jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżka cukru migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 szkl wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto(...)podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto na przemian przelewać do foremki (24x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem zrobić esy-floresy i posypać wiśniami. Piec ok 40 minut w 175 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiFrużelina z mrożonych wiśni jest błyskawiczna do przygotowania. Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować. W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Frużelina wiśniowa to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Frużelina wiśniowa – Składniki Wiśnie 400g Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka Cytryna 1 łyżka soku Cukier 100g Frużelina wiśniowa – Wykonanie Wiśni The post Frużelina wiśniowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekluski francuskie kładzione lub kluski śląskie . Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy 100 g wiśni w cukrze (przepis tutaj ) 1/2 szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę(...)dołu. Smażyć 12 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! W międzyczasie przygotować sos wiśniowy: na patelnię przełożyć wiśnie w cukrze i zalać je wodą wraz z dodatkiem domowej wegety oraz odrobiną sosu sojowego. Całość delikatnie popieprzyć. Smażyć, aż do wyraźnej redukcji sosu. Na sam koniec, sos posmakować i ewentualnie
Ugotowaćmasła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany 30 % 100 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady wiśnie z soku 1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Do powstałego budyniu wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysłodkie, stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy . Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce , jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody . Ciasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta(...)kubeczka mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ok 8 garści mrożonych owoców letnich - u mnie: wiśnie czereśnie, jeżyny, jagody; można użyć więcej, w zależności od preferencji Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać zawartość do reszty płynnych
Grunt to przepis!takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem albo z wędliną. Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukier, bo przecież teraz cukier kryje się wszędzie. Kompotów swoich nie dosładzam, więc jestem spokojniejsza. Miśka ma tylko wymieszane z wodą pół na pół. Tym razem na czerwono - wiśnia, truskawka i trochę porzeczek. Składniki: 1/2 kg wiśni kilka truskawek garść czerwonych porzeczek woda Przygotowanie: owoce umyć, pozbyć się szypułek i wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować przelać
Gotowanie z pasjąsernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy i schłodzoną galaretkę. Powstałą masę(...)wylać na blaszkę obłożoną herbatnikami. Zostawić do stężenia. W tym czasie rozpuścić galaretki wiśniowe w ok. 800 ml wody. Kiedy masa twarogowa jest już gotowa, wyłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą galaretką wiśniową. Całość zostawić na kilka godzin w lodówce. Sernik jest rewelacyjny w smaku, cudownie winny, po prostu przepyszny ;-) SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo
Wielopokoleniowoszklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam mlecznej z mojej ulubionej Cukieterii ) 1 słoik wiśni w syropie (polecam Dagomy ) (***) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie odsączyć z syropu i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie połączyć
Di gotujesłodko. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania oraz mocno sycące. Do ich przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: bananów, płatków owsianych, wiórek kokosowych oraz suszonych kwaśnych owoców, np. wiśni, żurawiny lub malin. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g) 4/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, np. bezglutenowych (80 g) garść kwaśnych, suszonych owoców(...)wiśni, żurawiny, malin) odrobina soku z cytryny Banany obrać i zmiksować za pomocą blendera. Do musu bananowego dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, wlać odrobinę soku z cytryny i wsypać pokrojone na mniejsze części suszone owoce. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Formę (o wymiarach 20 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę kokosowo-bananową. Za pomocą dłoni
UgotowaćKoniecznie musicie spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika. Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie Składniki: 1kg wiśni 300g cukru 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo małym ogniu gotować
Pyry na GazPostanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste! Składniki na 4 słoiki 250 g: 2 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg czarnych porzeczek 400 g fig Przygotowanie: Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków. Do dużego garnka wrzuć owoce i podduś je około 10 minut(...)minut. Do jeszcze gorących słoików przełóż jeszcze bardziej gorącą konfiturę, dokładnie zakręć słoiki. Ja dodatkowo odwracam słoiki do góry dnem aż do wystudzenia. Smacznego! Artykuł 100% dżem z wiśni, porzeczek oraz fig bez dodatków pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfobok niego obojętnie a deser zawiera mnóstwo dobrego dla naszych milusińskich! :) Skła dni ki (na jede n ko kta jl): 2 garście fioletowych owoców (jeżyny, jagody) garść czerwonych owoców (wiśnie, truskawki) kilka liści szpinaku 0,5 banana 0,5 mango 2 waniliowe serki homogenizowane kilka listków mięty niebieski barwnik spożywczy śmietana kremówka Wy ko n an i e: Zblenduj wszystkie(...)jagody (mniej owoców, więcej serka) INDYGO : jeżyny i jagody (więcej owoców, mniej serka) NIEBIESKI : serek i niebieski barwnik ZIELONY : szpinak, mięta, banan ŻÓŁTY : banan POMARAŃCZOWY : mango CZERWONY : wiśnie lub truskawki Podawaj najlepiej schłodzone, możesz udekorować wierzch bitą śmietaną i posypać ozdobami. Cudownej zabawy przy robieniu i smacznego
Garniec Magalie