ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:287/361)

Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 197

przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas

Mała Cukierenka
Tarta ze szparagami 108

Jak już zakupiłam w końcu szparagi to królowały na moim stole prawie przez tydzień. Jednak jakoś nie miałam czasu wrzucić żadnego przepisu na bloga, choć nie

Pasja Smaku
Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 195

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy

My Culinary Art
NALEŚNIKI SUZETTE 145

Naleśniki Suzette chodziły za mną już jakiś czas, bardzo chciałam spróbować klasycznego deseru kuchni francuskiej. Muszę przyznać, że do końca nie wiedziałam czego się spodziewać...otóż były przepyszne, delikatne, a słodycz ich powalał subtelnością. Polecam każdemu do wypróbowania.Zapraszam... Skala smaku 10/10 naleśniki mają ten minus, że nie można ich zrobić w większej ilości od razu. 4 szt. wchodzą(...)soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie

Kubki smaku
Pizza alpejsko-prowansalska 138

które również mają intensywny aromat, ale jakże bardziej przyjazny smak dla polskiego podniebienia. Pierwsza zmiana pociągnęła za sobą kolejne odstępstwa i z planowanej prowansalskiej wyszła raczej alpejska, choć z francuskimi dodatkami. Składniki : 300 g mąki chlebowej ok. 2 dag świeżych drożdży ok. 200 ml ciepłej wody ćwierć łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 300 g grzybów obgotowanych w słonej wodzie kopiasta(...)ruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże.  Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je dwoma łyżkami oliwy, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem

Weekendy w domu i ogrodzie
Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą 109

podpłomyków Składniki: podpłomyki 1 szklanka mąki pszennej woda sól dodatki 1 filet z kurczaka wewnętrzne liście sałaty masłowej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku około 4 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano 1/2 cytryny olej do smażenia oliwa z oliwek do skropienia sól do smaku Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy. Kroimy na paski(...)zewnątrz, ale w środku musi pozostać soczysty, nie suchy. Złociste kawałki kurczaka odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Przykrywamy, aby pozostały ciepłe. Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę pszenną. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki. Każdą rozpłaszczamy i tworzymy małe podpłomyki. Na rozgrzanej, suchej patelni układamy krążki ciasta

Moja smaczna kuchnia
“Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem” – recenzja 141

improwizowanie.   Co bym ugotowała z pierwszej części książki?   Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem(...)paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na słodkości 2196

Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem(...)Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami

Kuchnia domowa Ani
Pieczone kasztany 107

"W Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle - Zuzanna lubi je tylko jesienią" słynny cytat z serialu "Stawka większa niż życie". Wtedy

Moje Małe Czarowanie
100. rocznica urodzin Julii Child. I moje GORĄCE BRZOSKWINIE. 135

Czy znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i

W kuchni Karmel-itki
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita 111

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita   przepis na wegetariańskie śniadanie Fatteh - ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie

Cztery Fajery
chleb francuski na zakwasie 153

chleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty.  Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin  ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy mąkę pszenną, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy

Miód i pieprz
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 189

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości(...)kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich

Luźna Kuchnia
Tarta brokułowa 185

Tartę robię po raz drugi w życiu. Kiedyś mi nie wyszła i bałam się kolejnego podejścia. Skusił mnie jednak przepis na tartę z brokułami, które wprost

Pasja Smaku
Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką 152

przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam naleśniki francuskie (cieniutkie i delikatne w smaku), ale Wy możecie usmażyć Wasze ulubione. Smak galaretki również zależy od gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita(...)przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania