Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)sosem sojowym i octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy
Karo in the Kitchenprzypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany. Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka(...)pokroić na cząstki. Strąki papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Bazylię opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć na niej kawałki mięsa po 2minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek
Wiem co jemmiałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki(...)dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem
My simple kitchenzimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków(...)kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią pokrojoną w paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nigdy nie będę miała dosyć ;) Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro. Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia! Dziś mam dla Was te serowe … ale nie takie zwykłe , bo nie dość(...)konsystencji. Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. 1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem. Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego. Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund. Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową. Przygotowaną masą smarujemy
Ostra na Słodkostopniowo zwiększając ilość oliwy, tak aby pesto nie było zbyt gęste.Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki(...)wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaW sklepach coraz więcej i taniej można nabyć młodych ziemniaczków..W moim domu szczególne miejsce zajmują takie podane w całości, dziś pokaże Wam jeden z
Z Majeczką w kuchniGrilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko
Kulinarny karnet ChristopheraTa sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków
Pasja SmakuBataty to warzywo, którego bałam się do tej pory używać. Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób. Zapraszam do wypróbowania przepisu Zapiekanka z indykiem i batatami 0,4 kg fileta z indyka pół brokuła, duży batat duży por pół czerwonej papryki mała cukinia przyprawa do drobiu sól, pieprz łyżka oleju(...)Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę kroimy na drobną kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, po czym przekładamy do naczynia. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, układamy jako kolejna warstwa w naczyniu. Następnie dzielimy brokuła na drobne różyczki, gotujemy al dente. Gdy będzie
Kuchnia moimi oczamiTopinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur(...)suszonego rozmarynu sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek oliwa truflowa śmietana - opcjonalnie Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni i również posiakać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze minutę, uważając aby czosnek się nie spalił. Dodać topinambur i rozmaryn, całość przesmażyć jeszcze kilka minut
wyzwania kuchenneCukinię można przyrządzać na rozmaite sposoby, a ja dziś wybrałam ten chyba najprostszy Wystarczy pokroić warzywo na grubsze plastry, obtoczyć w panierce, usmażyć i “filety” do obiadu mamy gotowe. A że mam sprawdzony przepis na panierkę, który używam do kalafiorowego kurczaka , więc z tego skorzystałam i za dużo wymyślania nie miałam W każdym razie obiadek z filetami z cukinii wyszedł(...)połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze plastry (“filety” ). Na patelni rozgrzewamy olej. “Filety” z cukini maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób ciasto będzie się dobrze trzymało
Lamarida.plWitajcie, jarmuż to dość zapomniane warzywo choć dzisiaj wraca do łask. Zawiera dużo cennych dla naszego organizmu elementów takich jak: witaminy K, C, A oraz kwas foliowy, składniki mineralne - żelazo, magnez, wapń, potas, miedź czy mangan. Należy do rodziny kapustnych stąd jego charakterystyczny smak, którego można "przemycić" do obiadu czy kolacji na przykład jako składnik farszu(...)pieprz, czosnek - 2-3 plastry sera mozarelli Wykonanie Naleśniki Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajko i wlewamy wodę. Całość dokładnie łączymy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Farsz Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy również pokrojonego pomidora. Całość chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy rozdrobniony na mniejsze kawałki jarmuż. Dusimy około
Health-Fit-LifePóki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania(...)100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy
Kolizje SmakówPomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem
VioletoweKucharzenie