Kuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smaktrochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś(...)wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g mąki pszennej 2 łyżki oleju - do ciasta 80 g oleju do smażenia cebuli (czyli ok. 100 ml) szczypta soli 1,5 kg cebuli 4-5 gałązek drobno posiekanego świeżego tymianku 20 filecików anchois w oleju 18 czarnych
Marder&Marder Manufactureformie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno nic się nie zmarnuje (o ile w ogóle cokolwiek zostanie, żeby zdążyło lekko sczerstwieć(...)powstały grudki, a masa ma zgęstnieć. Gdy masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól
Pociąg Do KuchniPonieważ moją specjalnością są słodkości, a z kuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe? Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów kuchennych innowacji dla kochających tarty Składniki na ciasto: 100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej
Mania Wypiekanialepszy czas, metodę albo po prostu od samego początku uwierzyć, że da się radę. Kapryśne macarons postanowiłam pokonać stoickim spokojem. I choć daleko im z pewnością do niewiarygodnie pięknych francuskich oryginałów, mają wszystko co trzeba, czyli wysoką falbankę wokół gładkiej skorupki, a ja jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Przyznaję, że warto było dobrze się przygotować, by móc później(...)roku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki
KUCHARNIAPyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden
Niedzielny kucharzPrzepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
Pyry na Gazwersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane 50 g zmielonych migdałów 50 g masła 1 jajko
codojedzeniapyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się
Smaczna PyzaKluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie
Kuchnia BeatyKolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł! Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne! Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto. Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki: 500 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBieszczadach :) Nie myśląc wcale o śniegu piekłam w sobotni poranek babkę drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was! Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia
Dzieje kuchennej Wiewiórycałkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki(...)jajkami. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miękkie masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek
CiastkozercyQuiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii. Składniki: Ciasto kruche słone: 200g mąki pszennej 50g mąki orkiszowej 125g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło
Szalona Kuchnia Eweliny