Lekki i aromatyczny deser pachnący latem i słońcem. Smakuje wybornie z wiśniami ale możecie użyć owoców jakie lubicie najbardziej. Tapioka czyli produkt skrobiowy otrzymywany z bulw manioku, be smaku a więc przyjmuje smak taki jaki mu nadamy, tym razem kwiatów pomarańczy. Zapraszam na pyszny deser. Kokosowy budyń z tapioki z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemasy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia(...)Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami. Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać. Kisiel wiśniowy – z 300 ml soku odlać trochę do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Sok zagotować, wlać rozmieszaną mąkę
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 4 jajka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia dodać 2 całe jajka, 2 żółtka i cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie masło, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i aromat waniliowy(...)wyłożonej pergaminem. Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno. Na wierzch ciasta wylać ubite na sztywno białko, posypać cukrem pudrem a następnie ułożyć wydrylowane wiśnie. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50 - 60 minut. Na koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku. Wyłączyć piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze
zielonacukinkaPołączenie wiśni z czekoladą/kakao jest obłędnie pyszne;) Taki koktajl spokojnie może służyć za deser! Koniecznie musicie spróbować! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka wiśni (mrożonych) 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii niepełna łyżka syropu z agawy Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do gładkości. Pić
Moja Galeria SmakuCiasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej(...)minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 20 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Udanych Walentynek
W kuchni Katieobdarowanej osoby to najlepsza za niego zapłata. Swoją drogą chyba jeszcze nigdy nie spotkałam się z taką reakcją ;) Uwielbiam takie chwile;) Środek tortu to masa czekoladowa z dodatkiem wiśni i czekoladowe biszkopty. Przepis na tort tutaj: Tort czekoladowy z wiśniami
Krakowskie smaki Aniwiśnie w spirytusie dżem z czarnej porzeczki(...)minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. . Na jeden blat ciasta wyłóż wiśnie ze spirytusu,a następnie polożyć połowę ubitej śmietany., Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Drugi blat wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć drugą połowę śmietany .Nakryć wszystko trzecim blatem......Włóż
w mojej kuchnimałymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 jajka 175 ml oleju 175 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 40 dag wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu) Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek z następnie ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubujania dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Następnie(...)dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła
Na słodko lub wytrawnieszklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 500 g czereśni lub wiśni bez pestek cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały(...)czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto
Na słodko lub wytrawniedlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny cukier kardamon Wykonanie:Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem
Malinowe Pocałunkimogliśmy zajadać się cieplutką, niezwykle miękką i puszystą drożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie inne owoce. Składniki:1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościfasoli wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego 3 małe jajka 100 ml maślanki 40 g mąki kasztanowej łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie nadwiślanka maliny jagody Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie przez(...)proszek do pieczenia. Jeszcze raz miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Na wierzchu układamy wypestkowane wiśnie oraz maliny i jagody. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku
Mienta bloggęsiną znajdziesz tutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo wątróbki gęsiej 2 twarde gruszki 200 g wiśni mrożonych 100 g suszonych śliwek 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków Przepis na czerninę bez krwi Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać(...)pół litra bulionu, zmiksować go ze śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc
Ugotowane pozamiatanejest to, że ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarną porzeczką (także z kompotu). Dziś zapraszam na wersję z wydrylowanymi wiśniami 😍 Składniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - jeśli macie mniejszą ciasto wyjdzie wyższe) 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru 3 całe jaja 1/2 szk cukru 1 cukier waniliowy o wadze(...)Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Kruszonka: składniki i przepis wykonania TUTAJ Do tego ciasta robię ją z podwójnej ilości składników. Dodatkowo: 1 szkl wydrylowanych wiśni Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce rózgą lub łyżką. Do masy dodać wyrobioną kruszonkę i owoce. Wymieszać całość. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
Walijskie Pichcenie