ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:294/361)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem 184

Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Wiejski chleb francuski na zakwasie Chleb na zakwasie z mąką gryczaną Chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Chleb na żytnim zakwasie(...)dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny

Kulinarne przygody Gatity
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 276

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 275

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozmarynowe placuszki z cukinii i Obraz 165

cukinię z soku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (ciasto ma być gęste, jeśli nie jest - dodaj trochę mąki; jeśli jest za gęste – dodaj odrobinę mleka). Rozgrzej olej, kładź 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek, smaż po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują na ciepło. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)złego, jeden z Namalowanych zakochał się w Niedokończonej. Ale gdzie jest malarz? Aby się tego dowiedzieć, Lola i Ramo wyruszają w podróż. Chcą go nakłonić do dokończenia postaci. Ta francuska animacja to idealny film zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dzieci będą urzeczone wartką akcją, a dorośli odnajdą w nim pewne ukryte treści. Jeden z najlepszych filmów, jakie ostatnio

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta cytrynowa 189

pokazuje to M., a On czesto mowi " ale to fajne, to kiedy zrobisz takie cudo?" Tak tez bylo z ta tarta. Wypatrzylam ja juz dawno w jedym z numerow francuskiej gazety Maxi cuisine (10/11 2009). Zdjecie widniejace obok przepisu wygladalo szalenie apetycznie. Nie moglam wiec sie powstrzymac i w niedlugim czasie podobna tarta zagoscila na naszym stole. Zaczynajacy sie wlasnie(...)zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki

Przysmaki Karolki
Słodko-ostry kurczak po żydowsku 195

gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka szkoda, bo kuchnia żydowska jest niezwykła, tak jak ten przepis na kurczaka. Jak cala zresztą kuchnia orientalna, lubuje się w słodkich(...)krążki Niepełna szklanka posiekanych daktyli Zielenina: siekana pietruszka i szczypiorek Marynata Sok z cytryny Sok z połowy pomarańczy 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 suszone papryczki chilli lub 2 świeże Liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, przełóż do rondla i gotuj 5 minut. Ostudź. Zalej marynatą kurczaka. Dodaj posiekają

Niedzielny kucharz
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 213

Pancake Princess - klik/  To pewne, jak 2 x 2, że na widok takiego przepisu po prostu musiałam go sprawdzić. Sam fakt, że ktoś - w dodatku Amerykanka - rzuciła "rękawicę" francuskim makaronikom aż przyprawił mnie o dreszcz emocji, tym bardziej, iż dotychczas sama surowo przestrzegałam makaronikowych przykazań ( o pieczeniu makaroników pisałam w tym poście - klik ). Sprawdzanie tego przepisu było jedną(...)połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier).  Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon

KUCHARNIA
Miechunka 179

właściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI. Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki. Napar  –  Infusum Alkekengi : 5 g surowca(...)wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła — 250 g — Sól — 1 łyżka — Cukier — 1 łyżka — Olej rzepakowy — 1 łyżka — Drożdże suche — 1 łyżka — Ciepła woda — 1 szklanka Pozostałe składniki: — Miechunka jadalna

w mojej kuchni
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 242

było na nią stać. Od tamtego czasu jej przepis niewiele się zmienił. Jedyna różnica to taka, że z „zupy biedaków” stała się jedną z wykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta(...)minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże

Jacob Tastes
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawał 151

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .   To już kolejny raz postanowiłyśmy zagościć w waszych domach z pysznym darmowym e-bookiem. Znaj dziecie w ispiracje na pyszne przekąski, sło dkości, sałatki oraz drinki, które nie tylko dziś, ale i przez(...)szczypta soli     Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka wody   Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g   Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników . Zostawiamy do ostygnięcia

Różowa kuchnia
PIZZA ZE SZPINAKIEM, RODZYNKAMI I PESTO 136

Zachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią. A

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort urodzinowy - bistro mama ma 7 lat! 208

łączymy z ciastem.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka).  Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę  z wysokości ok. 30 cm.  Odstawiamy do ostygnięcia.  Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Krem: Składniki(...)truskawkami. Na wierzch dajemy biszkopt i nasączamy go pozostałym naparem.  Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą i na koniec ozdabiamy. Do ozdoby wykorzystałam: makaroniki (akrat był tydzień francuski w Lidlu) słodycze z domowych zapasów świeże kwiaty

bistro mama
Crepes Suzzete w porto 194

Jeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane

W kuchni wieczorem
Bułeczki śniadaniowe 348

Pyszne, puchate, mięciutkie bułeczki. Podobno przepis ten wywodzi się z kuchni francuskiej, dla mnie jednak wyglądają i smakują jak nasze polskie bułki. Takie, jakie pamiętam sprzed lat, kiedy można było kupić naprawdę smaczną, pozbawioną wszelkich spulchniaczy i ulepszaczy bułeczkę. Mam wrażenie, że teraz już takich nie ma. Tzn. nie ma w sklepach, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy wyczarowali(...)dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wodę i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, aby było

Opowieści z piekarnika
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 140

Repubblica Italiana to restauracja mieszcząca się na ulicy Francuskiej w Warszawie (Saska Kępa). Jest to dość przyjemne, klimatyczne miejsce. Najważniejsze, że po wejściu do restauracji czułam się swobodnie – jak wiecie, nie lubię miejsc „z zadęciem”. Obsługująca mnie kelnerka, sprawiała wrażenie bardzo ciepłej i miłej osoby, poleciła nam dania z karty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się(...)mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate, nie lekkie, jak się spodziewałam. Szkoda. W tak klimatycznym miejscu prosiłoby się o cienką, chrupiącą pizzę z pyszną szynką parmeńską i rukolą… Jeżeli miałabym wrócić, zapewne wróciłabym

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania