trzeba (białka, tłuszczy, węglowodanów). Są lekkostrawne, często niskokaloryczne, a do tego sycące. Doskonale rozgrzewają i zapobiegają infekcjom, nawadniają organizm. Są dobrym sposobem na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Czy trzeba jeszcze kogoś przekonywać, że warto gotować i jeść zupy? Składniki: pierś z kurczaka 1 porcja włoszczyzny 4 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula(...)wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe. Cebulę i czosnek szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy kurkumę, kolendrę, pieprz kajeński i całość chwilę smażymy. Do wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy
Smakowity Blog Kulinarnygóry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: mięso z rosołu obrałam ze skóry i oddzieliłam od kości, drobno posiekałam. Równie drobno posiekałam ocalałe z rosołu warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, oraz różyczkę brokuła. Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam(...)powierzchnię. Żeby sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco miękkie, wbiłam widelec w „falbankę”. Łyżką cedzakową wyłożyłam pierogi na sito, żeby odciekły, a następnie przełożyłam je na talerze. Mało stopiłam na patelni, wymieszałam z prażoną cebulką i polałam wierzch pierogów
Kuchenne zapiski EdytyMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)średnich oczkach. Pora umyć i pokroić na talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na plasterki. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i poczekać, aż się rozgrzeje. Każdy kawałek schabu przesmażyć na średnim ogniu (z obu stron), aż mięso uzyska złoty kolor. Przesmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej
UgotowaćDynia to bardzo wszechstronne warzywo. Szkoda, że jeszcze mało doceniane ... zwłaszcza w małych społecznościach. Ale wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu, nie były ogólnodostępne. Dziś znajduję je w każdym większym sklepie w moim nie dużym mieście. Zwykle dynię wykorzystywałam do ciast, dziś powędrowała do makaronu. A czy wiecie, że 25 października jest Światowym Dniem Makaronu(...)świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć
kolorowotorcikowoOwoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić (lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i zapieczenia(...)mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone. W czasie kiedy mięso się smaży dokładnie myjemy cukinie i przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy do przesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory
Kolizje Smakówtakie przyprawy, które o zawrót głowy przyprawiają. Bądź o mdłości. Są takie smaki, których unikamy. Najczęściej ich nie znamy. To jak z dziećmi - nie lubią szpinaku, pomidorów, innych warzyw czy potraw, póki nie skosztują. "Nie znoszę krewetek". "Dlaczego?". Bo nie znam. Krewetki już poznałam i się od razu w nich "zakochałam". Niestety tylko ja, w moim domu unikają(...)brzuszku każdej krewetki widać białą żyłkę. Zawsze nacinam wzdłuż niej i usuwam ją, gdyż nie chcę konsumować również jej układu pokarmowego. Papryczkę pozbawioną pestek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam nieco oleju, wrzucam papryczkę, chwilę przesmażam i dorzucam krewetki. Smażę je ok. 3 minut, aby nie były zbyt gumowate ani surowe. Wrzucam do smażących się krewetek posiekana natkę
W kuchni Karmel-itkiDziś coś z kuchni sezonowej z racji tego, że od jakiegoś czasu można już dostać świeżą cukinię. Składniki: 800 g młodej cukinii 1 cebula 2 ząbki
Kuchnia domowa AniŚwietny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym. Składniki: 1 mała główka kapusty 1 duża cebula woda sól
Kuchnia domowa Ani4 plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego
Gotowanie jest łatweJak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Ostatnio, kilka razy jedząc sałatkę w pracy na obiad
Kuchnia na wzgórzuKolejne małe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli. Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo
Eli GotowanieSałatka ze szpinaku baby, z dodatkiem sera blue i prażonych ziaren słonecznika to idealne danie do grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również
Smaczne ZdroweLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.
Pasja SmakuTo jeden z lepszych makaronów, które udało mi się przygotować. Dość długo nie mogłam przekonać się do suszonych pomidorów, ale teraz je uwielbiam! Dodałam do nich
Pasja Smakuprzygotowania kotlecików drobiowych (siekanych) z dodatkiem kukurydzy, pomidora, mozzarelli i świeżej bazylii. Uwierzcie mi na słowo - kotleciki były przepyszne w smaku 😊 Ponadto, poniższy przepis to pomysł na "przemycenie" warzyw dzieciom. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z piersi kurczaka (około 0,3 kg) 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 mały pomidor 2 łyżki kukurydzy z puszki kilka listków(...)mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, pomidora, mozzarellę i listki bazylii. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Na sam koniec wlać ciasto. Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy/oleju. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze
Ugotować