ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:273/361)

Chleb wieloziarnisty na drożdżach 154

Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 120

Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.  Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.  Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)SKŁADNIKI :  2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g  lub francuskich firmy Brześć  400 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka  3/4 szklanki mleka 4 banany 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Garnek do tajine (tagine, tadżin) 120

Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 202

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii

W kuchni Karmel-itki
Crêpes - francuskie naleśniki 138

kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty, nie wspominając naleśników na słodko.  Na szczęście w święta Mikołaj dostarczył mi rewelacyjną, i jakże smaczną, książkę Julii Child "Francuski Szef Kuchni". Po pierwsze(...)miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Nadzienie -   do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać serek mascarpone

pink envelope
Knedle z truskawkami 132

owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami. Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich wypracował techniki krzyżowania poziomek(...)Wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana. Knedle z truskawkami. Składniki na ciasto do knedli: - 850 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej) - 450 g twarogu - 2 szklanki mąki tortowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - truskawki Do podania: - jogurt naturalny

mojewypiekiinietylko
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 188

MARYNATA :  2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Croissanty 145

cyklu     Wypiekanie na śniadanie   Małgosia   postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty

Kulinarne przygody Gatity
Przy książęcym stole w Raciborzu 142

Obsługiwali ich podczaszowie, stolnicy lub trukczaszowie, krajczowie oraz paziowie. Kultura kulinarna wzniosła się na wyższy poziom. Kuchmistrz z kucharzami oraz pomocnikami wykorzystywał egzotyczne delicje i przygotowywał potrawy na wzór francuski czy niemiecki. Dla ożywienia stołu przygotowywano potrawy dekoracyjne: fantazyjne pieczenie z głową wieprzową i ptasim tułowiem, czaple i pawie okryte piórami, pozłacane głowy wieprzowe i inne osobliwości. Spożywanie posiłków(...)galaretka wieprzowa, pieczeń, sos śliwkowy, kasza, zupa migdałowa, ciasto jabłkowe i deser z migdałów. Przepisy pochodziły z oryginalnych książek kucharskich z okresu średniowiecza. Nie były to jednak książki polskie, czy też czeskie, bo żadne się nie zachowały z tego okresu. Z tego, co zapamiętałam, to była to na pewno książka francuska i jak się nie mylę, niemiecka. Miłym akcentem była

Passions hobbies life
Tarta z malinami 141

Mam ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest

Wyprawy kulinarne
Kulinarne historie w podcastach 152

wypiekom z ekstra dodatkiem, udało jej się nie tylko zyskać popularność, ale co najważniejsze utrzymać rodzinę. Niesamowity przepis Meridy na czekoladowe brownie chciał mieć każdy, kto raz spróbował jej ciasta. Rozsiądź się wygodnie i wsłuchaj w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak niesamowita Phoebe Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie(...)naprawdę mowa jest o brukselskich gofrach, jednak ze względu na to, że Amerykanie kojarzyli Brukselę bardziej z warzywem, zmieniono ich nazwę na belgijskie. Wsłuchaj się w ciepłą opowieść z francuskim akcentem, w której poznasz na czym polega przygotowanie tych wypieków. Jeżeli zaś, chcesz spróbować brukselskich gofrów, na świecie są tylko dwa miejsca, gdzie rodzina MariePaule Vermersch sprzedała swój przepis. Ciekawy

Pink Envelope
Chowder kukurydziany 133

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z jabłkami 157

Tarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru łyżka

Pysznie & Pięknie
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 225

może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 120

ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania