zewnątrz wytworzyła chrupiąca „skórka”, kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Burgery z czerwonej fasoli(...)Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi warzywami. Składniki: 500 g mielonej szynki wołowej 2 puszki cieciorki 1 i 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej 4 drobno posiekane(...)łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Krok 2 W międzyczasie przepłucz kaszę pod zimną wodą, rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wsyp posiekaną dymkę i smaż około 3 minut. Dodaj kaszę i smaż mieszając przez minutę. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
Niedzielny kucharzaluminiową w piekarniku i z upieczonych warzyw powstała gęsta, różowa zupa. Efekt zdecydowanie przeszedł moje oczekiwania! Powstała aksamitna i delikatna w smaku zupa krem z pieczonych buraków ćwikłowych. Pieczenie warzyw pozwala na wyciągnięcie z nich ukrytego potencjału i bogatego smaku. Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty(...)stopni Celsjusza z termoobiegiem (zajmie to ok. godzinę). Buraki wyjąć, odwinąć z folii i ostudzić do temperatury pozwalającej na ich obranie i pokrojenie w plasterki. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć (na łyżce oleju kokosowego) posiekaną czerwoną cebulę z plasterkami imbiru i czosnku. Po chwili dodać plasterki obranego ze skórki jabłka i buraków. Chwilę podsmażyć mieszając
DietologNiektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet
Codzienna kuchnia niecodziennatego punktu widzenia uważam, że najlepsza będzie konkretnie sałata lodowa. Kanapki z kurczakiem w tortilli 2015-05-14 12:08:49 Apetyczna i pożywna przekąska z soczystego smażonego kurczaka, warzyw, szynki i sera owiniętych w pszenną tortillę. Dobra o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża pszenna lub mieszana tortilla (ok. 25cm) 1 średni filet(...)pomidora odcinamy kilka dość cienkich (ok. 5mm) plastrów, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Z rzodkiewek odcinamy korzonki i zielone części, po czym kroimy na drobną kostkę. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej plastry kurczaka i intensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy
Kulinarna Pokusaniewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej(...)myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek. Grzyby nacieramy delikatnie oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdego z kapeluszy wlewamy po łyżce miodu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie
W mojej holenderskiej kuchniknorra i groszku) Krok 2: Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej lub oliwę Krok 3: Dodajemy kostkę Knorra i podsmażamy mięso i warzywa Krok 4: Do dobrze podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy Krok 5: Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ogniu (dużym;-) na 10-15 minut. Aby uniknąć przypalenia możemy dodać trochę wody (gorącej, nigdy zimnej) Gotowy(...)rogach za pomocą zmoczonego widelca. Pasteis się nam nie rozkleją a poza tym wygląda to bardzo ładnie. Filmik instruktażowy poniżej. Smażenie: Do smażenie najlepszy jest wok lub inna głęboka patelnia. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pasteis. Istotnym jest aby: włożyć je w tym samym czasie w ilości takiej by się nie dotykały pilnować aby zanurzone były całe w oleju
Smaki BrazyliiZapiekanki makaronowe to fajna rzecz, prosta i szybka, można je przygotowywać na bazie makaronu z różnymi dodatkami. Dodatkami do zapiekanek mogą być warzywa, wędliny, kiełbasy, sery itp. rzeczy. W sobotę 25.X był Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji Lubella wysłała do swoich ulubionych blogerów paczki, do mnie z winy firmy kurierskiej przyszła z małym poślizgiem, ale moja radość(...)sera topionego sól morska prowansalska do smaku 1 łyżka oleju ognista mieszanka przypraw czarny pieprz szczypiorek Cebulę siekamy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną kiełbasę, podsmażamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą, ognistą mieszanką przypraw, mieszamy i podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Do miski wlewamy śmietanę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczny krem paprykowy z białą czekoladą – moja propozycja kolacji na Walentynki dla lubiących niebanalne połączenia smakowe Zupa, która zaskakuje prawdziwą fuzją smaków i aromatów –
Eat me! Fit me!Pyszny, dietetyczny kurczak z cukinią i brokułem - pożywny, pełen witamin i szybki do wykonania. Czego chcieć więcej? Może stanowić samodzielne danie lub wystąpić w towarzystwie
Moje Kuchenne RewelacjeLubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy. Składniki: 1 duży bakłażan kilka pieczarek 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka
Niespełnione zdolności kulinarneIdealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie
Z Majeczką w kuchniMielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka
Right Behind The KitchenZwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9
Kuchnia w czekoladzieLubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2
Mango Papaja