zagościć ciasto z cukinii. Robiłam już różne ciasta z dodatkiem tego warzywa i za każdym razem były pyszne. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto cukiniowe o smaku waniliowym, z dodatkiem wiśni. Ciasto jak zwykle wyszło puszyste i wilgotne zarazem. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate wiśnie. Takie ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Na pewno skuszą się na niego zarówno(...)Składniki: 5 średnich jaj 1szkl. cukru 1 duży cukier waniliowy 1szkl. oleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki startej na tarce cukinii olejek waniliowy wiśnie wydrylowane (świeże lub ze słoika) mąka pszenna do obtoczenia wiśni szczypta soli Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęłam je więc wcześniej z lodówki. Cukinię
Waniliowe Improwizacjełyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku) 2-4 łyżek nasion chia (jeżeli nie ma, to 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku) ** 200-300 g wiśni z kompotu, odsączonych na sitku Żelowany kompot: 200 ml komput z wiśni 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku(...)wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę lub wsypać nasiona chia, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawać zmieloną kaszę. Miksować tylko do połączenia. Na schłodzony spód, z zapiętą tortownicą, wyłożyć 1/3 wiśni, wyłożyć połowę budyniu jaglanego, następnie wyłożyć połowę wiśni, na to wyłożyć resztę budyniu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 8 godzin.W międzyczasie przygotować żelowany kompot. Kompot przelać do garnuszka, dwie łyżki
moj przepis namascarpone 125 g śmietanki kremówki 1 i 1/2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego ok. 200 g wiśni z nalewki lub kompotu ok. 100 ml kompotu z wiśni lub nalewki wiśniowej wymieszanej z kompotem składniki na krem do obłożenia tortu tzw. tynk: 250 g serka mascarpone(...)jeśli jest za gęsty dolewamy ciepłą kremówkę. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, nasączamy. Smarujemy 1/2 częścią dżemu (zostawiamy ok. 1 cm od brzegu), układamy 1/2 część wiśni i na całości wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy. Smarujemy i układamy wiśnie tak jak na poprzednim. Wykładamy cały krem śmietankowy. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy
Domowy Smak JedzeniaFrużelina to świetny pomysł na zamknięcie dojrzałych owoców lata w słoiczki. Ja do przygotowania swojej użyłam dojrzałych wiśni, ale mogą być również inne owoce, maliny, truskawki, czereśnie na co tylko macie ochotę. Frużelina to nic innego jak kawałki owoców zatopione w delikatnym żelu przypominającym konsystencją zastygający kisiel. Wykorzystujemy ją jako dodatek do deserów, lodów, gofrów czy do przełożenia ciasta. Składniki(...)słoiczki o pojemności 200ml ) - 600 gram wydrylowanych wiśni - 6 łyżeczek cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier i sok z cytryny. Mieszam, doprowadzam do wrzenia, gotuję około 10 minut aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Do małego słoiczka odlewam trochę soku z gotujących się
Kuchnia z widokiem na ogródcukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody 1 opakowanie mrożonych wiśni Krem z mascarpone: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)zimne ciasto oraz migdałową bezę, można zacząć robić pozostałe warstwy ciasta. Kruchy spód włożyć do blachy. Wiśniowa galaretka: W czasie, gdy pieczemy kruchy spód oraz bezę, wyłożyć mrożone wiśnie na sitko, pozostawić do odmrożenia, sok zachować. Przygotować także wiśniowe galaretki, dokładnie je rozpuszczając w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia, a gdy będzie zimna, wlać do niej
niecodziennikparyPyszne i wyraziste w smaku słodkie ciasto dla fanów czekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu. Znika w ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast. Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach, zwykłą w proszku(...)łyżki cukru pudru 1 listek żelatyny Dr.Oetker Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag herbatników 1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie 100 ml rumu ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane
Wanilia i KardamonWiśniowe Cudo Czas na coś wiśniowego, pyszne ciasto z serka z dodatkiem wiśni. Składniki: · 2 galaretki wiśniowe · 1 kg wiśni · Niepełna szklanka cukru · 4 łyżki żelatyny · 1 kg serka śmietankowego(...)śnieżki · ½ opakowania biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w 2 szk. gorącej wody i odstawiamy to stężenia. 2. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. 3. Gotujemy 15 minut, studzimy. 4. Połowę wiśni Blendujemy w mikserze. 5. Dodajemy serek
Kulinarna ChwilaDżem wiśniowy z całymi owocami to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni podczas corocznego zaprawiania wiśni. Pyszne całe owoce wiśni skąpane w galaretce - czegóż chcieć więcej? No może tylko do szczęścia brakuje domowej bagietki lub rogalika :) Ilość pektyny podana w przepisie może się różnić od ilości zalecanej przez producenta danej firmy. Musicie czytać etykiety :) U mnie podane jest(...)pektyny na kilogram owoców, więc dawkę mam wypróbowaną i spełnia moje oczekiwania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wiśni 250 g cukru 12 g pektyny + 1 łyżka cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować z pestek i umieścić w garnku. Wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie całość podgrzać aż cukier się rozpuści ale jeszcze
Kocham..lubię..gotuję..zawierają mleko w proszku w składzie. Jogurt który sami zrobimy daje nam pewność że jest pozbawiony wszelkich ulepszaczy. Przepis na desery jogurtowe walentynkowe 700 ml jogurtu domowego 200 g wiśni mrożonych 2 łyżki wina czerwonego słodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pełne żelatyny 3 ciastka kruche Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, wino i gotuje na wolnym ogniu(...)puszczą sok. Wiśnie odkładam do dekoracji. Do soku z wiśni dodaję łyżeczkę żelatyny którą namaczam wcześniej w małej ilości wody zimnej/2 łyżki/ Żelatynę rozpuszczam w gorącym soku wiśniowym. Pojemnik z płaskim dnem wykładam folią spożywczą i wylewam sok. Jak ostygnie wkładam do lodówki na kilka godzin. Za pomocą foremek wycinam w galaretce serca rożnej wielkości. Na dno szklanki kruszę ciastko
wesoła kuchniatruskawkami ;) Składniki (2 porcje): Warstwa kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce) 2 łyżki nasion chia 3 łyżki miodu Wiśniowy dżem chia: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Dżem chia : Do rondelka wsypać wiśnię oraz miód i podgrzewać na średnim ogniu, aż wiśnie(...)zaczną puszczać sok (5-15 minut w zależności czy wcześniej je rozmroziliśmy czy nie). Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie zaczną gęstnieć (5-10 minut). Następnie rozgnieść je za pomocą łyżki lub widelca. Dodać nasiona chia i ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia (najlepiej na kilka
Healthy food explorerMusi być ta sama blaszka co pieczona była beza. Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie. Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą(...)ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać tyle wrzącej wody, żeby można było rozmieszać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać
Kuchnia PokoleńDużo spacerowaliśmy, zdjęć pstrykaliśmy, potem winko i następny dzień w Muzeum Żywego Piernika, Planetarium, itd... Piękne miasto, chętnie tam wrócę! :) A tymczasem mam dla Was przepis na sernik z wiśniami, bardzo szybki, prosty i smaczny, Zainspirował mnie przepis z bloga kuchnia w zieleni. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 3 białka puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej miąższ(...)prawdziwej wanilii sok wyduszony z jednej cytryny dodatkowo: śmietana 18% 1 łyżka cukru pudru wiśnie mrożone szkl wody 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Białka ubić na sztywno. W drugiej misce zmieszać mikserem ser, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miąższ z wanilii, sok z cytryny oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut
TrufelkowoPołączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Pyszności Słodkościmascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej(...)puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy wiśnie - ilość według uznania (należy dobrze sprawdzić
W kuchni u Monikiposiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim(...)Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski
Ugotowane pozamiataneponiedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką. Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku) 2-4 łyżek nasion chia (jeżeli nie ma, to 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku) ** 200-300 g wiśni z kompotu, odsączonych na sitku Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia(...)wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę lub wsypać nasiona chia, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawać zmieloną kaszę. Miksować tylko do połączenia. Na schłodzony spód, z zapiętą tortownicą, wyłożyć 1/3 wiśni, wyłożyć połowę budyniu jaglanego, następnie wyłożyć połowę wiśni, na to wyłożyć resztę budyniu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie boki tortownicy polać wrzącą wodą, aby ładnie
moj przepis nakaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki, oblewając mięso ptaka sosem z pieczenia
Miód i pieprzKrem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami: 1 słoik wiśni drylowanych 720 ml 800 ml soku 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie(...)zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na blacie kokosowo makowym. Galaretka z wiśniami: Wiśnie przelać na sitko do odsączenia. Sok uzupełnić wodą do 800 ml i zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie wymieszać
Ala piecze i gotujepuszki. Ta z torebek sprzedawana przed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości. Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci. *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy(...)cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny(...)całej o smaku wiśni MAKAR , 3 duże jabłka, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. 2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :) A dlaczego akurat jogurt z mleka koziego? A dlatego, że kupiłam z ciekawości, by spróbować jak smakuje :) ale oczywiście możemy zastąpić go jogurtem naturalnym krowim :) Składniki: 1 słoiczek wiśni z kompotu 1 galaretka(...)wiśniowa 1 jogurt naturalny z mleka koziego 2 banany Sposób przygotowania: Wiśnie odsączamy z syropu, około 1/3 odkładamy do dekoracji, a resztę wrzucamy do rondelka, wlewamy 1,5 szkl. wody i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Jogurt kozi mieszamy z bananem pokrojonym w kostkę, Pół drugiego banana również kroimy
Kolorowy Przepisownikdzisiejszego święta, życzę Wszystkim kobietom, aby były doceniane, szanowane i kochane przez wszystkie dni w roku, a nie tylko dzisiaj. A takich słodkości, do codziennej kawki :) SKŁADNIKI: 100 g wiśni Amarena w syropie 1 łyżka syropu z wiśni 20 ml wiśniówki 200 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) 150 g masła 180 g cukru pudru 100 g zmielonych migdałów(...)zrobić: Wiśnie Amarena dobrze odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać syrop z wiśni i odstawić do przestygnięcia. Masło i cukier utrzeć na gładki krem i dodawać do niego stopniowo płynną czekoladę, wiśniówkę, połowę zmielonych migdałów i wiśnie, dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Krem schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Ze schłodzonego kremu formować
Kuchnia w opałachJeśli macie chęć na proste, niezawodnie wychodzące i pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao(...)pieczenia, olejek migdałowy i 2 cukry wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej
Kulinarna PatilogiaDziś na blogu znowu wiśniowo, tym razem dżem na naturalnej pektynie. Te wiśnie zanurzone w wiśniowym żelu są po prostu wspaniałe... Wypróbujcie sami. Przepis wzięłam z opakowania po pektynie. Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 23 g pektyny w proszku 1 kg cukru (lub nieco mniej) 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Wiśnie umieścić w garnku z grubym(...)dnem. Zagotować. 2. Opakowanie pektyny (23g) wymieszać ze szklanką cukru, dodać ją do gotujących się wiśni, a następnie dodać pozostały cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dodać kwasek cytrynowy. Gotować przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Zdjąć z ognia, w razie potrzeby zdjąć powstałą pianę. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcić
Kuchnia domowa Anipasta z mielonych orzechów włoskich, krem z kasztanów jadalnych czy pasta z mielonego maku. My tym razem proponujemy je w wersji meggyes-mákos z pastą z maku i wiśniami. Takimi palacsintami raczyliśmy się w budapesztańskiej naleśnikarni Nagyi Palacsintazoja (niestety nie mają tam wegańskich naleśników). Składniki (4 porcje, 8-9 naleśników): Ciasto (inspirowane tym przepisem ) - 1 szklanka(...)szklanka mleka sojowego - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka alkoholu (brandy, rumu lub koniaku) - pół słoiczka dżemu wiśniowego lub wiśni z kompotu (najlepiej, żeby wiśnie były w całości; jeśli używamy wiśni z kompotu, trzeba je najpierw odsączyć) Do podania - cukier puder - odrobina maku lub płatki migdałów Przygotowanie: 1) Do miski
Roślinożerni urlopowiczezagalopowałam… Ale bezsprzeczny fakt jest taki, że ciasto jest przepyszne. Zrobiła je moja mama inspirując się trochę przepisem na kostkę piernikową , a trochę improwizując. Główną atrakcją stanowią chyba tutaj wiśnie z nalewki, które oprócz smaku nadają mu jeszcze tego sylwestrowo – noworocznego charakteru. Keto ciasto piernikowe z pianką wiśniową Owoce jagodowe polecają się na diecie ketogenicznej Keto ciasto z pianką wiśniową(...)morskiej Pianka wiśniowa 200 g kwaśnej śmietany kokosowej (u mnie PlantOn Sour Creamo) lub jogurtu kokosowego 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 24h (tylko stała część) 600 g wiśni (u mnie z nalewki, ale mogą być też mrożone) 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek erytrytolu 100 ml wody 24 g żelatyny (6 łyżeczek) Ganache czekoladowy 100 ml gęstego mleka
Modern Cave Girltego nam wszystkim życzę! Dziś mam dla fanów czekoladowych smaków prawdziwą gratkę. Mam nadzieję, że lubicie rolady biszkoptowe. Delikatny, dosyć cienki biszkopt kawowy oraz pyszna czekoladowa pianka z dodatkiem wiśni to moja propozycja na słodkie powitanie Nowego Roku. Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można dodatkowo przyozdobić niezbyt słodką, ubitą śmietanką lub oprószyć(...)mąki 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema Masa: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady (u mnie mleczna + gorzka) Dodatkowo: kilknanaście wiśni z kompotu Wiśnie dajemy na sito, odsączamy. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z kawą i kakao. Delikatnie
Smaki Na Talerzubyła na wierzchu, ale tym razem byłam wyjątkowo roztargniona i o drugim kawałku ciasta czekającym w lodówce przypomniałam sobie po kilku minutach. ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z wiśniami Składniki Składniki na ciasto: 3 i ½ szklanki mąki krupczatki 5 żółtek ¾ szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na pianę(...)białek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 800 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Instrukcje Masło chwilę ucieramy i dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, cały czas miksując ciasto. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka
To co lubię - gotuję i polecamłyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 250 g schłodzonego serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30 % lub 36% Składniki na frużelinę wiśniową: 300 g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny Instrukcje Beza: Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania łyżka(...)serkiem umieszczamy w misce i miksujemy do czasu, aż masa będzie sztywna. Frużelina: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wrzucamy umyte i wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści, dodajemy cytrynę. Mąkę mieszamy z odrobiną wody 1-2 łyżki i dolewamy do wiśni, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika
To co lubię - gotuję i polecamDobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na kolejne takie ciacho. Niesamowicie puszyste i delikatne z kwaskowatymi wiśniami z własnego ogrodu. Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi malinami. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie, pyszne, tanie! Do zrobienia w godzinkę(...)Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie wiśni ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier – 1,5 szkl * kakao – 2 łyżki
Ostra na Słodkozachwiana równowaga wróci do porządku. Owa monotematyczność postów wynika z tego, że staram się nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy, zanim stracą ważność (raczej nikt nie sięgnie po wiśnie we wrześniu - no chyba, że ze słoika). To ciasto znalazłam tutaj ( klik ) i kiedy upiekłam je pierwszy raz wiedziałam, że niebawem pojawi się ponownie na stole. Ciasto jest bardzo wilgotne(...)sprawą śmietany i oleju. Aromatyczne i kwaśne wiśnie idealnie komponują się z ciemną czekoladą. Nie dodawajcie jej jednak za dużo. Ilość podana w przepisie w zupełności wystarczy (za pierwszym razem dodałam jej więcej i zdominowała smak ciasta). Tortownica 24 cm Składniki: 3 jajka 150 g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 250 ml oleju 200 g kwaśnej śmietany
My simple kitchenPrzepis na wyśmienite muffiny z wiśniami oprószone cukrem pudrem. Muffiny te idealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąska do szkoły czy też na podwieczorek. Bardzo łatwo i szybko je się robi, a jeszcze szybciej zjada. MUFFINKI Z WIŚNIAMI SKŁADNIKI: mąka pszenna (280 g) masło (100 g) wiśnie mrożone lub z kompotu (150 g) cukier (100 g) jajka (2 szt.) czekolada gorzka(...)masło, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy i wszystko razem mieszamy. 3.) Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy aż się połączą (składniki nie muszą być idealnie wymieszane). Dodajemy osączone wiśnie i mieszamy. 4.) W foremce do muffinek wykładamy papilotki (jak ich nie mamy to możemy foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub grysikiem) Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości
Rita creativemiałam okazję próbować w szkole, naszła mnie ochota na coś prostego. Ciasto ucierane - oto moje marzenie. Przygotowałam więc puszyste, maślane i lekkie ciasto, wypełnione słodkimi kasztanami i kwaskowatymi suszonymi wiśniami, a wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony; wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda(...)Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto 75 g obranych pieczonych kasztanów 100 g suszonych wiśni kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g mąki kasztanowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzechia przyjemnie trzaskającymi między zębami, naturalnie słodzone daktylami i oblane czekoladą. Czy kogoś trzeba zachęcać? Polecam! Składniki (na około 8 trufli): Trufle: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka wiśni mrożonych bez pestek 1/4 szklanki nasion chia 1/4 szklanki mąki kokosowej Polewa: polewa czekoladowa według tego przepisu (około 1/2 porcji) Wykonanie: Przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu . Połowa porcji polewy(...)Pojedynczej porcji trufli nawet nie robię, bo zaraz rodzina podnosi alarm, że chce więcej Polewę odkładamy do przestudzenia – najlepsza jak trochę zgęstnieje i wolno opada z łyżki. Wyciągamy wiśnie z zamrażarki, odmierzamy jedną szklankę i odstawiamy na około 5 minut. Do blendera (z ostrzem S) wrzucamy daktyle i miksujemy około minutę. Dodajemy wiśnie, nasiona chia i mąkę kokosową
Lamarida.plzakupów znalazła się śmietana. Dużo śmietany. W zasadzie sama śmietana, gdyż po przeprowadzeniu rewizji w lodówce, okazało się, że wszystkie pozostałe składniki mam. Mąka, masło, cukier, jajka, a nawet wiśnie w syropie własnej roboty. Będzie ciacho! - ogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa(...)śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego) 3/4 szklanki cukru 4 białka (z dużych jaj) 1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń + 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej) słoik wiśni w syropie (700ml) cukier puder do oprószenia Przygotować ciasto: mąkę, proszek i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 5 kawałków, każdy uformować
Obiad gotowyskładałam je w pośpiechu i na wykończenie zabrakło mi czasu więc jest jak jest. Za to doznania smakowe nie rozczarują. To bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka(...)kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady 70% 5 łyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki wraz w 5 łyżkami śmietany
Przysmaki Karolkiprzygotowania ciasta używamy bowiem zmielonych na drobno pierniczków lukrowanych. W oryginale jest to ciasto z wkładką z owocami czarnej porzeczki, jednak z braku kompotu z porzeczkami zdecydowałam się na wiśnie, które również świetnie tutaj pasują. Siostra Anastazja kolejny raz nie zawodzi – ciasto jest niebanalne, wysokie i bardzo smaczne. Ja z przezorności zmniejszyłam ilość cukru w cieście i masie(...)drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoik litrowy wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy
Smaki Na TalerzuCudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :) ok 24-26 podłużnych biszkoptów 1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka słodkie(...)przebić śmietany. Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin przed podaniem. Udekorować pozostałymi wiśniami i listkami melisy lub mięty
Smakołyki Asiwymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które otrzymałam od HELIO w ramach(...)wiadereczku ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Masa wiśniowa: 60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny
Izabelawkuchniroku suszę wiśnie i czereśnie, potem idealnie nadają się do deserów, musli czy granoli. Czasami zostaje mi też sporo wiśni z nalewek i te również suszę, są mięsiste i smakują obłędnie, alkohol podczas suszenia odparuje a zostaje sam smak. Tym razem suszone wiśnie użyłam do wypieku pysznego bochna chleba o głębokim smaku, polecam do wypróbowania. Chleb według J.Hamelmana z bloga(...)Kuchnia Gucia . Chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebiszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 600-700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej(...)wlać olej, wymieszać szpatułką, następnie przesiać przez sitko składniki sypkie, dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do ostudzenia. Wiśnie wraz z sokiem przełożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Odlać odrobinę soku do nasączenia. Do szklanki nalać odrobinę wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Wlać stopniowo do wiśni
Passions hobbies lifewłasną wriację na temat kawy z całkiem smacznym efektem. Wiśniowa, aromatyczna latte macchiato z najlepszymi życzeniami dla wszystkich kobiet z okazji jutrzejszego święta. Składniki (2 porcje): 200 g mrożonych wiśni 2 kawy espresso ok. 300 ml mleka 3,2% – po ok. 150 ml do każdej kawy 5 łyżek syropu wiśniowego bita śmietana Przygotowanie: 1) Wiśnie wrzucić do wysokiego naczynia(...)kiedy zaczną się lekko rozmrażać dodać syrop wiśniowy i wymieszać blenderem. 2) Wiśnie z syropem nałożyć do wysokich szklanek. 3) Mleko podgrzać (do ok. 60 stopni), spienić za pomocą spieniacza do mleka i przelać do szklanki z przygotowanymi wiśniami (dla każdej porcji osobno). 4) Przygotować espresso, a następnie powoli, cieniutkim strumykiem wlać espresso do mleka. Kawa powinna podzielić mleko
Fitsweet.mejednak z tych przyjemności rezygnować, tłumacząc się chęcią dbania o figurę czy aspektami zdrowotnymi. Dzisiaj przepis na deser idealny dla każdego, bo zdrowy i bez cukru. Mleko kokosowe Mrożone wiśnie Granola czekoladowa (lub inna) Miód (syrop klonowy lub inny syrop smakowy) Laska wanilii Tapioka Mięta do dekoracji Tapiokę moczymy w mleku kokosowym, najlepiej przez całą noc. Na 100ml mleka(...)jedna łyżka stołowa tapioki. Wiśnie mrożone przekładamy do miski, tutaj podobnie – 100g jedna łyżka (dzięki temu będzie konsystencja niemalże galaretki). Wiśnie po rozmrożeniu nieco rozgniatamy, by puściły więcej soku i dodajemy tapiokę. Podobnie jak mleko kokosowe – zostawiamy na noc, aż namoknie. Do mleka kokosowego dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii i jedną lub dwie łyżki miodu (możemy użyć syropu klonowego
MarcinChefokazji Walentynek ,upiekłam taki oto serniczek :) Oprócz sera jest masa serowa z dodatkiem wiśni. Obawiałam się że będzie troszkę za kwaśny,ale byłam w dużym błędzie ;) Teraz już wiem że wiśnie z cukrem to świetne połączenie. Sernik jest bardzo kremowy i puszysty.Piekłam go po raz pierwszy,ale nie po ostatni :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia(...)Masa serowa: 1 kg twarogu ( użyłam sera z wiaderka Pilos) 6 jaj 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mrożonych wiśni Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy żółtka , cukier oraz kakao i zagniatamy w jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części
Różne smaki w kuchniszybki i smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki(...)śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut tak aby masa delikatnie zgęstniała. Frużelinę nakładamy na deser przed samym podaniem
Wypieki Renestworzyć coś w tradycyjny sposób, według receptur naszych prababć. Zapraszam na konfitury. Przygotowane według receptury Marii Disslowej. Słodkie i gęste, idealne do filiżanki dobrej, mocnej herbaty. Składniki: 1 kg wiśni 2 kg cukru 1 litr wody Wodę z cukrem zagotować, aby powstał syrop. Włożyć do niego wydrylowane wiśnie i zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić. Odcedzić wiśnie z syropu(...)syrop ponownie zagotować. Ponownie włożyć wiśnie i gotować na dużym ogniu przez około 5 minut. Odstawić na godzinę, aby przestygły lekko, a następnie na minimalnym ogniu, pod przykryciem, dosmażyć - mieszając co jakiś czas. Gotowe przełożyć do wyparzonych słoików. Maria Disslowa nie każde takich konfitur pasteryzować. Jak wkładam gorące do słoika, a słoik dobrze zakręcony ustawiam do góry dnem. Kiedyś
Codzienna kuchnia niecodziennaelikatne, wilgotne muffiny z wiśniami i kawałeczkami g orzkiej czekolady. Najsmaczniejsze jeszcze ciep ł e, smacznego :) **** I muffin alle amarene con pezzetti di cioccolato fondente sono delle delizie morbide e delicate da mangiare ancora caldi. Buon appetito :) SKŁADNIKI na 12 sztuk 120 gr m ą ki pszennej 60 gr m ą ki migdałowej(...)proszku do pieczenia 200 gr wiśni 100 gr gorzkiej czekolady 70 gr cukru 100 ml mleka 50 ml oleju słonecznikowego 2 jaja sól płatki migdałowe do dekoracji **** INGREDIENTI per 12 pezzi 120 g di farina 00 60 g di farina di mandorle 16 g di lievito in polvere per dolci 200 g di amarene
La grande e la piccola cuocacenię nie tylko za jej zdrowotne właściwości, ale też za smak, który wyjątkowo mi odpowiada. Tutaj, nie ugotowana, a więc cudownie chrupiąca, smakuje wybornie. Do tego migdały, lekko kwaśne wiśnie i słodziutka biała czekolada (którą możecie pominąć, jeśli zależy Wam na uniknięciu dodatkowych kalorii). Całość komponuje się znakomicie i jest pysznym śniadaniem z odrobiną mleka lub jogurtu; nawet o czwartej(...)ranem. Granola z wiśniami, białą czekoladą i prażoną kaszą jaglaną Składniki: (na 2 l) 125 g kaszy jaglanej 125 ml wrzątku 300 g płatków owsianych 85 g słupków migdałowych 150 g miodu 2 łyżki oleju 100 g suszonych wiśni 100 g białej czekolady Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie przepłukać zimną wodą, odcedzić. Rozłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDonauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty(...)cukru/ksylitolu 175 g oleju 175 g mleka 350 g mąki pszennej, orkiszowa 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka dodatkowo: 350 g wiśni z kompotu po odsączeniu Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru/ksylitolu 200 g masła 2 łyżki cukru/ksylitolu Składniki na glazurę: 4 łyżki kakao 4 łyżki masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białego szczypta soli masa I małe opakowanie serka mascarpone (ok 400 g) 4 łyżki nutelli dowolny alkohol - u mnie amaretto 4 łyżki płatków migdałowych masa II ok 300 g wiśni drylowanych (kupiłam mrożone) szklanka wody pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z połowy cytryny starta na tarce o drobnych oczkach do nasączenia biszkoptu użyłam mocnej herbaty z cytryną(...)stopniach - ja temperaturę musiałam obniżyć do około 120 stopni bo beza zaczynała mi się przypalać. Masa I Mieszamy mikserem wszystkie składniki i tyle... Masa II w rondelku podgrzewamy wiśnie z połową wody i skórką z cytryny- gdy owoce puszczą sok wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia
sierotka maRysia w kuchnidnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Mus wiśniowy: - 3 szklanki wydrylowanych wiśni - 0,5 szklanki cukru** - 3-4 łyżki żelatyny Wiśnie zmiksować, zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzone wiśnie wylać jako drugą warstwę na ciasto
kawawszklanceKawałki czekolady połączone z wiśniami i pysznym ciastem- zapraszam na rewelacyjne muffinki! ;-) Smak tych muffinek jest fantastyczny! Mocno czekoladowe ciasto i wiśnie to połączenie, wobec którego nie można przejść obojętnie. Pieczemy? Pieczemy! ;-) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki pszennej - 125 gram roztopionej margaryny do pieczenia - ok. 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego(...)tabliczka czekolady mlecznej - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) Mikserem ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy są już dobrze ubite, dodaję stopniowo żółtka, cukier i cukier waniliowy. Chwilę mieszam i dodaję roztopioną i ostudzoną margarynę, a następnie kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na samym końcu dodaję połamaną na kawałki czekoladę
Wielopokoleniowo