maku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia(...)szklanki wody; 3 łyżki rumu; Zimną przegotowaną wodę wymieszać z rumem i odstawić. Składniki na krem: 30 dkg białej czekolady; 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%); 1 szklanka wiśni w syropie; dżem wiśniowy; Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, po czym powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Na tortownicy ułożyć pierwszy blat
In my kitchenWitamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę, polewamy delikatnie sokiem z wiśni i posypujemy sezamem, migdałami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż się upieką :) Na pewno Wam posmakują. Jeśli nie macie wiśni w syropie możecie użyć np. z kompotu(...)Przepis na nasze wisienki postaramy się opublikować na dniach. Jak przyjdzie okres zbiorów wiśni, będziecie mieli gotową propozycję na przetwory. Wspaniała przekąska do kawy gotowa
vegetanieTort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku. Składniki (duża tortownica): 8 jajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany 1 budyń czekoladowy 2 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę oraz 1 łyżkę cukru pudru. Wiśnie odsączamy, a kompot wykorzystujemy do ponczu. 5 minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje
Salonik smakówpucharkach lub małych miseczkach. SKŁADNIKI: na 6 sztuk 2 małe jogurty (u mnie wiśniowy i brzoskwiniowy) 2 galaretki (o takich samych smakach jak jogurty) 500 ml wody 6 szt wiśni kandyzowanych 6 łyżek dżemu (ulubionego) świeża mięta i melisa A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml. gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Do każdej dodać jogurt (odpowiednio(...)smakiem), dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Każda porcja składa się z trzech warstw. Trzy kubeczki wypełniłam w kolejności: brzoskwinia-wiśnia-brzoskwinia a trzy pozostałe: wiśnia-brzoskwinie-wiśnia. Przed podaniem, każdy pojemniczek zanurzyć na kilka sekund w bardzo gorącej wodzie. Następnie postawić go na talerzyku dnem do góry, bez problemu deser powinien odejść od ścianek naczynia. Ja podałam
Kuchnia w opałachciasto:150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 jajko Składniki na nadzienie:800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki rumu 150 g cukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę:100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki(...)krem:500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka wiśni lub czereśni kakao do posypaniaMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie. Na otrzymanym
Świat Ciastadruga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut. Po zagotowaniu(...)odcedzić wiśnie i liście. Do pozostałego gorącego soku dodać cukier, szczyptę kwasku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny dodać do niego spirytus, wymieszać i przelać do butelek używając gazy
Pasja SmakuDziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje(...)Facebook`u - ZAPRASZAM do lajkowania :)Składniki na 2 słoiki 500 ml: 1 kg wiśni wydrylowanych 500 g cukru 1 torebka żelfix lub konfiturex Wykonanie: Oczywiście wiśnie płuczemy, drylujemy. Delikatnie odciskamy z soku i wkładamy do garnka, ja do takich celów używam woka z teflonową powłoką. Zasypujemy cukrem i Żelfixem i smażymy kilkanaście minut. Ciepły przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy
Blondynka GotujeSłodycze od Vobro prezentowałam wiele razy, więc zapewne znacie je już doskonale. Tym razem chciałabym Wam przypomnieć o pysznych pralinkach skrywających wiśnię skąpaną w likierze. Praliny Cherry Passion White , bo o nich jest mowa dostępne są w opakowaniach o różnej formie i gramaturze. Każde pudełko doskonale sprawdzi się jako elegancki prezent oraz z pewnością docenią je miłośnicy słodyczy(...)prezentuje się bardzo efektownie. W środku znajduje się torebeczka z osobno owiniętymi czekoladkami. Jest ich dość sporo. Każda pralinka posiada kształt kopczyka. Dobrej jakości czekolada deserowa nadziana jest wiśnią w alkoholu. Nadzienie nie wypływa z czekoladek, czego bardzo nie lubię u innych producentów i jest naprawdę idealnie skomponowane. Cherry Passion White 280g To identyczne praliny tylko w innym opakowaniu
Di gotujeWilgotne bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami to świetny pomysł na deser latem, gdy nie masz czasu. Ciasto robi się naprawdę szybko, a przepis jest bardzo prosty. Naprawdę, ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Nie trzeba znać się na pieczeniu. Wszystko zajmuje niecałą godzinę, najwięcej czasu schodzi przy usuwaniu pestek z wiśni, zwłaszcza jak się je […] The post Bezglutenowe ciasto(...)czekoladowe z wiśniami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comOrzeźwiający owocowy smoothie jest niezastąpiony w upały dzień. Ten z truskawek i wiśni jest przepyszny i ma piękny głęboki kolor, a do tego jest pełen witamin. Składniki: (na dwa koktajle) 250g truskawek 250g wiśni Łyżeczka miodu z mniszka (lub pszczelego) 200ml soku jabłkowego mały jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Truskawki kroimy na 2 lub 4 części. Wiśnie drylujemy
Pyry na Gazłyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy (na więcej porcji) 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie 0,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie owocu mnicha(...)rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika. Sos wiśniowy Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa
Modern Cave Girlczas 1 minuta. Następnie wyjąć i ugnieść rękoma. reszta jak wyżej. Pieczenie spodu – piekarnik rozgrzać do 190 C i piec spód ciasta 15 minut. Przestudzić. Przygotowanie pianki – wiśnie odcedzić na sitku. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli wsypywać cukier, nie przerywać ubijania. Podczas ubijania dodawać również proszek budyniowy, cukier puder, olej. Dokładnie wszystko wymieszać(...)Wylać piankę na podpieczone i ostudzone ciasto, obłożyć wiśniami. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto kruche. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 30-35 minut. Ciasto musi nabrać rumieńca. Ostudzić całkowicie. Można ciasto polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Pianka w thermomix nałożyć motylek, wlać białka, ubić 3 minuty, obroty 3,5 ubijać obroty
Kuchnia Pokoleńmarki Kupiec . Te wafle w czekoladzie są pyszne. Polecam je :) Potrzebujemy: Na owsiankę: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od Kupiec 1 szklanka mleka Na frużelinę: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru brzozowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina zimnej wody Dodatkowo: listki melisy do dekoracji opakowanie wafli ryżowych w czekoladzie od Kupiec Wykonanie pysznej owsianki: 1. Owsianka: Płatki(...)owsiane wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy. Zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia na 15 minut. 2. Frużelina: Wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając. Frużelinę studzimy. 3. Podanie: Na owsiankę nakładamy frużelinę wiśniową, dekorujemy listkami melisy, podajemy
Izabelawkuchnimleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 1/3 – 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody sok z połowy cytryny Krem do przełożenia biszkoptów: 450 g mrożonych wiśni 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki syrop z agawy (do smaku) Krem na wierzch: 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki(...)przestudzenia. Krem do przełożenia biszkoptów: W czasie gdy biszkopty się pieką, przygotowujemy krem wiśniowy do przełożenia tortu. Potrzebuje on czasu na przestudzenie i stężenie. W blenderze miksujemy mrożone wiśnie. Do garnku z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe z puszki, wsypujemy agar i mieszamy trzepaczką. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy zmiksowane wiśnie i dalej gotujemy
Lamarida.plłyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki 2 jajka 3/4 szkl. oleju 400 g wiśni (mogą być mrożone) Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz oba cukry i kakao, mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej(...)Cały czas mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto można przyozdobić polewą z roztopionej białej czekolady
Smaki Na Talerzu