Słodycze od Vobro prezentowałam wiele razy, więc zapewne znacie je już doskonale. Tym razem chciałabym Wam przypomnieć o pysznych pralinkach skrywających wiśnię skąpaną w likierze. Praliny Cherry Passion White , bo o nich jest mowa dostępne są w opakowaniach o różnej formie i gramaturze. Każde pudełko doskonale sprawdzi się jako elegancki prezent oraz z pewnością docenią je miłośnicy słodyczy(...)prezentuje się bardzo efektownie. W środku znajduje się torebeczka z osobno owiniętymi czekoladkami. Jest ich dość sporo. Każda pralinka posiada kształt kopczyka. Dobrej jakości czekolada deserowa nadziana jest wiśnią w alkoholu. Nadzienie nie wypływa z czekoladek, czego bardzo nie lubię u innych producentów i jest naprawdę idealnie skomponowane. Cherry Passion White 280g To identyczne praliny tylko w innym opakowaniu
Di gotujeWilgotne bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami to świetny pomysł na deser latem, gdy nie masz czasu. Ciasto robi się naprawdę szybko, a przepis jest bardzo prosty. Naprawdę, ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Nie trzeba znać się na pieczeniu. Wszystko zajmuje niecałą godzinę, najwięcej czasu schodzi przy usuwaniu pestek z wiśni, zwłaszcza jak się je […] The post Bezglutenowe ciasto(...)czekoladowe z wiśniami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comOrzeźwiający owocowy smoothie jest niezastąpiony w upały dzień. Ten z truskawek i wiśni jest przepyszny i ma piękny głęboki kolor, a do tego jest pełen witamin. Składniki: (na dwa koktajle) 250g truskawek 250g wiśni Łyżeczka miodu z mniszka (lub pszczelego) 200ml soku jabłkowego mały jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Truskawki kroimy na 2 lub 4 części. Wiśnie drylujemy
Pyry na Gazłyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy (na więcej porcji) 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie 0,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie owocu mnicha(...)rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika. Sos wiśniowy Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa
Modern Cave Girlczas 1 minuta. Następnie wyjąć i ugnieść rękoma. reszta jak wyżej. Pieczenie spodu – piekarnik rozgrzać do 190 C i piec spód ciasta 15 minut. Przestudzić. Przygotowanie pianki – wiśnie odcedzić na sitku. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli wsypywać cukier, nie przerywać ubijania. Podczas ubijania dodawać również proszek budyniowy, cukier puder, olej. Dokładnie wszystko wymieszać(...)Wylać piankę na podpieczone i ostudzone ciasto, obłożyć wiśniami. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto kruche. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 30-35 minut. Ciasto musi nabrać rumieńca. Ostudzić całkowicie. Można ciasto polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Pianka w thermomix nałożyć motylek, wlać białka, ubić 3 minuty, obroty 3,5 ubijać obroty
Kuchnia Pokoleńmarki Kupiec . Te wafle w czekoladzie są pyszne. Polecam je :) Potrzebujemy: Na owsiankę: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od Kupiec 1 szklanka mleka Na frużelinę: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru brzozowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina zimnej wody Dodatkowo: listki melisy do dekoracji opakowanie wafli ryżowych w czekoladzie od Kupiec Wykonanie pysznej owsianki: 1. Owsianka: Płatki(...)owsiane wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy. Zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia na 15 minut. 2. Frużelina: Wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając. Frużelinę studzimy. 3. Podanie: Na owsiankę nakładamy frużelinę wiśniową, dekorujemy listkami melisy, podajemy
Izabelawkuchnimleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 1/3 – 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody sok z połowy cytryny Krem do przełożenia biszkoptów: 450 g mrożonych wiśni 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki syrop z agawy (do smaku) Krem na wierzch: 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki(...)przestudzenia. Krem do przełożenia biszkoptów: W czasie gdy biszkopty się pieką, przygotowujemy krem wiśniowy do przełożenia tortu. Potrzebuje on czasu na przestudzenie i stężenie. W blenderze miksujemy mrożone wiśnie. Do garnku z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe z puszki, wsypujemy agar i mieszamy trzepaczką. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy zmiksowane wiśnie i dalej gotujemy
Lamarida.plłyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki 2 jajka 3/4 szkl. oleju 400 g wiśni (mogą być mrożone) Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz oba cukry i kakao, mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej(...)Cały czas mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto można przyozdobić polewą z roztopionej białej czekolady
Smaki Na Talerzulubimy. U nas to cynamon, kardamon i goździki. Do owocowej zupy wrzucamy to, co akruat mamy w domu. U nas w zupie znalazł się i agrest i wiśnia i porzeczki. Całość lekko zabielana i zagęszczana, ale nie jest to obowiązek. W tym wydaniu, zupa jest nieco bardziej treściwa, ale taka lekka kompotowa, też jest super. Składniki podane(...)dajecie tradycyjnie to co macie i to co lubicie Owoce obieramy lub drylujemy tak, aby były w całości jadalne. Czyli np wiśnie drylujemy, porzeczki obrywamy itd. Ilość cukru dobieramy do własnych preferencji smakowych. Drukuj Zupa owocowa – wiśniowa Orzeźwiająca, pyszna zupa, idealna na lato Składniki 2 l wody 4-5 łyżek cukru szczypta cynamonu, kardamonu, goździków 1 łyżka cukru waniliowego
Mieszam w GarnkuSezon letni to czas na przetwory, wszelakie. Robimy kiszonki , marynaty czy po prostu dżemy , konfitury, frużeliny aby zachować na dłużej zapach lata w słoikach. Dziś proponuję przepyszny dżem z wiśni, to jedne z moich ulubionych owoców. Zajadam wiśnie garściami a smakują jak najdroższe delicje, dżem z ich udziałem jest rewelacyjny. Dżem z pektyną z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczekolady 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 70 ml soku wiśniowego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Umyte wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy(...)misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę a następnie przekładam do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do tortownicy. Na jego wierzchu układamy wiśnie (można je delikatnie powtykać do środka ciasta). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche - jeśli
Qchnia po prostuBardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni. SKŁADNIKI Na ciasto: 150 g masła szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 5 jajek 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 200 g cukru(...)trzcinowego WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wiśnie wraz z sokiem przełożyć na patelnię, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Masę smażyć do momentu, aż płyn się zredukuje i nie będzie zbyt lejny. Zostawić do ostudzenia (ostudzona masa jeszcze odrobinę zgęstnieje). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy
Passions hobbies lifemrożonego szpinaku 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Na pikantną konfiturę wiśniową: 1 kg mrożonych wiśni bez pestek 200 g cukru trzcinowego 2 gwiazdki anyżu 10 goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili WYKONANIE Konfitura wiśniowa: Odmrożone wiśnie wraz z sokiem umieścić(...)dużej patelni, dodać cukier trzcinowy, gwiazdki anyżu, goździki i mielony kardamon. Całość wymieszać i zagotować. Wiśnie smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar płynu i całość zgęstnieje. Na koniec dodać oleju rzepakowego z chili i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Naleśniki: W misie blendera umieścić odmrożony szpinak, maślankę, olej rzepakowy i twaróg, po czym włączyć urządzenie
Passions hobbies lifełyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone) 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)zarumienienia, dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem
karmelowyMoje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam! Składniki: (na 3 słoiki po 350g) 400g wiśni 400g rabarbaru 200g truskawek Sok i skórka z ½ cytryny 400g cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki
Pyry na Gaztrochę czasu minęła zanim coś z niej przygotowałam. Myślę, że niedługo będzie tego więcej – książka zawiera świetne i proste przepisy. Autorzy często łączą niekonwencjonalnie różne składniki (buraki i wiśnie….). Więcej Wam nie napiszę, bo jedno danie to trochę za mało, ale jeżeli reszta jest tak smaczna jak ta sałatka… Do przygotowania potrzebujemy (przepis trochę zmoidyfikowałam(...)ugotowanych buraków 2 spore garście drylowanych wiśni (u mnie ze słoika) 1 łyżka majonezu 2-3 kopiaste łyzki jogurtu greckiego sól, pieprz 1 drobno posiekana dymka Buraki ścieramy na duzych oczkach, dodajemy do nich wiśnie, jogurt, majonez oraz wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy. Schładzamy w lodówce. Śałatka świetnie nada się na grilla
Szybko Tanio Smaczniemojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej(...)mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Ciasto 200 ml mleka 50 g masła 400 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 60 g cukru płaska łyżka cukru waniliowego szczypta soli jajko, średniej wielkości Nadzienie 300 g wiśni, wydrylowanych (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych
Słodkie inspiracjegdybym czegoś od siebie nie dodała, lub czegoś nie zmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku, a nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe(...)oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca 100 g suszonej wiśni Bakalland 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki soli Wykonanie : 1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. 2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej
vaniliowoczekoladowawielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier(...)pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła dodatkowo: 1 op. krokantu z orzechów laskowych kandyzowane wiśnie 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego Wykonanie: białka jajek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać powoli po 1 łyżce ksylitolu. Gdy masa jest sztywna i lśniąca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszny tort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek(...)szkl gorzkiego kakao Mus czekoladowy: 2 gorzkie czekolady (200g) 500 g mascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając
Smakołyki AsiKlasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe! SKŁADNIKI (30 x 10 cm) 200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej(...)czekolady 100g migdałów 300g wydrylowanych wiśni cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajmy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Sypkie składniki, tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy na przemian z mlekiem do masy maślanej. Białka ubijamy
DefinicjaSmakuBardziej letnia odsłona babki biszkoptowej z kakao, wzbogacona o wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart . Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 3 łyżeczki wiórek kokosowych 3/4 szklanki drylowanych wiśni Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. Dodajemy wiórki kokosowe
Gotowanie i blogowanieDzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)włożyłem łyżkę masła i 100 gram białego cukru. Podgrzewałem na średnim ogniu, aż cukier się rozpuścił, jednak nie powinien on zbrązowieć. Wówczas dodałem do garnka 400 gram wydrylowanych mrożonych wiśni i 100 ml białego octu winnego. Nadal podgrzewałem intensynie mieszając, do czasu, aż cały skrystalizowany karmel rozpuścił się w sosie. Następnie dodałem do sosu 10 goździków, szczyptę soli, niewielką ilość
Wyprawy kulinarneDzisiaj zakupiłem pól kilograma wiśni co "zaowocowało" (dosłownie ;)) trzema wypiekami. Przez kolejne trzy dni zasyp was tymi przepisami ;) Dzisiaj proste ciasto pół kruche. Składniki : 200 g. zimnego masła 150 g. cukru 1 jajko 100 ml. jogurtu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. mrożonych wiśni (najlepiej zamrożonych) Ciasto wyrabiamy łącząc wszystkie składni, a następnie wyrobione ciasto wkładamy do zamrażarki(...)ciasto się schłodziło. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. a następnie kroimy na długie plastry o szerokości około 7 cm. Nakładamy wiśnie do środka, zawijając w jeden długi rulon i przekładamy na formę zwijając w ślimaka. Smacznego
Full SmakuŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać
RAROSSAtaki szybki, mało wymagający deser, a tak pyszny, przypominający mi cheesamisu z pewnego fast fooda. Potrzebujemy (na dwie porcje): 3 biszkopty 8 łyżek serka homogenizowanego, waniliowego kilkanaście wiśni garść migdałów, u mnie migdały od Gospodarstwa Rolnego Pliczko Na dno pucharka wsypujemy pokruszone biszkopty. Na biszkopty kładziemy 2 łyżki serka, a na nie wydrylowane wiśnie tak, aby widać je było(...)zewnątrz. Na wiśnie znowu układamy serek. Migdały ze skórką siekamy lekko nożem i posypujemy wierzch. Gotowe :) Biszkopty szybko miękną pod wpływem serka, dlatego można zajadać deser niemalże od razu. Skomentuj
MamaOskarkaBardzo proste i smaczne lody, które można przygotować bardzo szybko przy pomocy blendera i zamrażarki ;) Jedyne co będzie potrzebne to mrożone wiśnie i śmietanka kremówka lub mascarpone. SKŁADNIKI 1 szklanka mrożonych wiśni ( można użyć więcej) 1 szklanka śmietanki kremówki lub 1 opakowanie 250g mascarpone cukier do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Śmietankę / mascarpone mocno schłodzić. Śmietanke ubić na sztywno. 2. Mocno(...)zmrożone wiśnie zblendować i połączyć z mascarpone lub ubitą śmietanką. Dodac cukru do smaku. 3. Lody powinny być już na tym etapie dobre, jeśli jednak są zbyt rzadkie umieścić w zamrażarce na 30 min- 1h. Smacznego
DefinicjaSmakuKocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku. Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam. Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto. Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieWłaśnie zrobiłam....czekam...sama ciekawa smaku;)Składniki; 2 kg wiśni, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki, 10 migdałów, 20 dkg cukru, Wykonanie;Wiśnie myjemy. Część drylujemy. Owoce i migdały wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tyg.. Po tym czasie zlewamy płyn.Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu do czasu(...)potrząsamy naczyniem.Sok z wiśni łączymy z wcześniej zlanym płynem. Po miesiącu przelać do butelek. źródło "Nalewki i inne domowe trunki - superhobby
Anioły w kuchniPrzepisy na pyszne desery z owocami! Maliny, truskawki, borówki, jabłka, wiśnie, mango i wiele innych owoców ukrytych w deserkach. Poniżej znajdziesz 20 najbardziej polecanych przepisów na desery z owocami, a wśród nich: deser Zielone Jabłuszko z galaretką wiśniowy deser Fantasia naleśniki z mascarpone i owocami deser z mango w pucharku czekoladowa rolada z malinami domowy kisiel malinowy zdrowy deser(...)deserek z kilku składników! Ten zielony deser Shrek to doskonały wybór dla miłośników owocowych i orzeźwiających smaków. Deserek nie tylko prezentuje się efektownie dzięki… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto
Via Gustooraz na wierzchu z ciasta miodowego pieczonego razem z orzechami w miodzie. Takie ciasto na bogato - aż 6 pysznych warstw. Czytaj dalej >> 2) Świąteczny torcik makowy z wiśniami Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka wiśniowa. Wierzch tortu(...)bita śmietana ozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych. Czytaj dalej >> 3) Makowiec japoński Makowiec japoński to ciasto makowe pełne bakalii, które w składzie ma również jabłka, a zamiast mąki pszennej daje się kaszę mannę. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Wierzch oblany jest gorzką czekoladą i posypany posiekanymi orzechami
Kuchnia MagdaLenyłyżki cukru pudru 400 g serka mascarpone SKŁADNIKI NA PONCZ: Poł szklanki herbaty zwykłej czarnej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru zwykłego DODATKOWO: 1 słoik kompotu z wiśniami 2 czekolady gorzkie lub mleczne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Czarny las sposób wykonania: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Nastepnie dodajemy cukier(...)mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Skladniki na poncz mieszamy. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Nasączamy go ponczem i układamy połowę wisni wydrylowanych ze słoika. Na wiśniach wykladamy połowę kremu śmietankowego z mascarpone. Nastepnie przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i kładziemy druga połowę wisni ze słoika. Na wiśniach rozsmarowujemy druga część kremu. Czekolady ścieramy tarką
Olcia gotuje!zapraszam na ciasto złożone z dwóch blatów piernikowych oraz wkładki, która fantastycznie uzupełnia smak piernika. Owa wkładka to miękkie, wilgotne ciasto z kawałkami jabłek, orzechów oraz z rodzynkami i wiśniami z syropu. Blaty przełożone są powidłami i kremem budyniowym. Można również zrobić dwa razy więcej kremu i zastąpić nim powidła. Smaczną ciekawostką, którą warto zapamiętać i wykorzystać, jest wzbogacenie kremu(...)łyżki oleju Ciasto na wkładkę: 250 g mąki pszennej 3 jajka 4 jabłka (najlepiej szara reneta) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 1 szklanka wiśni z syropu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa do piernika: 1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru 1 żółtko 20 g mąki ziemniaczanej 100 g masła
Trzeci talerzdaktyle 15%, orzechy nerkowca, nasiona chia, cynamon, len mielony. Jabłkowe – daktyle 52%, orzechy laskowe 25%, suszone jabłka 12%, orzechy nerkowca, nasiona chia, cynamon, len mielony. Wiśniowe – daktyle 65%, wiśnia 6%, koncentrat jabłkowy 4%, koncentrat soku jabłkowego 4%, substancja zagęszczająca (pektyny), aromat wiśni, orzechy laskowe 13%, pistacje 6,5%. Masa netto: 30g (1 szt) Wartości odżywcze: Figowe – 30g/ 105,5 kcal(...)bardzo fajny chrupiący element w postaci pestek fig. W obu smakach czuć też delikatną nutę cynamonu. Wiśniowe są odrobinę mniej słodkie, a przynajmniej tak się wydaje gdyż lekko kwaśne wiśnie i sok jabłkowy fajnie przełamują słodycz daktyli. Niestety w ogóle nie czuć dodatku pistacji czy orzechów laskowych. Ocena: Batoniki są bardzo smaczne ale bez efektu WOW. Jak większość tego typu
Candy PandasCiasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami. Składniki 3 galaretki wiśniowe 500 ml śmietanki 30% 400 g wiśni drylowanych 350 g Nutelli 285 g sucharów Przygotowanie W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić(...)śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje. Później wykładamy wiśnie i zalewamy 500 ml lekko stężałą galaretką. Placek wstawiamy do lodówki. Po godzinie można jeść. Autor przepisu: Sabina Artykuł Ciasto Filadelfia (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywyczuć, ciężko to zrobić za pierwszym razem tak, żeby każdy był zadowolony. Nasze proporcje mniej więcej zawsze są te same, bez względu na to czy robimy nalewki z wiśni, porzeczek czy aronii. I zawsze jakoś to gra. Jeżeli chcecie zrobić bardzo mocną nalewkę, zamiast wody, dodajcie do niej wódki. W paru przepisach widziałam takie systemy. Z proporcjami Wam jednak(...)pomogę, bo nigdy tego nie robiłam. Popróbujcie raz, drugi. Kiedyś dojdziecie do idealnych dla siebie proporcji. I na zdrowie. Powiedzmy. Składniki: 4 kg wiśni 2 litry spirytusu rektyfikowanego 95% 1,5–2 litry wody przegotowanej lub źródlanej płynny miód o bardziej neutralnym smaku (opcjonalnie) Wiśnie myjemy, część (1 kg) można wydrylować, ale nie jest to konieczne. Umyte owoce zalewamy spirytusem
Kardamonovynależy wynieść w zimne miejsce. Nie przesadzać z ilością dodatków. U mnie koper, czosnek, chrzan i odrobina gorczycy to podstawa. Jeśli mam to dorzucam po 2 listki porzeczki czarnej, wiśni i dębu. Zachęcam do domowego kiszenia ogórków, gdyż są one cennym źródłem probiotyków. Kupowane w sklepie kiszone ogórki , często są zapakowane w folię lub plastik i sztucznie przyspieszany jest proces(...)jaki sposób? Przepis na ogórki kiszone małosolne: świeże ogórki gruntowe czosnek łodygi kopru z kwiatostanem korzeń i ewentualnie liście chrzanu ziele angielskie liść laurowy gorczyca liście czarnej porzeczki, wiśni i dębu (opcjonalnie) Zalewa do ogórków małosolnych: 35 g soli kamiennej niejodowanej (2 płaskie łyżki) 1 litr wody Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ogórki
Kuchcik gotujeMyślę, że słyszeliście lub jedliście ciasto o nazwie Góra Lodowa. Zrobiłam swoją wersję tego ciasta w połączeniu z wiśniami. Moim gościom bardzo smakowało, więc mam nadzieję że Wam również. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem: mleko(...)litr, budyń waniliowy bez cukru 2 szt, mąka pszenna 4 łyżki, cukier 6-8 łyżek, masło 200 g, Warstwa wiśniowa : wiśnie 400 g, galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 700 ml, Polewa: Masło 200 g, woda 2/3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, mleko w proszku 2 szklanki, kakao 1,5 łyżki, Dodatkowo: biszkopty okrągłe 1 duża
kulinarne odsłony patiLekka galaretka, bez cukru, bez laktozy. Jagoda, maliny,mango, wiśnie. Galaretka z tego co było w zamrażalniku. 100 g wiśni mrożonych 100 g jagód mrożonych 1/2 mango 50 g malin mrożonych 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki płaskie żelatyny Żelatynę zalewam 50 ml zimnej wody, zostawiam do napęcznienia, potem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wiśnie lekko
wesoła kuchniawersji. Wartość odżywcza 1 kawałka: (20) 163 kcal B 2 g W 8 g T 13 g Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku(...)pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki
Zdrowie i pysznie na talerzuLetnia sałatka z kabanosem, porzeczkami, morelami, serem blu, wiśniami. Czy może być coś lepszego co daje nam natura latem. Całość dopełniły orzechy brazylijskie i pyszny domowy sos. sałatka: 2 garście rukoli 1 garść liści sałaty 50 g kabanosów wieprzowych 4 morele 50 g sera pleśniowego blue 1 garść porzeczek białych i czerwonych 1 garść wiśni bez pestek 10 oliwek czarnych(...)masłem i układam na patelni grillowej, przesmażam. Morele kroję na pół, pozbawiam pestek i też przesmażam na patelni. Na sałacie układam morele, oliwki, kawałki kabanosów, ser pleśniowy, porzeczki umyte, wiśnie, pokrojone orzechy. Sałatkę polewam sosem, podaję z grzankami
wesoła kuchniawodą. Omaszczamy masłem. Podajemy np. ze śmietanką i cukrem pudrem składniki na farsz: ok. 200-250 g serka białego 2 łyżeczki budyniu cukier do smaku ok. 2-3 łyżeczki wiśnie wydrylowane, tyle ile pierogów wykonanie: Serek mieszamy ugniatając widelcem z budyniem i cukrem. Wiśnie mogą być w całości (oczywiście bez pestek ) ale wtedy musimy formować większe pierogi. Ja użyłam mrożonych
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1 l poziomek ( najlepiej leśnych ) 1 l truskawek 1 l malin 3 cytryny 2 l alkoholu 40 % 0,5 kg cukru garść wiśni lub borówek (opcjonalnie dla koloru) Sposób wykonania : T ruskawki i poziomki opłucz pod bieżącą wodą , usuń szypułki. Truskawki, poziomki, maliny wrzuć do czystego słoja. Jeśli dodajesz wiśnie, wydryluj je i także wrzuć do słoja(...)nalewki możesz dodać więcej cukru lub mniej, w zależności jaką nalewkę lubisz, słodką czy wytrawną. Do nalewki warto dodać wiśnie lub trochę borówek, wtedy nalewka będzie mieć ładniejszy czerwony kolor. Pamiętaj, aby na nalewkę przeznaczyć owoce jak najlepszej jakości, zdrowe i dojrzałe. Najlepiej zaopatrzyć się w owoce z własnego ogrodu lub od zaufanego sprzedawcy na bazarze. P amiętaj
Przepisy i porady kulinarneprezentowym pudełku, elegancki kuferek na biżuterię i… coś słodkiego. Postawiłam na bombonierki Cherry Passion od Vobro. Vobro, to sprawdzona marka. Kocham ich produkty. A moja mama kocha wiśnie w likierze Do tego Vobro jak zwykle zachwyca układem graficznym – zdjęcie wiśni z oblewającymi ją likierem i czekoladą. Taka grafika aż kusi by od razu sprawdzić co jest w środku(...)środku znajdziecie 9 sztuk pralinek (mam wersję 126 g, ale w ofercie są jeszcze inne gramatury). Pralinki są w kształcie kopczyka. Każda nadziana jest wiśnią w alkoholu i pokryta deserową czekoladą. Co ważne! Bombonierki Cherry Passion od Vobro: Nie zawierają barwników Nie zawierają konserwantów Nie zawierają tłuszczów utwardzonych Nie zawierają oleju palmowego Polecam Wam te bombonierki na Dzień Matki
Słodkie okruszkidobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich). składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy po 40 g) ok. 340 g wiśni z kompotu (wydrylowane) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier mieszamy z kisielami i dodajemy stopniowo do pany cały czas ubijając. Jedno ciasto wkładamy do foremki. Na cieście(...)układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z pozostałymi postępujemy tak samo. składniki na krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie (po 40 gr) 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniaduże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)dodać 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć
moj przepis naczekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu lub syropu lub nalewki bez pestek ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy(...)kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Dowolnie dekorujemy. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. Ja do dekoracji użyłam kremu maślanego z dodatkiem mleka w proszku
Domowy Smak Jedzeniazapach iście świąteczny. Przepis na nie znalazłam w dodatku Tchibo do jakiejś gazety a jego autorką jest Liska z bloga White Plate, zmieniłam go nieznacznie. Ciastka czekoladowo-kawowe z wiśniami 200 g miękkiego masła 200 g cukru trzcinowego Demerara 50 g zwykłego cukru 50 g ciemnego kakao 3 płaskie łyżeczki świeżo zmielonej kawy (ja zastąpiłam kawą Inką) 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % 300 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 2 jajka suszone wiśnie ok 30 szt. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki (to ulubione zadanie moich dzieci, rzucają zapakowaną tabliczką o podłogę) a następnie siekamy. Masło miksujemy z dwoma rodzajami cukru by stało się puszyste. Dosypujemy kakao, kawę, czekoladę. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryniedawno. Są to 70-gramowe tabliczki surowej, bezglutenowej i wegańskiej czekolady . U nas dostępne są aktualnie trzy smaki, dokładnie wersja ciemna , z pomarańczą oraz z orzechami w połączeniu z wiśniami . Składy są jak najbardziej dobre, proste, bazujące wyłącznie na składnikach naturalnych, surowych, bez zbędnej chemii. Główne składniki czekolad to masło kakaowe, proszek kakaowy i syrop z agawy. Dopomagają im dodatki(...)mające nadać konkretny smak. I tak w gorzkiej jest to wanilia, w pomarańczowej skórka pomarańczy, a w ostatniej orzechy brazylijskie, suszone wiśnie, rodzynki, migdały, a także proszek maca. Smak jest bardzo dobry i zdecydowanie odbiega od standardowych czekolad dostępnych w większości sklepów. Czekolada jest delikatna, krucha i ma niecodzienną strukturę. W smaku czuć wyraźnie obecność nieprażonych ziaren kakaowca, a także
Zdrowie na języku :Płyżki kakao -1 łyżka octu jabłkowego -1 łyżeczka sody oczyszczonej -Cynamon, kardamon, mielony imbir Krem kokosowo-wiśniowy -stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai , -szklanka wiśni (mogą być mrożone) -ksylitol -mąka kokosowa Dodatkowo - kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao, 1/2 szkl gorącej wody lub napoju roślinnego, ksylitol według uznania (wszystko dokładnie wymieszać). -wiśnie (do dekoracji(...)minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao. 7. Na końcu udekorować kemem kokosowo-wiśniowym (śmietankę, wiśnie i ksylitol zblendować, dodać tyle mąki kokosowej ile potrzeba do jego zagęszczenia
Candy Pandasjednak domowy pączek jest zawsze dobrą opcją! Szczególnie kiedy jest pulchny, a jednocześnie dość ciężki, przypominający staropolskie pączki na dużej ilości żółtek. Bardziej wytrawny niż słodki z domowymi wiśniami z syropu i skąpany w lekkiej bezowej piance, podanej z galaretką z fermentowanych wiśni. Dla mnie to była kropka nad „i” . Idealny deser po pysznej uczcie, po którym wychodzi się(...)uśmiechem na ustach z restauracji. Deser: pączek wiśniowy / beza / galaretka z fermentowanej wiśni / puder z zielonej herbaty. Podsumowanie Malarska 25 podczas kolejnej edycji Festiwalu Restaurant Week zaprezentowała cudowne dojrzałe menu, które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Jest lokalnie, jest wiosennie, jest pysznie! Wszystko począwszy od przystawki do deseru tworzyło spójną całość i pewną opowieść o smakach
Food Squarebudyniu gotujemy budyń wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z chałwą, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń, mieszamy do zupełnego połączenia składników. Masa czeko-wiśnia: - 2 słoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać. Dodatkowo do posypania wierzchu: - 30 dag solonych orzeszków ziemnych Poncz: - woda(...)cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin
Apetyczna babeczkapochłania je ze smakiem. Dzisiaj było dokładnie tak samo. Zrobiłam na obiad ulubione danie Młodego, na wieczór upiekłam mięso, a w tak zwanym międzyczasie podałam błyskawiczne ciasteczka francuskie z wiśniami. Nie miałam ich w planach, ale kiedy chłopcy (obaj!) stwierdzili, że zjedliby coś słodkiego, sięgnęłam po ciasto francuskie, które zawsze staram się mieć w lodówce. Wystarczyło kilka minut, aby zrobić(...)jeszcze kilkanaście, aby wyciągnąć je z piekarnika przepięknie zarumienione. Udały się znakomicie. Były naprawdę przepyszne, dlatego gorąco je Wam polecam. Składniki: • gotowe ciasto francuskie • 1 jajko • 1 łyżka mleka • wiśnie z nalewki • brązowy cukier w kryształkach Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka minut, aby nieco się ogrzało. 2. Rulon rozwinąć, aby powstał płat ciasta. Pokroić
W mojej kuchniLetni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy. 1 chłodnik wiśniowy Winiary 300 ml wody 1 szklanka wiśni 500 ml zsiadłego mleka 4 gałązki mięty 1 łyżka soku z cytryny 1 białko szczypta soli 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej Do garnka(...)wlewam wodę, dodaję wiśnie, sok z cytryny, gałązki mięty. i gotuję pięć minut. Zdejmuję z gazu, wykładam miętę, wsypuję chłodnik wiśniowy i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego wywaru wlewam mleko zsiadłe. Białko ubijam na sztywno z odrobiną soli.W drugiem garnku zagotowuję dwie szklanki wody i łyżką nakładam do wrzącej wody pianę. Obgotowuje z każdej strony około minutę.Chłodnik podaję
wesoła kuchniapokaźna a także sami możemy skomponować swoją własną indywidualną mieszankę ;) Quinoa bez certyfikatów Nazwa: Quinoa dla aktywnych Firma: Musli4u Skład: quinoa ekspandowana BIO 67%, owoce liofilizowane 33% (jabłko, truskawki, wiśnie, kiwi). Masa netto: 200g Wartości odżywcze: 100g/400 kcal, tłuszcz – 7,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,5g, węglowodany – 69,3g w tym cukry – 3,8g, białko – 10,5g, sól(...)zarazem miękka w środku, świeża i nie zwietrzała (według nas ma charakterystyczny smak sezamu). Tak jak już pisałyśmy znajdziemy tu dość sporą ilość owoców lio jak jabłko, truskawki, wiśnie i kiwi, które są również przyjemnie chrupkie. Szczególnie zasmakowały nam wiśnie i kiwi, ponieważ mają fajną kwaskową nutę, która dodaje smaczku przy słodkich deserach. Całość nie jest niczym słodzona i cenimy
Candy Pandaspuder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formowanie tortu – jedno ciasto położyć na talerzu, posmarować połową kremu. Na to rozrzucić wypestkowane wiśnie. Przykryć drugim ciastem. Ponownie posmarować kremem. Na górę potrzeć czekoladę mleczną. Można obsypać wiśniami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin
Kuchnia PokoleńSkładniki (na 4 porcje) - 2 banany (ok. 230 g), - 250 g wiśni bez pestek, - duże opakowanie jogurtu greckiego (ok. 400 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banany z wiśniami i jogurtem. 2. Masę przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 8 h (warto kilka razy przemieszać masę). Lody wiśniowe są bogate w: - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. - wapń(...)pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów, - witaminę C (pochodzącą z wiśni), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 220 g Energia: 201,7 kcal Białko: 5,0 g Tłuszcze: 9,5 g Węglowodany: 25,6 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwzględu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta(...)sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła (82% tłuszczu) Dodatkowo: cukier waniliowy (do posypania) słoik drylowanych wiśnie (lub dowolne inne owoce) Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem
Walijskie Pichcenieowsianki. Co jakiś czas staram się je urozmaicać i zmieniać lub wzbogacać ich smak. Dziś zapraszam Was na 3-minutową jabłkowo-śliwkową owsiankę. Podałam ją dodatkowo z pokrojonymi kandyzowanymi wiśniami, suszonym berberysem i odrobiną płatków kokosowych. Szybkie, syte i pyszne śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich błyskawicznych 2 łyżki naturalnego soku śliwka jabłko Natjun gorąca przegotowana woda dodatki(...)kandyzowanych wiśni, około łyżeczki suszonego berberysu oraz płatki kokosowe Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie błyskawiczne, zalewamy je gorącą przegotowaną wodą (tylko do wysokości płatków). Mieszamy, dolewamy 2 łyżki soku śliwka jabłko, znów mieszamy i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia płatków. Po tym czasie naszą owsiankę możemy przełożyć do pucharka lub zostawić w tej miseczce, w której
