Myślę, że słyszeliście lub jedliście ciasto o nazwie Góra Lodowa. Zrobiłam swoją wersję tego ciasta w połączeniu z wiśniami. Moim gościom bardzo smakowało, więc mam nadzieję że Wam również. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem: mleko(...)litr, budyń waniliowy bez cukru 2 szt, mąka pszenna 4 łyżki, cukier 6-8 łyżek, masło 200 g, Warstwa wiśniowa : wiśnie 400 g, galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 700 ml, Polewa: Masło 200 g, woda 2/3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, mleko w proszku 2 szklanki, kakao 1,5 łyżki, Dodatkowo: biszkopty okrągłe 1 duża
kulinarne odsłony patiLekka galaretka, bez cukru, bez laktozy. Jagoda, maliny,mango, wiśnie. Galaretka z tego co było w zamrażalniku. 100 g wiśni mrożonych 100 g jagód mrożonych 1/2 mango 50 g malin mrożonych 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki płaskie żelatyny Żelatynę zalewam 50 ml zimnej wody, zostawiam do napęcznienia, potem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wiśnie lekko
wesoła kuchniawersji. Wartość odżywcza 1 kawałka: (20) 163 kcal B 2 g W 8 g T 13 g Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku(...)pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki
Zdrowie i pysznie na talerzuLetnia sałatka z kabanosem, porzeczkami, morelami, serem blu, wiśniami. Czy może być coś lepszego co daje nam natura latem. Całość dopełniły orzechy brazylijskie i pyszny domowy sos. sałatka: 2 garście rukoli 1 garść liści sałaty 50 g kabanosów wieprzowych 4 morele 50 g sera pleśniowego blue 1 garść porzeczek białych i czerwonych 1 garść wiśni bez pestek 10 oliwek czarnych(...)masłem i układam na patelni grillowej, przesmażam. Morele kroję na pół, pozbawiam pestek i też przesmażam na patelni. Na sałacie układam morele, oliwki, kawałki kabanosów, ser pleśniowy, porzeczki umyte, wiśnie, pokrojone orzechy. Sałatkę polewam sosem, podaję z grzankami
wesoła kuchniawodą. Omaszczamy masłem. Podajemy np. ze śmietanką i cukrem pudrem składniki na farsz: ok. 200-250 g serka białego 2 łyżeczki budyniu cukier do smaku ok. 2-3 łyżeczki wiśnie wydrylowane, tyle ile pierogów wykonanie: Serek mieszamy ugniatając widelcem z budyniem i cukrem. Wiśnie mogą być w całości (oczywiście bez pestek ) ale wtedy musimy formować większe pierogi. Ja użyłam mrożonych
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1 l poziomek ( najlepiej leśnych ) 1 l truskawek 1 l malin 3 cytryny 2 l alkoholu 40 % 0,5 kg cukru garść wiśni lub borówek (opcjonalnie dla koloru) Sposób wykonania : T ruskawki i poziomki opłucz pod bieżącą wodą , usuń szypułki. Truskawki, poziomki, maliny wrzuć do czystego słoja. Jeśli dodajesz wiśnie, wydryluj je i także wrzuć do słoja(...)nalewki możesz dodać więcej cukru lub mniej, w zależności jaką nalewkę lubisz, słodką czy wytrawną. Do nalewki warto dodać wiśnie lub trochę borówek, wtedy nalewka będzie mieć ładniejszy czerwony kolor. Pamiętaj, aby na nalewkę przeznaczyć owoce jak najlepszej jakości, zdrowe i dojrzałe. Najlepiej zaopatrzyć się w owoce z własnego ogrodu lub od zaufanego sprzedawcy na bazarze. P amiętaj
Przepisy i porady kulinarneprezentowym pudełku, elegancki kuferek na biżuterię i… coś słodkiego. Postawiłam na bombonierki Cherry Passion od Vobro. Vobro, to sprawdzona marka. Kocham ich produkty. A moja mama kocha wiśnie w likierze Do tego Vobro jak zwykle zachwyca układem graficznym – zdjęcie wiśni z oblewającymi ją likierem i czekoladą. Taka grafika aż kusi by od razu sprawdzić co jest w środku(...)środku znajdziecie 9 sztuk pralinek (mam wersję 126 g, ale w ofercie są jeszcze inne gramatury). Pralinki są w kształcie kopczyka. Każda nadziana jest wiśnią w alkoholu i pokryta deserową czekoladą. Co ważne! Bombonierki Cherry Passion od Vobro: Nie zawierają barwników Nie zawierają konserwantów Nie zawierają tłuszczów utwardzonych Nie zawierają oleju palmowego Polecam Wam te bombonierki na Dzień Matki
Słodkie okruszkidobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich). składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy po 40 g) ok. 340 g wiśni z kompotu (wydrylowane) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier mieszamy z kisielami i dodajemy stopniowo do pany cały czas ubijając. Jedno ciasto wkładamy do foremki. Na cieście(...)układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z pozostałymi postępujemy tak samo. składniki na krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie (po 40 gr) 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniaduże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)dodać 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć
moj przepis naczekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu lub syropu lub nalewki bez pestek ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy(...)kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Dowolnie dekorujemy. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. Ja do dekoracji użyłam kremu maślanego z dodatkiem mleka w proszku
Domowy Smak Jedzeniazapach iście świąteczny. Przepis na nie znalazłam w dodatku Tchibo do jakiejś gazety a jego autorką jest Liska z bloga White Plate, zmieniłam go nieznacznie. Ciastka czekoladowo-kawowe z wiśniami 200 g miękkiego masła 200 g cukru trzcinowego Demerara 50 g zwykłego cukru 50 g ciemnego kakao 3 płaskie łyżeczki świeżo zmielonej kawy (ja zastąpiłam kawą Inką) 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % 300 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 2 jajka suszone wiśnie ok 30 szt. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki (to ulubione zadanie moich dzieci, rzucają zapakowaną tabliczką o podłogę) a następnie siekamy. Masło miksujemy z dwoma rodzajami cukru by stało się puszyste. Dosypujemy kakao, kawę, czekoladę. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryniedawno. Są to 70-gramowe tabliczki surowej, bezglutenowej i wegańskiej czekolady . U nas dostępne są aktualnie trzy smaki, dokładnie wersja ciemna , z pomarańczą oraz z orzechami w połączeniu z wiśniami . Składy są jak najbardziej dobre, proste, bazujące wyłącznie na składnikach naturalnych, surowych, bez zbędnej chemii. Główne składniki czekolad to masło kakaowe, proszek kakaowy i syrop z agawy. Dopomagają im dodatki(...)mające nadać konkretny smak. I tak w gorzkiej jest to wanilia, w pomarańczowej skórka pomarańczy, a w ostatniej orzechy brazylijskie, suszone wiśnie, rodzynki, migdały, a także proszek maca. Smak jest bardzo dobry i zdecydowanie odbiega od standardowych czekolad dostępnych w większości sklepów. Czekolada jest delikatna, krucha i ma niecodzienną strukturę. W smaku czuć wyraźnie obecność nieprażonych ziaren kakaowca, a także
Zdrowie na języku :Płyżki kakao -1 łyżka octu jabłkowego -1 łyżeczka sody oczyszczonej -Cynamon, kardamon, mielony imbir Krem kokosowo-wiśniowy -stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai , -szklanka wiśni (mogą być mrożone) -ksylitol -mąka kokosowa Dodatkowo - kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao, 1/2 szkl gorącej wody lub napoju roślinnego, ksylitol według uznania (wszystko dokładnie wymieszać). -wiśnie (do dekoracji(...)minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao. 7. Na końcu udekorować kemem kokosowo-wiśniowym (śmietankę, wiśnie i ksylitol zblendować, dodać tyle mąki kokosowej ile potrzeba do jego zagęszczenia
Candy Pandasjednak domowy pączek jest zawsze dobrą opcją! Szczególnie kiedy jest pulchny, a jednocześnie dość ciężki, przypominający staropolskie pączki na dużej ilości żółtek. Bardziej wytrawny niż słodki z domowymi wiśniami z syropu i skąpany w lekkiej bezowej piance, podanej z galaretką z fermentowanych wiśni. Dla mnie to była kropka nad „i” . Idealny deser po pysznej uczcie, po którym wychodzi się(...)uśmiechem na ustach z restauracji. Deser: pączek wiśniowy / beza / galaretka z fermentowanej wiśni / puder z zielonej herbaty. Podsumowanie Malarska 25 podczas kolejnej edycji Festiwalu Restaurant Week zaprezentowała cudowne dojrzałe menu, które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Jest lokalnie, jest wiosennie, jest pysznie! Wszystko począwszy od przystawki do deseru tworzyło spójną całość i pewną opowieść o smakach
Food Squarebudyniu gotujemy budyń wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z chałwą, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń, mieszamy do zupełnego połączenia składników. Masa czeko-wiśnia: - 2 słoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać. Dodatkowo do posypania wierzchu: - 30 dag solonych orzeszków ziemnych Poncz: - woda(...)cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin
Apetyczna babeczka