SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII Prosta zimowa sałatka owocowa, którą możesz podać na przykład na podwieczorek.   Dla 4 osób 4 mandarynki 1 jabłko

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ 158

MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ Uwielbiam słodkości, dlatego nie zabraknie ich na pewno na moich blogu, ale namawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 136

COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ Dzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i żurawiną. Dla 4- 6 osób Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MAGDALENKOWE MUFFINKI 174

MAGDALENKOWE MUFFINKI Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI 244

Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki

Ostra na Słodko
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa - kto odkrył ją w swoim kawałku ciasta stawał się królem i zakładał specjalną koronę. Całkiem przyjemna

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania