Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu(...)nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda
Cooking MonsterDanie trochę podchodzące pod kuchnię indyjską ze względu na przyprawę – garam masala. Polecam ją do używania wielu dań np. jednogarnkowych, zup, mięs czy nawet ryb
JaglusiaPrzepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego
Kuchnia PokoleńDzisiaj chciałam wam zaprezentować danie dla typowych mięsożerców, idealne na wszelkie imprezy, ponieważ pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje. Jest to jedna z wersji mięsnej rolady
Przepysznik - BLW i nie tylkoDietetyczna cukinia faszerowana pieczarkami i marchewką. Danie lekkie, ale dość sycące, dlatego idealnie nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal. Składniki: 3
e-PrzepisyKulinarneOstatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna Składniki: - 1 sałata
Kuchenne WariacjeZalegało nam w lodówce trochę serka mascarepone. I tak powoli już kres jego nadchodził. Madzia więc wymyśliła, że przerobi go na jakiś sos. Pomyślała chwilę i
Marder&Marder ManufactureKolorami to danie przypomina mi lato. Słoneczne kluski śląskie, a do nich pyszna i delikatna pierś z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad. Czas wygonić
Pasja SmakuDziś będzie prosto, szybko, smacznie i zdrowo a do tego śniadaniowo, gdyż proponujemy jajecznicę . Troszkę inną niż zwykła, gdyż z dodatkiem pora i białych szparagów.
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybki pomysł na obiad. Jako, że najchętniej do pracy zabieram makarony, bo są łatwe to przygotowania i odgrzania, to dzisiaj prezentuję kolejny sposób na makaron. Nie
Pasja Smakuwraz z sokiem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli nie mam sezonu na pomidory możesz użyć passaty pomidorowej – wlej ją do garnka i gotuj z warzywami przez 15 minut. Pęczek bazylii umyj i odłóż z niego kilka listków do dekoracji. Resztę posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej(...)pęczek świeżej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu opcjonalnie niewielki kawałek ostrej papryczki 2 łyżki oliwy Wykonanie Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią poszarpane kawałki szynki serrano – smaż przez chwilę z obu stron aż poczujesz, że szynka stała się twarda. Zdejmij na talerzyk i odstaw. Wlej niedużą ilość
Eat me! Fit me!smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa. Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może być mocno ostre, albo, jak w naszym przepisie, łagodne. Makaron doskonale sprawdza się jako danie na wynos. Można(...)łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą. Odstaw. Krok 2 W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty. Krok 3 W małej miseczce ubij
Niedzielny kucharzpostanowiłam z tym zawalczyć i przemycać sezonowe warzywa do codziennych potraw, jeść bardziej kolorowo i lekko. Zaczęłam od przejrzenia kuchennych szafek i zakupów. Gdy już zaopatrzyłam się w kolorowe warzywa, przyszedł czas na wymyślanie nowych dań. I dziś chciałam Wam przedstawić pierwszy vege posiłek w tym roku – sałatkę z jarmużem na ciepło. Chyba pierwszy raz jadłam podsmażony jarmuż(...)oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie przełóż na nią pieczarki i smaż ok. 7 minut. Następnie dodaj jarmuż, zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut. Na koniec dodaj białą fasolę (pamiętaj
365 dni dookoła kuchnisłońca rozpieszczają nas w tym tygodniu więc korzystajmy póki na niebie nie zagoszczą deszczowe chmury. Jesień to dla mnie czas refleksji, zobaczymy co tym razem przyniosą... Dynia. Najwspanialsze warzywo na świecie. Każda z jej odmian cechuje się innym smakiem, konsystencją i zapachem. Moją faworytką jest intensywnie pomarańczowa, nie rozpadająca się podczas gotowania hokkaido. Zawdzięczamy jej nie tylko cudowną słodkawą(...)czosnek -ok. 120g wędzonego kurczaka -sól, pieprz -10g migdałów Wykonanie: Dynię rozkrawamy, łyżką wybieramy miąższ, odbieramy i kroimy w kosteczkę. Siekamy cebulkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Gdy się zarumieni dodajemy dynię, podsmażamy i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 10min. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy w kosteczkę wędzonego kurczaka, siekamy czosnek
Gawron w rosolesprawdzić ten przepis, ponieważ przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie pół godziny. Z podanych składników otrzymałem jedną solidną porcję, którą ledwo dałem radę zjeść. Oczywiście możecie zamienić podane w przepisie warzywa na inne tworząc w ten sposób swój wymarzony posiłek. Z własnego doświadczenia mogę polecić jeszcze czerwoną fasolę, kukurydzę oraz posiekanego pora. Wszystko zależy od waszych upodobań. Składniki 100 g ryżu(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kosteczki, które następnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu podsmażamy na natłuszczonej patelni nasze mięso, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią dodajemy posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę, posiekane papryczki pepperoni oraz groszek
Programista w kuchni