tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych(...)łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem dobrze wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a następnie gorącą wodą, pomoże to pozbyć się
Fitsweet.metradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych(...)łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem dobrze wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a następnie gorącą wodą, pomoże to pozbyć się
Fitsweet.meliść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem do momentu aż nasz kalafior i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut od chwili zagotowania. Kiedy nasze warzywa są już miękkie wyciągamy marchewkę, pietruszkę, seler (ich nie rozdrabniamy, bo zdominowały by smak zupy), liść laurowy i ziele angielskie. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aż do momentu uzyskania gęstego(...)piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią. Jako drugi dodatek do tego kremu proponuję zrobić chipsa z boczku. Rozgrzewamy suchą patelnię (jeśli nasz boczek jest bardzo chudy to dodajmy pół łyżki oleju), kładziemy nasze plasterki boczku i smażymy z dwóch stron. Naszą zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną drobno posiekaną natką
PatiGotujepuszki, ale tylko i wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo(...)cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus sól morska, cukier odrobina oliwy do natarcia patelni grillowej Wykonanie: Przygotować dressing: wymieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć
Pociąg Do KuchniSyty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś" pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach(...)Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni. Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach. Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką. Pieczemy 45 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuKuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia(...)odstawiamy na 30 min do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę. Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę
słodki bratekBrukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie też(...)smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy
Kulinarne przygody Gatityuwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy. Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków 1 batat(...)Bakłażana kroimy w kostkę o podobnej wielkości co ziemniakami, posypujemy obficie solą i zostawiamy na 15 minut na sitku. Wycieramy papierowym ręcznikiem z soków, które puścił. W głębokiej, wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju przez ok. 3-4 minuty. Dodajmy bakłażana, podsmażamy dwie minuty i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy
Poezja smakuoptymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air. Puree(...)kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki, posypać przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły. Przepis brał udział w akcji Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia
Corner With Recipesrazem mi smakują. Myślę, że bardzo szybko staną się ulubionym daniem zarówno dorosłych jak i dzieci. Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej(...)Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień wcześniej i na całą noc zostawiam w lodówce. Mięso nakładamy na patelnię za pomocą łyżki. Smażymy z dwóch stron do złotego koloru. Jeżeli mięso będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Smacznego
Passion of CookingSzpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i
Kuchnia z widokiem na ogródCoś lekkiego i smacznego na obiad? Roladki z jarmużem się polecają, podbiły serca mojej rodziny i weszły na stałe do mojego menu ;) Składniki: 70 dag
Z Majeczką w kuchniSzaleństwa z nowościami kulinarnymi trwają w naszej lawendowej kuchni :) Dzisiaj wzięliśmy w obroty bakłażany. Bakłażan zwany inaczej psianką podłużną (cudna nazwa :) albo gruszką miłosną (też
Lawendowe Niebooddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto też dodać, że szpinak to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo(...)ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki
Naleśnikismaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru). Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić pozostałe 50 g masła, ułożyć połówki jabłek przecięciem do dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać(...)średnie cebule 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego 8 szklanek wody sól morska, świeżo mielony pieprz czarny Przygotowanie domowego bulionu warzywnego: Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach). Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej
Moja Delicja