ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:264/361)

JAJECZNICA Z BOTWINĄ 193

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek

W kuchni Karmel-itki
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 350

pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku

codojedzenia
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 214

ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato , czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia ). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar , który uważają za bardzo(...)zdrowia mieszkańców Grecji. Udało mi się dotrzeć do kilku badań naukowych, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Trichopoulou i wsp. zbadali siedem gatunków horty rosnących na Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli* , szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażone ogórki z frytkami 151

ataku USA na Irak i nieprzyłączenia się do tej agresji sił francuskich nazywają się już tylko fries :) W 1960 pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim oleju. Tak powstały pierwsze smażone ogórki. Szło

Kryzysowa Książka Kucharska
70. Domowa creme fraiche z truskawkami 171

podekscytowanie biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny

Be Fit Be Strong
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 186

Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 154

Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.  Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.  Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)SKŁADNIKI :  2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g  lub francuskich firmy Brześć  400 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka  3/4 szklanki mleka 4 banany 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Garnek do tajine (tagine, tadżin) 152

Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 232

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii

W kuchni Karmel-itki
Crêpes - francuskie naleśniki 166

kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty, nie wspominając naleśników na słodko.  Na szczęście w święta Mikołaj dostarczył mi rewelacyjną, i jakże smaczną, książkę Julii Child "Francuski Szef Kuchni". Po pierwsze(...)miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Nadzienie -   do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać serek mascarpone

pink envelope
Knedle z truskawkami 162

owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami. Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich wypracował techniki krzyżowania poziomek(...)Wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana. Knedle z truskawkami. Składniki na ciasto do knedli: - 850 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej) - 450 g twarogu - 2 szklanki mąki tortowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - truskawki Do podania: - jogurt naturalny

mojewypiekiinietylko
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 229

MARYNATA :  2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Croissanty 173

cyklu     Wypiekanie na śniadanie   Małgosia   postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty

Kulinarne przygody Gatity
Przy książęcym stole w Raciborzu 181

Obsługiwali ich podczaszowie, stolnicy lub trukczaszowie, krajczowie oraz paziowie. Kultura kulinarna wzniosła się na wyższy poziom. Kuchmistrz z kucharzami oraz pomocnikami wykorzystywał egzotyczne delicje i przygotowywał potrawy na wzór francuski czy niemiecki. Dla ożywienia stołu przygotowywano potrawy dekoracyjne: fantazyjne pieczenie z głową wieprzową i ptasim tułowiem, czaple i pawie okryte piórami, pozłacane głowy wieprzowe i inne osobliwości. Spożywanie posiłków(...)galaretka wieprzowa, pieczeń, sos śliwkowy, kasza, zupa migdałowa, ciasto jabłkowe i deser z migdałów. Przepisy pochodziły z oryginalnych książek kucharskich z okresu średniowiecza. Nie były to jednak książki polskie, czy też czeskie, bo żadne się nie zachowały z tego okresu. Z tego, co zapamiętałam, to była to na pewno książka francuska i jak się nie mylę, niemiecka. Miłym akcentem była

Passions hobbies life
Tarta z malinami 166

Mam ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest

Wyprawy kulinarne