wisnie - 1025 przepisów (strona:10/69)

Frużelina wiśniowa na zimę. Domowe przetwory. 128

Frużelina to świetny pomysł na zamknięcie dojrzałych owoców lata w słoiczki. Ja do przygotowania swojej użyłam dojrzałych wiśni, ale mogą być również inne owoce, maliny, truskawki, czereśnie na co tylko macie ochotę. Frużelina to nic innego jak kawałki owoców zatopione w delikatnym żelu przypominającym konsystencją zastygający kisiel. Wykorzystujemy ją jako dodatek do deserów, lodów, gofrów czy do przełożenia ciasta. Składniki(...)słoiczki o pojemności 200ml ) - 600 gram wydrylowanych wiśni - 6 łyżeczek cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier i sok z cytryny. Mieszam, doprowadzam do wrzenia, gotuję około 10 minut aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Do małego słoiczka odlewam trochę soku z gotujących się

Kuchnia z widokiem na ogród
Wiśniowa chmurka 169

cukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody 1 opakowanie mrożonych wiśni Krem z mascarpone: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)zimne ciasto oraz migdałową bezę, można zacząć robić pozostałe warstwy ciasta. Kruchy spód włożyć do blachy. Wiśniowa galaretka: W czasie, gdy pieczemy kruchy spód oraz bezę, wyłożyć mrożone wiśnie na sitko, pozostawić do odmrożenia, sok zachować. Przygotować także wiśniowe galaretki, dokładnie je rozpuszczając w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia, a gdy będzie zimna, wlać do niej

niecodziennikpary
Czekoladowo- wiśniowa krówka 797

Pyszne i wyraziste w smaku słodkie ciasto dla fanów czekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu.  Znika w ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast. Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach,  zwykłą w proszku(...)łyżki cukru pudru 1 listek żelatyny Dr.Oetker Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag herbatników 1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie 100 ml rumu ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane

Wanilia i Kardamon
Wiśniowe Cudo 176

Wiśniowe Cudo Czas na coś wiśniowego, pyszne ciasto z serka z dodatkiem wiśni. Składniki: ·        2 galaretki wiśniowe ·        1 kg wiśni ·        Niepełna szklanka cukru ·        4 łyżki żelatyny ·        1 kg serka śmietankowego(...)śnieżki ·        ½ opakowania biszkoptów Sposób przygotowania: 1.    Galaretki rozpuszczamy w 2 szk. gorącej wody i odstawiamy to stężenia. 2.    Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. 3.    Gotujemy 15 minut, studzimy. 4.    Połowę wiśni Blendujemy w mikserze. 5.    Dodajemy serek

Kulinarna Chwila
Dżem wiśniowy z całymi owocami, z pektyną 109

Dżem wiśniowy z całymi owocami to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni podczas corocznego zaprawiania wiśni. Pyszne całe owoce wiśni skąpane w galaretce - czegóż chcieć więcej? No może tylko do szczęścia brakuje domowej bagietki lub rogalika :) Ilość pektyny podana w przepisie może się różnić od ilości zalecanej przez producenta danej firmy. Musicie czytać etykiety :) U mnie podane jest(...)pektyny na kilogram owoców, więc dawkę mam wypróbowaną i spełnia moje oczekiwania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wiśni 250 g cukru 12 g pektyny + 1 łyżka cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować z pestek i umieścić w garnku. Wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie całość podgrzać aż cukier się rozpuści ale jeszcze

Kocham..lubię..gotuję..
Walentynkowe desery jogurtowe 219

zawierają mleko w proszku w składzie. Jogurt który sami zrobimy daje nam pewność że jest pozbawiony wszelkich ulepszaczy. Przepis na desery jogurtowe walentynkowe 700 ml jogurtu domowego 200 g wiśni mrożonych 2 łyżki wina czerwonego słodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pełne żelatyny 3 ciastka kruche Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, wino i gotuje na wolnym ogniu(...)puszczą sok. Wiśnie odkładam do dekoracji. Do soku z wiśni dodaję łyżeczkę żelatyny którą namaczam wcześniej w małej ilości wody zimnej/2 łyżki/ Żelatynę rozpuszczam w gorącym soku wiśniowym. Pojemnik z płaskim dnem wykładam folią spożywczą i wylewam sok. Jak ostygnie wkładam do lodówki na kilka godzin. Za pomocą foremek wycinam w galaretce serca rożnej wielkości. Na dno szklanki kruszę ciastko

wesoła kuchnia
Kokosowo - wiśniowy deser chia 169

truskawkami ;)  Składniki (2 porcje): Warstwa kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce) 2 łyżki nasion chia 3 łyżki miodu Wiśniowy dżem chia: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki nasion chia  1 łyżka miodu* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie:  Dżem chia :  Do rondelka wsypać wiśnię oraz miód i podgrzewać na średnim ogniu, aż wiśnie(...)zaczną puszczać sok (5-15 minut w zależności czy wcześniej je rozmroziliśmy czy nie). Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie zaczną gęstnieć (5-10 minut). Następnie rozgnieść je za pomocą łyżki lub widelca. Dodać nasiona chia i ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia (najlepiej na kilka

Healthy food explorer
Wiśniowa delicja 194

Musi być ta sama blaszka co pieczona była beza. Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie. Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą(...)ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać tyle wrzącej wody, żeby można było rozmieszać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać

Kuchnia Pokoleń
sernik z wiśniami + kilka słów o Toruniu :) 208

Dużo spacerowaliśmy, zdjęć pstrykaliśmy, potem winko i następny dzień w Muzeum Żywego Piernika, Planetarium, itd... Piękne miasto, chętnie tam wrócę! :) A tymczasem mam dla Was przepis na sernik z wiśniami, bardzo szybki, prosty i smaczny, Zainspirował mnie przepis z bloga kuchnia w zieleni. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 3 białka puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej miąższ(...)prawdziwej wanilii sok wyduszony z jednej cytryny dodatkowo: śmietana 18% 1 łyżka cukru pudru wiśnie mrożone szkl wody 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Białka ubić na sztywno. W drugiej misce zmieszać mikserem ser, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miąższ z wanilii, sok z cytryny oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut

Trufelkowo
Makowa panienka 171

Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej  z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek.  Białka ubijamy na sztywną pianę.  W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo  cukier i żółtka.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem  do pieczenia

Pyszności Słodkości
Tort z owocami. 415

mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja:  ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej(...)puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy wiśnie - ilość według uznania (należy dobrze sprawdzić

W kuchni u Moniki
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 193

posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim(...)Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji   Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski

Ugotowane pozamiatane
Makowiec z wiśniami i galaretką 486

poniedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką.  Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 243

łyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku) 2-4 łyżek nasion chia (jeżeli nie ma, to 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku) ** 200-300 g wiśni z kompotu, odsączonych na sitku Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia(...)wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę lub wsypać nasiona chia, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawać zmieloną kaszę. Miksować tylko do połączenia. Na schłodzony spód, z zapiętą tortownicą, wyłożyć 1/3 wiśni, wyłożyć połowę budyniu jaglanego, następnie wyłożyć połowę wiśni, na to wyłożyć resztę budyniu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie boki tortownicy polać wrzącą wodą, aby ładnie

moj przepis na
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 183

kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy  kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki,   oblewając mięso ptaka sosem  z  pieczenia

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania