Tym razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaA może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJabłka to typowo jesienne owoce, które długo zachowują świeżość i są znakomitym źródłem witamin niezbędnych w czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLatem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOrzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTen deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKeks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska