ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:272/361)

sernik karmelowo - lawendowy 162

Składniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka

Luźna Kuchnia
Faworki 114

Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych gospodyń zaowocowały lekkim i chrupiącym deserem. Nazwa faworki pochodzi od francuskiego "faveur", co znaczy wstążeczka lub cienka tasiemka. Jednakże(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu szczypta soli Dodatkowo cukier puder olej do smażenia Instrukcje Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany, spirytus i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli podczas wyrabiania ciasto wydaje nam się zbyt tępe, możemy dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto ogólnie jest ciężkie w zagniataniu, dlatego trzeba się przy nim troszkę napracować. Gotowe ciasto owijamy

Wędrówki po kuchni
Cronut - słodki romans donuta z croissantem 156

jesteście na bieżąco z kulinarnymi trendami, szczególnie tymi pochodzącymi zza oceanu, to na pewno musieliście słyszeć o cronutach . Otóż na punkcie tej hybrydy, powstałej z połączenia amerykańskiego donuta i francuskiego croissanta , oszalał najpierw cały Nowy Jork, a później Internet, gdzie blogerzy prześcigają się w przepisach na odkrycie tajemniczej receptury, skrywanej przez Dominique'a Asnela (właściciela cukierni, w której te pączki(...)się i tacy delikwenci, którzy po kulinarne nowinki są w stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków  na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki. I cóż, sam ich smak mnie nie powalił na kolana - są mocno maślane i jak dla mnie trochę za tłuste (w porównaniu

Food Square
Chleb francuski 173

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g

rozgotowana
Schab w cieście musztardowym 326

Co roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny

Pasja Smaku
Tordu z kiełbasą krakowską 153

Pomysłowe pieczywo nadziane kiełbasą krakowską. Tordu, z francuskiego "skręcony", piekłam już dwa razy. Obok jagodzianek i czosnkowych bułek to jedne z ulubionych drożdżowych wypieków mojego Taty. Miękki, puszysty miąższ i pyszna skórka. Musicie upiec je w swoim domu!     Składniki: (na dwie sztuki)   Ciasto: 500 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTA WIELKANOCNE 222

wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne.  Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński(...)panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami

Ciastka - domowe słodkości
Śledzie korzenne 434

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała

Oryginalny smak
Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie 151

Dziś dzielę się z Wami pysznym pomysłem na drożdżówkę po francusku . Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna

Słodkie okruszki
Pissalediere czyli francuska pizza 102

Ponad to ci papieże byli francuzami i byli przyzwyczajeni do topornej francuskiej kuchni. Niemniej jednak historyjka ciekawa :) Składniki: - mąka - drożdże - olej  - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się

Kryzysowa Książka Kucharska
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 160

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek

W kuchni Karmel-itki
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 322

pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku

codojedzenia
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 196

ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato , czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia ). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar , który uważają za bardzo(...)zdrowia mieszkańców Grecji. Udało mi się dotrzeć do kilku badań naukowych, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Trichopoulou i wsp. zbadali siedem gatunków horty rosnących na Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli* , szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażone ogórki z frytkami 120

ataku USA na Irak i nieprzyłączenia się do tej agresji sił francuskich nazywają się już tylko fries :) W 1960 pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim oleju. Tak powstały pierwsze smażone ogórki. Szło

Kryzysowa Książka Kucharska
70. Domowa creme fraiche z truskawkami 146

podekscytowanie biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania