warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:535/829)

Fit cukinia faszerowana (77 kcal) 467

Dietetyczna cukinia faszerowana pieczarkami i marchewką. Danie lekkie, ale dość sycące, dlatego idealnie nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal. Składniki: 3

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z indykiem i pomidorkami 113

Ostatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna   Składniki: - 1 sałata

Kuchenne Wariacje
Makaron z kurczakiem i sosem mascarpone 124

Zalegało nam w lodówce trochę serka mascarepone. I tak powoli już kres jego nadchodził. Madzia więc wymyśliła, że przerobi go na jakiś sos. Pomyślała chwilę i

Marder&Marder Manufacture
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym 2499

Kolorami to danie przypomina mi lato. Słoneczne kluski śląskie, a do nich pyszna i delikatna pierś z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad. Czas wygonić

Pasja Smaku
Poniedziałkowy "fit" - jajecznica ze szparagami 117

Dziś będzie prosto, szybko, smacznie i zdrowo a do tego śniadaniowo, gdyż proponujemy jajecznicę . Troszkę inną niż zwykła, gdyż z dodatkiem pora i białych szparagów. 

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z pieczarkami i szynką 310

Szybki pomysł na obiad. Jako, że najchętniej do pracy zabieram makarony, bo są łatwe to przygotowania i odgrzania, to dzisiaj prezentuję kolejny sposób na makaron. Nie

Pasja Smaku
Aromatyczna zupa pomidorowo-bazyliowa bez soli, z chipsami z szynki serrano i indykiem 105

wraz z sokiem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli nie mam sezonu na pomidory możesz użyć passaty pomidorowej – wlej ją do garnka i gotuj z warzywami przez 15 minut. Pęczek bazylii umyj i odłóż z niego kilka listków do dekoracji. Resztę posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej(...)pęczek świeżej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu opcjonalnie niewielki kawałek ostrej papryczki 2 łyżki oliwy Wykonanie Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią poszarpane kawałki szynki serrano – smaż przez chwilę z obu stron aż poczujesz, że szynka stała się twarda. Zdejmij na talerzyk i odstaw. Wlej niedużą ilość

Eat me! Fit me!
Piątek: „Pijane” kluski w 15 minut 179

smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może być mocno ostre, albo, jak w naszym przepisie, łagodne. Makaron doskonale sprawdza się jako danie na wynos. Można(...)łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą. Odstaw. Krok 2 W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty. Krok 3 W małej miseczce ubij

Niedzielny kucharz
Sałatka z jarmużem na ciepło 221

postanowiłam z tym zawalczyć i przemycać sezonowe warzywa do codziennych potraw, jeść bardziej kolorowo i lekko. Zaczęłam od przejrzenia kuchennych szafek i zakupów. Gdy już zaopatrzyłam się w kolorowe warzywa, przyszedł czas na wymyślanie nowych dań. I dziś chciałam Wam przedstawić pierwszy vege posiłek w tym roku – sałatkę z jarmużem na ciepło. Chyba pierwszy raz jadłam podsmażony jarmuż(...)oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie przełóż na nią pieczarki i smaż ok. 7 minut. Następnie dodaj jarmuż, zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut. Na koniec dodaj białą fasolę (pamiętaj

365 dni dookoła kuchni
Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem 170

słońca rozpieszczają nas w tym tygodniu więc korzystajmy póki na niebie nie zagoszczą deszczowe chmury.  Jesień to dla mnie czas refleksji, zobaczymy co tym razem przyniosą... Dynia. Najwspanialsze warzywo na świecie. Każda z jej odmian cechuje się innym smakiem, konsystencją i zapachem. Moją faworytką jest intensywnie pomarańczowa, nie rozpadająca się podczas gotowania hokkaido. Zawdzięczamy jej nie tylko cudowną słodkawą(...)czosnek -ok. 120g wędzonego kurczaka -sól, pieprz -10g migdałów  Wykonanie:  Dynię rozkrawamy, łyżką wybieramy miąższ, odbieramy i kroimy w kosteczkę. Siekamy cebulkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Gdy się zarumieni dodajemy dynię, podsmażamy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 10min. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy w kosteczkę wędzonego kurczaka, siekamy czosnek

Gawron w rosole
Ryż smażony z kurczakiem 120

sprawdzić ten przepis, ponieważ przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie pół godziny. Z podanych składników otrzymałem jedną solidną porcję, którą ledwo dałem radę zjeść. Oczywiście możecie zamienić podane w przepisie warzywa na inne tworząc w ten sposób swój wymarzony posiłek. Z własnego doświadczenia mogę polecić jeszcze czerwoną fasolę, kukurydzę oraz posiekanego pora. Wszystko zależy od waszych upodobań. Składniki 100 g ryżu(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kosteczki, które następnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu podsmażamy na natłuszczonej patelni nasze mięso, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią dodajemy posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę, posiekane papryczki pepperoni oraz groszek

Programista w kuchni
PLACUSZKI TRUSKAWKOWE NA ZSIADŁYM MLEKU 195

Kocham wiosnę i lato za ogrom warzyw i owoców - dla mnie zawsze sezon trwa za krótko,stanowczo za krótko.     Dziś mój kolejny przepis na placuszki z truskawkami - tym razem z zeszytu mojej mamy. Uwielbiam je bo wychodzą puszyste i bardzo delikatne. Spróbujcie a zakochacie się w nich tak jak ja. Składniki:   35 dag mąki pszennej(...)umyć,osuszyć,oderwać szypułki i pokroić w plastry ( jedna truskawka na 2 - 3 plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam).  Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko

Niespełnione zdolności kulinarne
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 141

czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko(...)różyczek brokuła 1/3 żółtej papryki 1/2 łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) Wykonanie W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przepłukaną na sicie kaszę oraz ryż. Podsmażyć kilka minut i podlać wodą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą

Raj dla Podniebienia
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 195

Kocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin(...)łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić

Jaglusia
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 121

naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy(...)można podawać z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia organizm. Cukinię mogą jeść osoby, dbające o linię

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania