Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać, albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu.... 3 kg wiśni, 1-2 torebki kardamonu, 4 – 5 goździków, 3 -4 łyżki cukru, Wiśnie umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na małym(...)ogniu) 20 minut od zagotowania. Wyjąć słoiki, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wiśni otrzymamy 3 – 4 słoiki o pojemności 700 ml. zastawa
królestwo garówpogoda, więc co pasuje lepiej jak nie czekoladowe lody domowej roboty! Uwielbiam lody! Nie znam osoby, która ich nie lubi! Lubię domowe lody ! Takie właśnie są czekoladowe lody z wiśniami w syropie. Przepis na lody jest łatwy, no ale wiadomo lody muszą się zmrozić więc trochę czasu upłynie zanim będzie można je skosztować. Najlepiej zacząć działać z samego rana(...)się mrożą. Wtedy już dobrze schłodzone przekładam do naczynia i wkładam do zamrażalki na 3 godziny. Jakie lubicie lody? Ja lubię wszystkie ale najbardziej owocowe. Dlatego do tych dodałam wiśnie w syropie. Czekoladowe lody Składniki: 4 żółtka 70 g cukru szczypta soli 380 ml mleka 380 ml śmietanki kremówki 225 g mlecznej czekolady, minimum 40% kakao 250 g wiśni
codojedzeniazdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu. Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić na maliny czy truskawki. PRZEPIS ZDROWA TARTA NA KOKOSOWYM SPODZIE Z BUDYNIEM I MUSEM WIŚNIOWYM(...)foremkę 22cm SPÓD DO TARTY 220g twarożku typu włoskiego Jajko 40g mąki kokosowej BUDYŃ Budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru 300 ml mleka Łyżka miodu MUS WIŚNIOWY 400g mrożonych wiśni bez pestek 4 łyżki nasion chia SPÓD Twarożek rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć z jajkiem Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach
HealthyCreationsżółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka(...)czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy
DominikaDolciKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna! Tortownica 24/24 cm Ciasteczkowy spód(...)kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka łamiemy
Wanilia i Kardamonmleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła 1 jajko Szczypta soli Frużelina z wiśni: 20 dag wiśni z kompotu 100 ml soku z wiśni 2 łyżki brązowego cukru Dry Deremara 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Dodatkowo: Bita śmietana Syrop trzcinowy Diamant do polania Przygotowanie: W małej(...)białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy. Gofry podajemy z bitą śmietaną i fruzeliną, polane syropem trzcinowym
Wanilia i KardamonZnalazłam dziś wśród swoich zdjęć kulinarnych, zdjęcie tego oto sernika. Piekłam go dawno temu, jeszcze przed założeniem bloga. I choć powstał on w sezonie na wiśnie ( co chyba widać wyraźnie ;) ), a mamy dopiero początek wiosny, to postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo sernik był pyszny, a wiśnie świeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie ( 16 g ) cukru wanilinowego Ponadto: około 300 g wiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody
Opowieści z piekarnikamleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej kostka masła 3 cukry waniliowe i 3 łyżki zwykłego cukru ponadto: wiśnie drelowane ze słoika dżem z czarnej porzeczki rodzynki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka. Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną(...)Piec w 180 st. C około 30 minut. Ugotować masę budyniową, którą po wystudzeniu utrzeć z masłem. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić na pół, nasączyć sokiem z drelowanych wiśni, pozostałe odcedzić na sitku, przesmarować cieniutko dżemem, wyłożyć połowę masy, powkładać w masę wiśnie, przykryć kolejnym blatem ciasta. Przesmarować cienko dżemem, położyć resztę masy, rozrzucić resztę wiśni, położyć gdzieniegdzie dżem
kgwjanczewosię znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał(...)kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko
Różne smaki w kuchninaprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników… Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400 g wydrylylowanych wiśni niecałe pół szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie puszczą
OliveandThymeblaszki, albo cukiernia jest daleko Kilka składników, chwila mieszania, 3 minuty oczekiwania i… można jeść pyszne ciasto o wspaniałym piernikowym aromacie. Ja swoje podałam z ulubioną konfiturą z wiśni. Doskonały duet Oczywiście taki rodzaj przygotowania ciasta ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale… najważniejszy jest smak i własny gust. Mi i moim znajomym, takie ekspresowe mini ciasto piernikowe(...)alternatywa na zabiegane lub po prostu leniwe dni. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżka konfitury z wiśni Stovit + do podania 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej* 1 mniejsze jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *bez mąki w składzie Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek
Słodkie okruszkiDzisiaj przedstawię Wam przepis na tarę serową z wiśniami i borówkami. Lato to najlepszy czas na wypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego 250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka z połowy(...)cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na spód i szybko zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić
Receptura smakuWłączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska(...)soli waniliowej ) 2 łyżki gorzkiego kakao (używam Decomorreno) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Składniki polewy: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (użyłam gorzką min. 70% kakao z karmelem) 1 /4 szklanki mleka
Moja DelicjaCzekolada, ser i wiśnie… wyśmienite połączenie tych składników przerodziło się w pyszne ciasto, które zadowoli nie tylko Nasze podniebienia :) Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D Składniki (blacha 30x25 cm) Ciasto czekoladowe : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki(...)sernik (może być wiaderkowe) 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 60g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo : ok. 400 g wiśni świeżych bądź z syropu Wykonanie : Ciasto czekoladowe: Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Wlej mleko oraz olej, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałe suche składniki i utrzyj na jednolita masę (wychodzi
Kulinarna (nie)codzienność