ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:239/361)

CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE BEZ MĄKI 118

Tym razem dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne ciasto pomarańczowe bez mąki, które zadowoli wegetarian i miłośników produktów bezglutenowych. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM 103

Oryginalna propozycja crème brûlée, którą możecie przygotować na Święta Bożego Narodzenia lub na Nowy Rok, mimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 126

Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 129

Tym razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KWIATY AKACJI W TEMPURZE 114

Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM ZE SPECULOOS 151

Ciasto cytrynowe podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również przygotować na każdą inną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ 145

A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 120

Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 95

Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 156

Zabaione to wyjątkowo lekki i delikatny deser na bazie żółtek, cukru i słodkiego wina. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 189

Jabłka to typowo jesienne owoce, które długo zachowują świeżość i są znakomitym źródłem witamin niezbędnych w czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z JEŻYNAMI 208

Sezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
NEKTARYNKI W SYROPIE PORZECZKOWYM 104

Latem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 141

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA MOJITO 148

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska