Czasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże
Apetyczna babeczkałyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki
Czerwona PorzeczkaRepubblica Italiana to dość charakterystyczny punkt saskiej Kępy. Restaurację znajdziecie przy ulicy Francuskiej, w dość spacerowej i najbardziej charakterystycznej częstsi Saskiej. Wybraliśmy to miejsce na weekendowy późniejszy obiad, a jako wielbiciele włoskich smaków chętnie wybieramy podobne restauracje. Cy było smacznie? Przeczytajcie cały wpis, zapraszam WYSTRÓJ Bardzo proste dość przyjemne miejsce, przypominające włoską winiarnię. Wnętrze jest stosunkowo nieduże, prawdopodobnie dlatego postawiono(...)trochę je upstrzono i trochę zabito. A szkoda. Przejdźmy do pizzy. Moje testowanie diavoli (to moja ulubiona pizza) zaczęło się całkiem smacznie. Ale… im dalej pizza stygła tym ciasto stawało się mniej możliwe do krojenia. Przyznam że pierwszy raz się z tym spotkałam, trochę popsuło mi to smakowanie tego całkiem dobrego w smaku dania. MOJA OPINIA Nasze wrażenia
nietylkopasta.plpóźniej całą rodziną zasiąść do stołu. Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo austriackie palatschinken, etiopska yndżera, hinduska dosa, angielskie i amerykańskie pancakes, chińskie jian bing, marokańskie baghrir albo msemen, norweskie pannekake… Podawane na słodko lub z nadzieniem wytrawnym(...)dorosłych. Składniki (na ok 12 sztuk): 200ml mleka 150ml wody gazowanej* 2 jaja 1 szklanka mąki 1 łyżka roztopionego masła lub oleju Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Na patelnię nalewać porcję ciasta, rozprowadzać po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund
Obiad gotowyPomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli ok. 300 ml wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego
Weekendy w domu i ogrodzieLubię te popołudnia kiedy mogę zamknąć się w kuchni i rozpocząć spektakl improwizacji kulinarnych. Tym razem padło na sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujemy: 1 opakowanie
Emskie SmakiSkładniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę
w mojej kuchniPropozycja na szybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie. Składniki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki
R'n'G KitchenUwielbiam tarty, robię je co jakiś czas, często ze składników, które akurat mam w lodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki
Pasja SmakuDzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące. Co jeszcze może Was przekonać? Kisz smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy, na spacer lub piknik(...)Dlatego a kysz, a kysz sprzed komputerów do kuchni wypróbować przepis. Składniki: Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 200 g sera (u mnie Pecorino i Cheddar) 2 (200 g-250 g) cebule 2 jajka 1 kubeczek (200 ml) smietanki kremówki 36% 1 łyżka
Fitsweet.medół). Piec 30 minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam(...)pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii opisanej przez J. Harris. W ostatki z powiewem wiatru do francuskiej wioski/miasteczka Lansquenet przybywa Vianne Rocher z córką Anouk. Ma za sobą wiele różnych miejsc w Europie, po których włóczyła się ze swoją matką, a po jej śmierci z córką. Dzięki
Weekendy w domu i ogrodziecukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić(...)blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztopionym masłem i piec na złoto ok. 12-15 minut w temperaturze 190 stopni. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka , tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne Inspiracjemogłaby z niej skorzystać. Napisana jest prostym językiem, więc każdy powinien sobie dać radę z przetłumaczeniem. W książce tej znajdziemy wszystko, od klasycznych przepisów (np.Victoria Sponges), do przepisów na francuskie specjały, jakimi są makaroniki czy eklerki :) Są tu przepisy na każdą okazję, od urodzin do Bożego Narodzenia. Kolejny plus (bo pierwszy za różnorodność przepisów), należy się za piękne zdjęcia(...)Teraz przed pieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda
CookYourselfwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczne, francuskie naleśniki , które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przykładową propozycję z kremem cytrynowym , bananami i polewą czekoladową. Pycha! Naleśniki: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd 2 banany (wg uznania) polewa czekoladowa(...)Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki. Każdy naleśnik posmarować kremem cytrynowym, położyć plasterki banana i złożyć na cztery części. Polać płynną czekoladą
Di gotujenagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalne