Lato to pora na kalafiora;) A u nas dziś na kolację będzie pieczony kalafior z sosem jogurtowym. Danie z kategorii proste a dobre. Taki pieczony kalafior pasuje również jako dodatek do mięsa lub makaronu. A jeśli wolicie bliskowschodnie smaki, możecie podać go z sosem z tahiny. Polecam! Polecam również inne przepisy z kalafiorem: Kotlety z kalafiora Ryż z kalafiorem(...)sosie na indyjską nutę Pieczony kalafior Składniki: kalafior sól pieprz wędzona słodka papryka czosnek tymianek oliwa sos z tahiny : 2 kopiaste łyżki tahiny 3 łyżki zimnej wody sok z ćwiartki cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry ¼ łyżeczki czosnku granulowanego sól i czarny pieprz Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej się wody, gotować
Obiad gotowynasi goreng czyli smażony ryż z mnóstwem przypraw i jajkiem sadzonym. Pamiętam to danie z naszej podróży na Bali, dziś odtworzy łam je w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem pieczonego kalafiora. Zobaczcie sami jak prosto zrobić to danie. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy harissa (możesz użyć 1 łyżeczki wędzonej papryki, 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego i 1/4 łyżeczki ostrej papryki
nietylkopasta.plKalafior po Grecku Kounoupídi kapamá Kalafior po Grecku, czyli Kounoupídi kapamá-Κουνουπίδι καπαμά swoje korzenie może mieć w Kuchni Tureckiej. Przede wszystkim wyjaśnię dlaczego, termin – kapamas – odnosi się do tureckiej techniki gotowania – kapakomenos -, czyli gotowania potrawa, pod pokrywką, potrawa o silnym smaku i aromacie. Gotowanie w ten sposób, odbywa się na mały ogniu, lub niskiej temperaturze(...)różnego rodzaju mięsa pokrojone na małe kawałki. Klasyczna – kapama – to wołowina lub jagnięcina, ale oczywiście może to być również, kurczak, królik, zając, wieprzowina czy chociaż by ośmiornica. Kalafior po Grecku, gotowy tą techniką jest wyjątkowy i może być wspaniałą alternatywą na postny, bezmięsny posiłek. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego
RafalCookKalafior to warzywo, które wyśmienicie sprawdza się w zupach. Gotuje się szybko, ma fajną konsystencję a do tego jest bardzo smaczny. Sprawdzi się zarówno w zupach typu krem jak i w tych gdzie wyczuwalne są jego całe kawałki. Przepis na zupę kalafiorową , który mam dla Was dzisiaj to przepis, w którym warzywa są w kawałkach i niczego nie należy miksować(...)zupy poza kalafiorem wykorzystałam marchew, ziemniaki oraz świeży koperek. Całość doprawiłam solą, pieprzem i śmietanką. Tę zupę kalafiorową ugotujecie w krótkim czasie, gdyż jest z samych warzyw a one jak wiadomo gotują się dość szybko. Ja podaję tę zupę na pierwsze danie obiadowe i wystarcza mi jej na więcej niż jeden obiad na dwóch osób. Znajdziesz mnie na Instagram
MeCooksMakaron ze szpinakiem i kalafiorem to danie, które powstało w wyniku wychodzenia z naszych kuchennych zapasów. Tym razem wykorzystaliśmy z nich kolorowy makaron, mrożony szpinak oraz suszone pomidory. Do tego dodaliśmy część kalafiora kupionego z myślą o zupie, a całość połączyło kremowe mascarpone, które także czekało w lodówce. Musimy przyznać, że takie czyszczenie zapasów przyniosło smakowite efekty, a makaron(...)szpinakiem i kalafiorem trafi do naszych ulubionych bezmięsnych dań. Udostępnij Makaron ze szpinakiem i kalafiorem – składniki 250 g makaronu (np. świderki, rurki) 450 g mrożonego szpinaku w liściach 500 g kalafiora 100 g suszonych pomidorów 250 g mascarpone sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg czasu
niecodziennikparypowiecie na pyszne, pieczone pulpeciki z kalafiora? Idealne dla maluchów, ale oczywiście może się nimi zajadać cała rodzina Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z lekką sałatką. Pieczone pulpeciki z kalafiora to idealna propozycja dla osób odchudzających się. Kaloryczność jednego pulpecika to zaledwie około 50 kcal. Zapraszam zatem do przepisu i życzę smacznego! Pieczone pulpeciki(...)kalafiora – składniki (na około 20 sztuk): mała główka kalafiora, pęczek szczypiorku, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, pół białej cebulki, łyżka oleju rzepakowego, 5-7 łyżek kaszy manny, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw rozdzielamy kalafiora na mniejsze różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie drobno siekamy czosnek oraz cebulkę. Na patelni rozgrzewamy
Natka Pietruszkirazem pomysł na prosty i pyszny obiad, dodatkowo w wersji wegańskiej. Curry z kalafiorem i ciecierzycą. Wszyscy miłośnicy mięsa koniecznie powinny spróbować tego dania. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu. A pamiętajmy, że nawet jeśli daleko nam do kuchni wegetariańskiej, czy też wegańskiej, to jednak posiłki mięsne powinny gościć na naszych stołach tylko 3-4 razy w tygodniu. Łapcie zatem przepis(...)pyszną i bezmięsną propozycję obiadową. Mi najbardziej odpowiada w niej kalafior, który nie jest ani za twardy ani za miękki. Pyszności! Curry z kalafiorem i ciecierzycą – składniki (2 porcje): mały kalafior, do 500g (lub mrożone różyczki kalafiora), około 200g ciecierzycy z zalewy, 200ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai), 200ml wywaru warzywnego, 1 biała cebula
Natka PietruszkiAksamitnie kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków. Zupa ze zmiksowanych białych warzyw, zabielona śmietanką, podana z grzankami i zieleniną. Drukuj Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwy Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 170 kcal Kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków, zabielona słodką(...)śmietanką. Aksamitna zupa z białych warzyw wprasza się na obiad. Składniki: 1 kalafior 300 g ziemniaków 2 cebulki szalotki 1 litr bulionu jarzynowego 50 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła sól i mielony pieprz DODATKOWO OPCJONALNIE natka pietruszki posiekany szczypiorek lub cebulka dymka tarty parmezan chrupiące grzanki Sposób przygotowania: Cebulkę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle w garnku
ProstePesto.plBanalnie prosta surówka przygotowana z surowego kalafiora startego na tarce, z dodatkiem koperku, podana z jogurtem naturalnym oraz majonezem. W wersji fit możemy zrezygnować z majonezu i dodać sam jogurt naturalny. Tylko 4 składniki! Gotowa w kilka minut i zadziwiająco pyszna. Gdy pierwszy raz ją jadłam, jej smak mnie zaskoczył... Gdybym nie wiedziała, że jest z kalafiora(...)pewnie nie zgadła. Smak surowego kalafiora w niczym nie przypomina smaku gotowanego kalafiora, który do tej pory znałam. Surowy kalafior jest lekko ostry i bardziej przypomina w smaku kalarepkę lub nawet białą kapustę. Podając kalafiora na surowo unikamy również jego specyficznego zapachu, który nie każdemu podchodzi. Tak przygotowana surówka jest bardzo chrupiąca i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań
Kuchnia MagdaLenyBanalnie prosta surówka przygotowana z surowego kalafiora startego na tarce, z dodatkiem koperku, podana z jogurtem naturalnym oraz majonezem. W wersji fit możemy zrezygnować z majonezu i dodać sam jogurt naturalny. Tylko 4 składniki! Gotowa w kilka minut i zadziwiająco pyszna. Gdy pierwszy raz ją jadłam, jej smak mnie zaskoczył... Gdybym nie wiedziała, że jest z kalafiora(...)pewnie nie zgadła. Smak surowego kalafiora w niczym nie przypomina smaku gotowanego kalafiora, który do tej pory znałam. Surowy kalafior jest lekko ostry i bardziej przypomina w smaku kalarepkę lub nawet białą kapustę. Podając kalafiora na surowo unikamy również jego specyficznego zapachu, który nie każdemu podchodzi. Tak przygotowana surówka jest bardzo chrupiąca i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań
Kuchnia MagdaLenywypróbowywania nowych przepisów z tego, co można znaleźć w lodówce. Na dole znajdziecie kolejny odcinek filmu ze wspólnego gotowania. Tym razem David zaproponował proste wykorzystanie zalegającego w lodówce kalafiora . Nie dość, że przygotowaliśmy z niego sałatkę tak pyszną, że podczas zakupów na kolejny tydzień szukałam głównie kalafiorów, to także David podpowiedział mi kilka trików na wykorzystanie liści po kalafiorze, które(...)orientalną nutą z powodzeniem mogłaby być przystawką w dobrej knajpce – ja proponuję podać ją na lunch lub kolację. To doskonała i znacznie zdrowsza alternatywa dla kanapek. Upieczony kalafior jest zupełnie inny od ugotowanego – bardziej orzechowy, aromatyczny i przyjemnie chrupiący. Poza tym, kalafior nie zwiędnie tak szybko jak zwykła sałata, dlatego nawet robiąc zapasy na długi okres czasu, możemy
Poezja smakuprzepisów na baba ganoush – pastę z pieczonego bakłażana, czy muhammara – pastę z pieczonej papryki. Tym razem mam dla Was połączenie pasty z pieczonych warzyw i hummusu, hummus z pieczonym kalafiorem ma zupełnie oblicze niż klasyczny hummus z ciecierzycy, ale pokochacie ten smak. Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka(...)mango – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Hummus z pieczonym kalafiorem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 300 g ugotowanej ciecierzycy lub 2/3 puszki ciecierzycy w zalewie – 1 płaska łyżka pasty tahina – 4 łyżki oliwy z oliwek – 1 szklanka różyczek kalafiora
nietylkopasta.plkaloryczną. Może więc czasem warto na talerz dać coś innego? Najczęściej jako zamiennik ziemniaków na myśl przychodzi nam kasza albo ryż. Ja dziś zaproponuję Wam coś innego - puree z kalafiora! Puree z kalafiora - przepis na pełną michę Do przygotowania puree będziesz potrzebować: 1 duży kalafior (ok. 1kg), sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, czubata łyżka masła, natka pietruszki. 1. Kalafior(...)umyj, wytnij liście (ile ich nie wyrzucaj!), a następnie potnij na różyczki i wrzuć do garnka. 2. Zalej go szklanką wrzątku (woda powinna zakrywać dno garnka, żeby kalafior się uparował, a nie ugotował, wtedy mus będzie mniej wodnisty). 3. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, po czym zostaw na kolejne pół godziny pod przykryciem, żeby kalafior "doszedł
Z notatnika dietetyka