warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:536/829)

PLACUSZKI TRUSKAWKOWE NA ZSIADŁYM MLEKU 187

Kocham wiosnę i lato za ogrom warzyw i owoców - dla mnie zawsze sezon trwa za krótko,stanowczo za krótko.     Dziś mój kolejny przepis na placuszki z truskawkami - tym razem z zeszytu mojej mamy. Uwielbiam je bo wychodzą puszyste i bardzo delikatne. Spróbujcie a zakochacie się w nich tak jak ja. Składniki:   35 dag mąki pszennej(...)umyć,osuszyć,oderwać szypułki i pokroić w plastry ( jedna truskawka na 2 - 3 plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam).  Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko

Niespełnione zdolności kulinarne
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 130

czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego uczę moje dziecko(...)różyczek brokuła 1/3 żółtej papryki 1/2 łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) Wykonanie W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przepłukaną na sicie kaszę oraz ryż. Podsmażyć kilka minut i podlać wodą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą

Raj dla Podniebienia
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 186

Kocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin(...)łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić

Jaglusia
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 111

naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy(...)można podawać z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia organizm. Cukinię mogą jeść osoby, dbające o linię

My Chcemy Jeść
Tagine z kurczakiem i gruszkami 192

dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić dodałem na patelnię dwie obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Smażyłem przez około 5 minut, mieszając tak, aby kawałki gruszki pokryły się masłem i miodem. Kiedy upłynął czas(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania

Wyprawy kulinarne
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 164

zeszkliłam ją na łyżce masła. Dodałam starty ząbek czosnku. Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam je do cebuli. Dołożyłam łyżkę masła  i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.     Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez(...)Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki  i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
Kurczak z duszoną papryką, cukinią i marchewką 140

obiad przed siłownią. Są warzywa, jest białko, są węglowodany. Dwie godziny później wyciskamy z siebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny(...)soli, wlewacie cztery łyżki oliwy, mieszacie i wkładacie do lodówki na krótkie – let’s say – marynowanie… Dwie łyżki oliwy (no ewentualnie trochę więcej) rozgrzewacie na patelni. Czosnek i cebulę obieracie z łusek, drobno siekacie i wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Smażycie, aż się zarumienią, ale pomieszajcie je raz czy dwa. Marchewkę, cukinię i paprykę myjecie i osuszacie

GRUBY WAŁEK
Pesto brokułowe 192

tylko ja tak mam? Wracając do przepisu, zmieniłam proporcje, ale pomysł Marty Dymek na zrobienie pesto z brokułów jest genialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów(...)odrobiną octu. Potem gotuję różyczki i pokrojone drobno łodygi al dente (ok. 5 minut od momentu zagotowania wody). W tzw. międzyczasie gotuję makaron spaghetti. Płatki migdałów prażę na suchej patelni, nie zostawiajcie ich bez opieki i mieszania ;). Czosnek drobno kroję i podsmażam na kilku kroplach oleju przez 30 sekund, żeby złagodniał w smaku, ale nie zgorzkniał. Wszystkie składniki blenduję, jeśli

Corner With Recipes
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 194

samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie(...)solą, dodajemy 2 ząbki czosnku (można więcej, jak kto lubi), mielony cumin i ponownie miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulionu lub przegotowanej wody. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na rumiano ugotowane prawdziwki – przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki

mojewypiekiinietylko
a'la risotto ze szparagami w roli głównej. na drugim planie indyk i pieczarki 128

spróbować szparagów. Powiem szczerze - same, bez dodatków nie zbyt mi podeszły, ale w połączeniu, które dzisiaj Wam przedstawiam smakowały obłędnie! Jeśli tak jak ja, robicie pierwsze podejście do tego warzywa - polecam przepis. A jeśli jesteście już zaprzyjaźnieni ze szparagami to tego dania nie muszę już rekomendować :) A'LA RISOTTO ZE SZPARAGAMI, PIECZARKAMI I INDYKIEM przepis autorski // 1 duża(...)minut. Szparagi również ugotować (jeśli robicie to po raz pierwszy polecam Wam tę instrukcję , sama z niej korzystałam :)), następnie odsączyć je i pokroić na kawałki. Pieczarki poddusić na patelni do momentu aż puszczą sok i zrobią się miękkie (można posypać je solą do smaku). Wymieszać wszystkie składniki i podawać. Smacznego

chili & sugar
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 147

nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone z prawdziwym miodem i chrupiącymi orzechami są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. Są też idealnym pomysłem do zrobienia na grillu! Gwarantuję, że będą się zachwycać(...)smaku miodem, dodajemy podprażone wcześniej i posiekane orzechy – mieszamy. Kromki chleba smarujemy masłem ( od spodu ), układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną, albo kruszonymi bezami. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1185

łyżeczka cukru. Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować.  Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka(...)zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka.  Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :) Smacznego! A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo 160

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka. Składniki: -5 dużych papryk -4 średnie cukinie -5 pomidorów -4 cebule -1/2 l przecieru pomidorowego -1/2 kg kiełbasy -warzywko -pieprz -przyprawa do mięs    Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.    Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce. Wstawiamy(...)kostkę.    Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.    Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywka i zagotowujemy.    Na patelni podsmażamy kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy cebulę.    Kiedy zacznie bulgotać dodajemy cukinię. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolejno pomidory, paprykę i kiełbasę.    Dokładnie mieszamy, przyprawiamy

Maminek kulinarny
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 195

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo

SzczyptaSmaQ
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1578

Ziemniaki to fenomenalne warzywo! Z tej niepozornej bulwy można wyczarować mnóstwo kulinarnych wariacji :) W sezonie letnim piekliśmy wieczorami pieczonki , a zimą zastępujemy ognisko żarem kuchennego piekarnika. Na blogu pojawił się już przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem - dziś zapraszamy na kolejną odsłonę tego klasycznego połączenia :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 - 4 osób. 10 średniej, równej wielkości ziemniaków 300 g wędzonego(...)myjemy, NIE obieramy ze skórki. 2. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. 3. W tym czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka. 4. Smażymy boczek na patelni, a gdy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę. 5. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, za pomocą łyżki delikatnie wydrążamy zagłębienia. 6. Zagłębienia napełniamy farszem z przesmażonego boczku

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania