ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:227/361)

Kielbaski twist-Sausage roll twists 191

Doskonala przekaska na przyjecie- kielbaski twist Skladniki: 12-14 parowek koktailowych 1 rolke ciasta francuskiego- puff pastry Wykonanie: Ciasto kroimy w cienkie ok 1 cm szerokosci paski- obkrecamy parowke. Parowki wykladamy na blache. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min  Polecam

Smaki Edyty
CHARLOTTE MALINOWA 166

nazwana „charlotte parisienne” (charlotte paryska), a następnie zostało przemianowana na „charlotte russe” (charlotte rosyjską), ponieważ francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu(...)potrzeba ich będzie nieco więcej. **Jeśli wolisz, możesz nakładać ciasto na biszkopty przy pomocy łyżeczki, zresztą nazwa biszkoptów „à la cuillère” pochodzi właśnie stąd, że ciasto   nakładano łyżeczką ( cuillère oznacza w j. francuskim łyżkę). Biszkopty mogą być również połączone ze sobą, wówczas ułożenie ich w foremce będzie jeszcze łatwiejsze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 171

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Francuskie ciastka z owocami 359

Czasami trzeba zrobić coś na szybko.Bo albo nie mamy chęci albo czasu.A do kawki coś słodkiego być musi.Zrobiłam francuskie ciasteczka z owocami,wyszły pyszne. Składniki: ciasto francuskie 1 szt banan 1 szt gruszka konferencja 1 szt śliwki ciemne 2 szt masło 1 łyżka cukier puder Przygotowanie:   Ciasto rozwinąć podzielić na 12 części.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem

Ala piecze i gotuje
Święto Trzech Króli 165

Święto Trzech Króli to w kuchni francuskiej galette des rois. Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to pyszne ciasto z masą migdałową, gorąco polecam te przepisy klik i klik

Przysmaki Karolki
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 193

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link do filmu z przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe  https://www.youtube.com/watch?v=NIsmqOkv3gU Przygotowanie : Ciasto na bułeczki francuskie możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski wlewam mleko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 158

czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane(...)ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi.  Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw

Przepisy Aleksandry
Creme brulee – prosty przepis 120

To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru, któremu zawdzięcza nazwę, bo w dosłownym tłumaczeniu creme brulle znaczy „przypalony krem

Dorota Smakuje
Staropolska ściągawka wigilijna 167

sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej

Tradycyjna Kuchnia
Brioszka z konfiturą morelową 150

nadzieniem  Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,  Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka z ciasta francuskiego 150

ciasteczka nie wymagają wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie: Na rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem lub posypać

Proste Potrawy
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 173

Brak czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki

Pasja Smaku
Kluski, kopytka-praktyczne porady 148

kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy

Ciasta z tradycjami
ŚLIMACZKI Z SEREM I POMIDORAMI 17041

Składniki:op.ciasta francuskiegomały serek philadelfia2 twarde pomidorysól, pieprzzielona natka pietruszkiWykonanie:Rozkładamy płat ciasta, smarujemy go serkiem.Wykładamy na ser pokrojony w kostkę pomidor (krojąc usuwamy gniazda

Walijskie Pichcenie
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 152

filo ma formę cieniutkich arkuszy , jakby bibułek, zaś w wypieku układa się po kilka jego warstw, każdorazowo smarując ciasto olejem lub oliwą. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą strukturę zbliżoną do ciasta francuskiego. Jeżeli po raz pierwszy będziecie gotować z ciastem filo, koniecznie zajrzycie do przepisu na  Sigara Böreği , gdzie zamieściłam poradnik, jak obchodzić się z ciastem filo oraz link

Chilli Czosnek i Oliwa