Słodkie okruszkiSkładniki 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukry wanilinowego 300 g mąki pszennej tortowej 50 g roztopionego masła szczypta soli opakowanie mrożonych wiśni laska wanilii 3 łyżki miodu serek waniliowy Przepis 1 Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy i dolewamy do utartych drożdży oraz dodajemy do całości cukier wanilinowy. 2 100 g mąki(...)podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wkładamy do garnka koszyczek, na który kolejno kładziemy bułeczki. Garnek szczelnie zakrywamy i gotujemy pampuchy około 15 minut. 6 Wiśnie rozmrażamy na patelni, dodajemy do nich miód oraz wanilię (rozcinamy na pół i wydobywamy z niej ziarna). Smażymy około 20 minut, do momentu lekkiego zagęszczenia. 7 Pampuchy podajemy ciepłe
Kuchnia BazyliiCiasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm. Składniki: biszkopt jasny(...)nasączamy. Odstawiamy do całkowitego stężenia jabłek. składniki na krem : -waniliowy budyń na 3/4 l mleka -3 żółtka -200 g masła -kieliszek rumu lub olejek rumowy -odsączone wiśnie -galaretka wiśniowa Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że mieszając go z mlekiem dodajmy żółtka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pamiętajmy wyciągnąć masło z lodówki
Kulinarne przemysleniakruchy spód: 100 gram masła 250 gram mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami: 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu) 500 gram tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki(...)miksuję z jajkami, cukrem pudrem, budyniem, ekstraktem z wanilii, ziarenkami wanilii, skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Krok 3: Kratka na serniku
Mango Papajapotrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść preparowanych ziaren Opakowanie budyniu Mleko Mrożone wiśnie Agar agar Oliwa Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy jajecznej powoli dodajemy suche składniki i mieszamy mikserem. Dodajemy(...)wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej i może być spożywany przez wegetarian. Masę przelewamy na ciasto. Na rozgrzanej oliwie rozmrażamy wiśnie. Możemy użyć świeżych, ale wtedy należy dodać trochę wody lub syropu. Do owoców również dodajemy agar agar, dzięki czemu powstanie naturalna galaretka. Przekładamy na wystudzoną masę budyniową. Smacznego
MarcinChefpysznie! Coś na ząb - owsianka czyli wisienka, gruszka i jabłuszko. 2 porcje 1 opakowanie owsianki 'Cos na ząb' gruszka 4 łyżki przetartych jabłek 1 /2 szklanki wydrylowanych wiśni 2 łyżki kremowego twarożku 2 kostki gorzkiej czekolady Wiśnie do dekoracji Przygotuj owsinkę 'Coś na ząb' wg przepisu. Wydrylowane wiśnie włóż do musu i przesmaż je razem do chwili
Gotuj Sam!zawsze szybko, zdrowo, pysznie. W dodatku bez pieczenia, gotowania, a w wersji RAW. Deser gotowy w 5 minut sprawi przyjemnośc Tobie i ukochanej osobie. Do jego wykonania wykorzystałam wiśnie i czarne porzeczki. Te ostatnie to znakomite źródło witamy C. 100 g tych owoców zaspokaja 260 % dziennego zapotrzebowania. W owocach czarnej porzeczki występuje ponadto duża grupa flawonoidów, które hamują powstawanie(...)deseru, oto on: Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki mleka kokosowego (stała część), 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 1/3 szklanki porzeczek, 1/3 szklanki wydrylowanych wiśni, 1-2 łyżki syropu daktylowego, z agawy lub klonowego, garść owoców do dekoracji, 2 łyżki karobu lub kakao. Wykonanie: Połowę porcji mleka blendujemy z wiśniami, 1 łyżką syropu
Jeść, by żyć w zdrowiuZemsta Teściowej - czyli smaczne ciasto z dziwną nazwą :) Podobno chodzi o to, że twórczyni ciasta (teściowa) dodała w gniewie do ciasta niewydrylowane wiśnie, żeby zięć się męczył przy jedzeniu. Ja tego nie polecam :) Wszystkie wisienki elegancko wydrylowałam. Mimo sporej ilości warstw, ciasto jest dosyć lekkie i można bardzo przyjemnie się nim delektować. Składniki na kruche ciasto(...)szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
Świat CiastaPrzygotowanie : Masło rozpuścić z cukrem oraz kakaem, wystudzić. Pozostałe składniki : 4 żółtka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiśni świeżych lub mrożonych, u mnie świeże Przygotowanie : Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, stopniowo po jednym i ucierać Dodać stopniowo 2 szklanki mąki ze zmieszanym proszkiem, ucierać Ubić pianę z białek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać(...)Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły na dno, ale może przesypanie ich mąką coś pomoże. Pomimo wszystko było bardzo pyszne
Proste Potrawywykorzystać tak wspaniałych owoców, jak wiśnie do kolejnej odsłony quinoy z kruszonką. No trzeba było :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki wypestkowanych wiśni 1/2 nasionka tonki 1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;)) 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki płatków owsianych BG Wykonanie(...)Quinoę mieszamy z miodem i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Układamy na niej warstwę wiśni i posypujemy drobno startą tonką. Z masła kokosowego, cukru, mąk i płatków zagniatamy kruszonkę i przykrywamy nią owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 - 15 minut. Gdy kruszonka się zrumieni możemy podawać deser. Uwaga gorące
Quinoa Raz!biszkopt - spód tortowy kawa rozpuszczalna - 3-4 łyżeczki cukier- 3 łyżeczki żelatyna - 1 duże opakowanie twaróg sernikowy - 800g. wiśnie mrożone (bez pestek) - 300g. cukier puder - 100g. śmietanka 36% - 0,5 l. masa krówkowa - 300g. 1. Kawę zaparzyć w 0,5 l. wody, dodać 3 - 4 łyżeczki cukru (według upodobań) i rozpuścić w niej 10g. żelatyny. Biszkopt(...)ułożyć w tortownicy i nasączyć ostudzoną "galaretką kawową", i odstawić do lodówki aż żelatyna zwiąże. 2. Wiśnie zagotować i odstawić do ostygnięcia, a następnie zblędować, jeszcze raz podgrzać i rozpuścić w nich 23g. żelatyny, i znowu ostudzić. Twaróg, cukier puder i cukier wanilinowy zmiksować na jednolitą gładką masę. W międzyczasie upewnić się czy galaretka kawowa związała. Do twarogu dodać
Lubię to gotujęwiśniówkę nastawię. Będzie jak znalazł na jesienną chandrę. Mama zostawiła mi przepis i ku mojej uldze okazało się, że nie jest wymagający. Sprawdźcie sami: Składniki: 2 kg wiśni 2 kg cukru 1 litr spirytusu 1/2 litra wody Przygotowanie: Opłukane wiśnie układamy w gąsiorku warstwami. Każdą warstwę zasypujemy cukrem. Spirytus rozrabiamy z wodą. Zalewamy wiśnie. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce. Mieszamy
Kuchnia po mojemulatin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami Składniki: (na biszkopt) 150g masła 150 g mąki 120g cukru 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka kakao 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 200 ml śmietany(...)śmietan-fix cukier puder 1 czekolada mleczna Słoiczek wiśni w alkoholu( o pojemności około 200ml) Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Masło ucieramy, powoli dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie wbijamy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Powoli dosypujemy cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywna pianę
Smaki NataliiKorzystając z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą lato upiekłam delikatne, ucierane ciasto. Jogurtowe ciasto z wiśniami, agrestem, porzeczkami i borówkami amerykańskimi posypane cukrem pudrem. Polecam jako pyszny deser w upalne dni! Jogurtowe ciasto z owocami lata Składniki: 250 g jogurtu naturalnego, 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego, 200 g agrestu, 200 g wydrylowanych wiśni, 100 g czerwonych porzeczek, 100 g borówek amerykańskich, cukier puder do posypania. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem
paapilotkaaczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie(...)rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort
słodki brateksię robi nalewkę to trzeba mieć silną wole, a jak się jej nie ma, to chociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3 miesiące :) 2 kg wiśni 2 kg cukru 1,5 l spirytusu 0,5 l wódki Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch(...)przykrycia, inni przykrywają przed muszkami owocówkami, a ja go zakręcam zakrętką. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby towarzystwo wymieszać. Po około dwóch tygodniach odcedzamy owoce od soku, polecam wiśnie wrzucić do małych słoiczków i używać do lodów, lub pralinek o których będzie wkrótce na blogu :) Do soku dodajemy alkohol, mieszamy, rozlewamy do butelek, chowamy w ciemnym miejscu (piwnica, garaż
Pora na poraDeser bez pieczenia, który przypadnie chyba wszystkim smakoszom czekolady. Kakaowy spód, podwójnie czekoladowy krem oraz na wierzchu czekolada, a smak przełamują wiśnie. Skusicie się? SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy: 150 g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky , 70 g masła Krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml likieru czekoladowego Dalkowski Dodatkowo: kilkanaście wiśni(...)niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę. Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce aż masa stężeje
słodki bratekszkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Galaretka wiśniowa: 0,75 l drylowanych wiśni w syropie, 2 galaretki wiśniowe, 600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki regionalne(...)kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Galaretka wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem i syropem wiśniowym
słodki bratekkostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan-fixy Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na kulkę. Dzielimy na dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem(...)migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30-35 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, następnie dodajemy jedną szklankę soku / kompotu z wiśni, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy. Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu: ciasto
Pelusiowa Kuchnianajlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół (chodzi o tę połowę z dnem :P) Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 6-8 Porcje 6-8 Składniki 500 g twaróg chudy 200 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 żółtko ugotowane(...)masło 2 łyżki śmietana 12% 2 łyżki płatki migdałów 50 g rodzynki dużych, jumbo 50 g suszone wiśnie lub kandyzowane 50 g czekolada gorzka 70% Sposób przygotowania Rodzynki i wiśnie moczymy we wrzątku. Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki Twaróg ucieramy z masłem, słodziwem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę i dodatki. Mieszamy. Foremkę lub doniczkę wykładamy czystą gazą złożoną
Kucharzycastopione 15 dag, biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie SERNIK: twaróg wiaderko 1 kg, kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek + gorąca woda 1/2 szklanki, galaretka agrestowa 1 opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone 250 gram, śmietana 30% zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie(...)lodówki do stężenia galaretkę wiśniową z żelatyną rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzić, drugą część sera zmiksować z cukrem wanilinowym Delecta , z galaretką, na koniec wsypać zamrożone wiśnie bez pestek i tężejącą masę wylać na masę kawową, schować do lodówki do stężenia do wysokiego naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem
W Mojej Kuchni Lubiętłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege
Kucharzycaproszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 mleczna czekolada 3 łyżki oleju masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną(...)dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklan ki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekra wamy na dwa placki
kgwjanczewoszklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka(...)zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka ze słoika, wiśnie wybrane z dżemu (lub syropu) i na wierzch pianę z białek. Z pozostałej części ciasta robimy rulony i układamy na pianę jak na zdjęciu poniżej. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Szarlotka na kruchym cieście
Pyza i SurówkaMoje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskie , pierogi z kaszą jaglaną , pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda 1 łyżka oleju(...)szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga. Gotować przez
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszkl. mąki 250 g masła lub margaryny 6 żółtek 1 szkl. kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru, a następnie kisiel. Pianę wykładamy na rozwałkowane ciasto, układamy na pianie część wydrelowanych wiśni. Potem wałkujemy z ciasta kolejny prostokąt i nakładamy na pianę z białek. Ciasto przed upieczeniem nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach na złoty kolor. Tak samo postępujemy
psgotujemyciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki(...)mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka przelać do naczynia ubijać ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywniejsze ucierając dodawać(...)przy wstawianiu białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h. Masa: żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone. Wiśnie: Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut. Przełożenie: Na spód wyłożyć ostudzone wiśinki następnie wszystko zalać mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia
PychotkaaaCzekolada i wiśnie – wspaniałe, klasyczne połączenie smaków. Ciemne, czekoladowe ciasto pięknie odznacza się od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia jego(...)czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch
MyCookBook.pldotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g wiśni świeżych lub mrożonych, pół szklanki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wiśnie(...)palniku, dopiero po wymieszaniu zdjąć z palnika.Do rozpuszczonej żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową żelatynę dodać do wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Czekolada: Tabliczka gorzkiej czekolady. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić
W kuchni u Monikikawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt(...)jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści(...)pierwsza warstwa jest już gotowa nałożyć drugą warstwę i również włożyć do lodówki na kilka minut. Gdy czekolada jest już twarda nałożyć we wgłębienia nutellę ( tyle by jeszcze wiśnie się zmieściły), następnie włożyć po jednej wiśni do każdej praliny ( docinąć ją lekko do środka). Następnie nałożyć górną warstwę czekolady. Włożyć do lodówki i wyciągnąć gdy praliny będą już twarde
W kuchni u MonikiPowidła z wiśni Gotowe powidła Składniki 3 kg wiśni 900 g cukru ( 300 g na każdy kilogram owoców) Sposób przygotowania Myjemy i drylujemy owoce, przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Trzymając na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy przez godzinę. Następnie wyłączamy palnik i zostaw do wystudzenia ( z reguły zostawia się garnek w "spokoju" na cała(...)Następnego dnia gotować owoce kolejną godzinę i znów zostawić do wystudzenia. Na trzeci dzień ponownie podgrzewamy wiśnie, konfitura( po wcześniejszych gotowaniach) powinna już zgęstnieć na tyle, że nie możemy już mówić o jej gotowaniu, a raczej o smażeniu. Podczas kolejnej ( trzeciej już) godziny, powidła często mieszamy, co jakiś czas oceniając ich gęstość. Kiedy konsystencja już nam odpowiada
Miód i pieprzSuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza - 3 łyżki wiśni* * Poza sezonem polecam mrożonki; dostępne w każdym większym markecie. Nawet niewielki dodatek wiśni do smoothie super zmienia jego smak. Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Kiwi przekroić na pół, wyjąć owoc łyżeczką; z daktyli wyjąć pestki - Wszystkie składniki
Wegańska kuchnia orientalnaBardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania. 1 galaretka o smaku agrestowym 1,5 szklanki wrzątku 100 g malin 100 g agrestu 50 g wiśni Masa serowa: 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła(...)twarogu z wiaderka 10 bezów Szklanka miska o średnicy 23 cm Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy
VioletoweKucharzenieJakiś czas temu pierożki te wygrały jeden z konkursów na moim blogu - są tak pyszne, że chciałabym je Wam bardzo gorąco polecić :) Ja zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! SKŁADNIKI(...)wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli 2 szkl mąki 5 dag drożdży gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu cukier puder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko. 2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami
Kto ugości moich gości?Moim zdaniem ten sernik jest przepyszny, szczególnie dla wielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie! Chyba na ten weekend też upiekę :) A do upieczenia tego sernika wykorzystałam otrzymany ser "Mój Ulubiony" z Wielunia. Już używałam go w sernikach, zachęcona wpisem koleżanki z forum(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej
Kolorowy PrzepisownikDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego
Bulliozaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można je przygotować na ostro lub bardziej na słodko..... Przedstawiam dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie. Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce następnie ułożyć w wyparzonych słoikach. I 2 kg wiśni, 600 ml octu(...)zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od momentu zagotowania wody). II 2 kg wiśni, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki. Wodę zagotować z cukrem
królestwo garówmaku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4 szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym(...)dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałe wiśnie lub marmoladę, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukru kryształu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 kg mąki dodatkowo 2 łyżki kakao 7 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej powidło śliwkowe orzechy wiśnie Przygotowanie: Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :) Gotowe ciasto dzielimy na trzy części(...)Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Jasne ciasto wykładamy na mocno natłuszczoną blachę i smarujemy je powidłem. Na powidło ścieramy na tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie. Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek
Lawendowe NieboKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy
Ciastkozercypierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka(...)drożdży 2 łyżki cukru wiśnie ze słoika lub gęsty dżem (domowy bez żelatyny!) +cukier puder i sok z cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy
CiastkozercyZrobiłam ją jakiś czas temu gdy miałam okazję przywieźć z działki bardzo dużą ilość wiśni. W trakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie w czymś równie pysznym. Traf chciał, że miałam w lodówce wszystkie potrzebne składniki na kruche ciasto. Bez chwili namysłu zagniotłam ciacho i stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia(...)Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową."Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 zółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru wailiowegoSkładniki na masę wiśniową0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody Dodatkowo:500 ml śmietanki 30%opakowanie świeżych malin ok. 500 gSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone
Słodkie Przyjemności