wisnie - 1025 przepisów (strona:28/69)

Keks staropolski (dojrzewający) 164

formę: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 500 g bakalii , u mnie: 100 g rodzynek 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych moreli 50 g suszonych wiśni 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g uprażonych orzechów włoskich 50 g uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych 250 g masła 200 g drobnego cukru 4 jaja 50 g miodu(...)pieczenia szczypta soli skórka z cytryny (najlepiej bio) 50 ml ciemnego rumu Formę na keks wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować bakalie. Morele pokroić w kostkę. Żurawinę i wiśnie na połówki (jeżeli były suszone w całości) Orzechy grubo posiekać. Wszystkie bakalie przełożyć do miski dodać skkórkę otartą z cytryny i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na bok. Pozostałą mąkę

Pełny talerz
Lecznicza nalewka z aronii 989

zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy niedokwaśności żołądka i nadciśnieniu. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów. Często spotykanym jest jest przepis z wykorzystaniem liści wiśni. Dodanie do nalewki liści wiśni to jeden z najskuteczniejszych sposobów na to, by aronia straciła swoja cierpkość. Podobny efekt uzyskuje się poprzez wcześniejsze przemrożenie owoców. Dużą popularnością cieszą się warianty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewka z aronii 186

SKŁADNIKI -2 kg aronii przemrożonych 7 dni -1,5 litra alkoholu 55-70 % -cukier trzcinowy 0,6-0,8 kg -4 szt. goździki -1 laska wanilii -100 liści wiśni - sok z cytryny WYKONANIE  Umyte rozmrożone owoce staramy się jak najlepiej zmiażdżyć aby oddały jak najwięcej soku. Następnie owoce zalewamy alkoholem i dodajemy goździki, laskę wanilii, liście wiśni oraz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki kiszone 553

Składniki : • ogórki (gruntowe, niezbyt duże) • czosnek (polski) • koper (najlepiej z łodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki(...)wiśni. Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika

KUCHNIA POLSKA
Lekka pascha + film 125

białego sera 3 żółtka zapach waniliowy starta skórka z cytryny 4 łyżki słodziku PECVA 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek 3 łyżki miodu 200 g rozmrożonych wiśni przepis Ser biały mielimy 3 razy lub przeciskamy przez praskę do miski, następnie do sera dodajemy żółtka, odrobinę zapachu waniliowego, startą skórkę z cytryny, posiekane migdały, rodzynki, słodzik PECVA oraz miód. Wszystkie(...)składniki dokładnie łączymy mikserem. Na końcu do masy wrzucamy rozmrożone oraz odsączone z nadmiaru soku wiśnie i całość mieszamy łyżką. Salaterkę wykładamy czystą lnianą lub bawełnianą ściereczką a następnie przekładamy na nią paschę. Deser zawijamy ściereczką, przykrywamy talerzykiem i obciążamy czymś cięższym. Tak przygotowaną paschę wstawiamy do lodówki na około 8 – 10 godzin. Wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podaniem

Smakowite Dania
Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu) 356

migdałów (ok. 1,5 szklanki) 13 łyżek kakao 6 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia tortu: szklanka zblendowanych truskawek szklanka zblendowanych wiśni 2 łyżeczki agar agar Składniki na masę kokosową: ok. 250 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru Przepis na ciasto: Migdały mielimy(...)ognia i czekamy aż trochę ostygną. Masa powinna zacząć tężeć w temperaturze pokojowej. Lekko tężejące truskawki wykładamy na blat ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Z wiśniami postępujemy analogicznie. Przepis na masę kokosową: Z puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tylko twardą część. Możemy wykorzystać także domową śmietanę kokosową . Śmietankę kokosową przekładamy do garnka i ubijamy mikserem

Dieta bez mleka
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 195

dojrzałych czereśni, namoczonych w kirchu (nalewce robionej na czereśniach) – deser pochodzi z rejonu Limousin w środkowej Francji j było przygotowywane na koniec sezonu z dojrzałych czereśni i wiśni. Ciasto można jednak zapiec z dowolnymi ulubionymi owocami. Tu mała uwaga: nasze doświadczenie uczy, że cytrusy, typu mandarynka, pomarańcza mogą zrobić się gorzkie podczas pieczenia. Nie polecamy też używania owoców mrożonych(...)Nawet mocno odsączone mają w sobie dużo wody i clafoutis, choć pyszny, trochę się rozłazi. Naleśnik najlepszy jest z sezonowymi owocami: wiśniami, truskawkami, morelami, śliwkami, jednak doskonale smakuje też z gruszką, która idealnie komponuje się z aromatem wanilii, delikatnym ciastem, dodając delikatnej słodyczy i jędrności clafoutis. Grzeszny naleśnik i sernik w jednym Naleśnik, jak wspomnieliśmy trochę podobny jest do dutch

Niedzielny kucharz
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 179

masła 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 30 ml wódki 3 łyżki soku z cytryny Poncz: sok z 1 pomarańczy 100 ml przegotowanej letniej wody Dodatkowo: Wiśnie z zalewy spirytusowej szczypta kakao starta gorzka czekolada orzechy listki miety(...)kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami startej czekolady, oraz pozostałą masą z dodatkiem kakao wyciśniętą ozdobnie szpryca. Na koniec ułożyć na torcie wiśnie i posypać tort kawałeczkami orzechów. , oraz tymi połączonymi z kakao.  Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Korniszony ze śliwek węgierek 275

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek" Składniki : 1 kg śliwek, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni . Zalewa: 1 szklanka octu winnego 6 %, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli. Wykonanie: Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć(...)wyjąć pestki. Dno słoików wyłożyć (wcześniej umytymi) liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki

Anioły w kuchni
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 225

młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw(...)szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli

Zielona Kuchnia
Deser lodowy z domowym sosem czekoladowym 280

dodatków, wystarczy sięgnąć po lody dobrej jakości. My uwielbiamy lody Braci Koral, to producent lodów który nie zawodzi od lat. A naszym ulubionym smakiem są niewątpliwie lody śmietankowe z wiśniami i sosem wiśniowym. I właśnie z nimi polecam Wam przygotować deser lodowy z domowym sosem czekoladowym . Składniki: 3-4 kakaowe herbatniki sos czekoladowy – domowy* lub kupny 3 gałki lodów(...)mnie śmietankowe z wiśniami i sosem wiśniowym Bracia Koala bita śmietana listki świeżej mięty Przygotowanie: Jak przygotować prosty domowy sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany, kremówki 2 łyżki wody   Połamaną czekoladę, śmietanę i wodę umieszczamy w małym garnku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Przygotowanie deseru

Słodkie okruszki
Nalewka wiśniówka ( wytrawna ). 119

Składniki : wiśnie czysta wódka 40 % Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz, połowę wydryluj. Owoce wrzuć do słoja, zalej wódką tak, aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co pewien czas wstrząśnij słojem. Następnie przecedź nalew przez gęste sitko lub gazę , dokładnie wyciskając sok z wiśni. Przefiltruj trunek przez filtr

Przepisy i porady kulinarne
Kompot porzeczkowo-wiśniowy 121

owoców, to mimo wszystko kocham czas gdy się pojawiają. Ich zapach to dla mnie zapach dzieciństwa, beztroskiego czasu spędzonego na działce babci. Mnóstwo wspaniałych wspomnień. Kompot z porzeczek i wiśni smakuje mi dzieciństwem, po prostu :) 300 g czerwonej porzeczki 100 g wiśni 3 litry wody 2 łyżki cukru trzcinowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy do niej umyte owoce. Gotujemy około

Mienta blog
Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ). 157

Składniki : 1/2 kg wiśni 1 szklanka płynnego miodu 12-15 goździków 25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki przegotowanej  wody Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz, połowę wiśni wydryluj, resztę zostaw z pestkami.  Wrzuć do słoja, zalej miodem, wymieszaj. Słój przykryj płótnem i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj goździki

Przepisy i porady kulinarne
TRUSKAWKOWA TARTA JAGLANA – bezglutenowa , wegańska , bez laktozy 194

MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * truskawki – ok. 100 g * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * granat * kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie(...)płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki oraz kandyzowane wiśnie i świeże pestki granatu. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Ps. mocy czerwony kolor jest u mnie spowodowany dodaniem szczyty czerwonego barwnika. WPIS POWSTAŁ

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania