Makaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej
Podróż w kulinariaDzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania rustykalnego deseru wywodzącego się z francuskiej wsi . Clafoutis to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji(...)inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik , choć
Chilli Czosnek i Oliwasłono, a także upiec groszek ptysiowy do zup. Nie należy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe. Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy się, więc dokładniej ptysiom.Składniki na ciasto
mojewypiekiinietylkodzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem. Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru pudru. Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz! Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień! CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej(...)Zdjąć z ognia, przestudzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty. * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką
KUCHARNIAdużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek.Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready
Grahamka, weka i kajzerkapierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Renaty przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i zupełnie bezproblemowe. Receptura z "Kuchni polsko - francuskiej" Antoniego Teslara. Składniki: 500 g mąki pszennej, ok. 1/4 litra wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Mąkę wysypujemy
Plate of JoyPewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie Martyoryginale są czereśnie a u nas skoro jesień to muszą być jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomes daufines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane
Milion SmakówFar breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja! Zamiast śliwek można
Zofianasmacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone
kolorowotorcikowonawet największy laik cukierniczy sobie z nią poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną , szarlotkę tatrzańską , szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi . Dla kogo: dla lubiących ciasta z jabłkami dla kochających domowe wypieki dla szukających ciasta na szybko Składniki: 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu
Mania Wypiekaniatrakcie przygotowywania substancje stałe opadają na dno i zaczynają brązowieć więc trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło. W kuchni francuskiej ma wiele zastosowań, a potrawy z dodatkiem beurre noisette nabierają oryginalnego aromatu i smaku. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, warzyw, różnego rodzaju mięs, ryb oraz makaronów. Przygotowanie: Masło przekładamy do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się
Oryginalny smaksłońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne ciasto. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnik