odżywiać. Posiłku staram się odpowiednio zbilansować, zjadać w miarę regularnie. Piję dużo naparów ziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g amarantusa (nie poppingu(...)czym warto pamiętać. W trakcie gęstnienia masy, dodaję masło. Na końcu doprawiam. W międzyczasie obieram jabłko i kroję w małe kawałki, np. w kostkę lub małe, cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam miód, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam jabłka. Zmniejszam ogień, chwilę podsmażam je w miodzie, dodaję cynamon, sól i pieprz. Wykładam na gotową owsiankę. Do tego ulubiona ziołowa herbata
W kuchni Karmel-itkisycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej wersji(...)zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek. Filety z kurczaka dokładnie
Słodko-Słony Świat IlonyShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka(...)proszku oraz pieprzu) Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka StronaSajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujeKolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie
Pasja SmakuBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie MartyPonieważ często nie wiem już co podać Miśce, a jak już wiecie Ona uwielbia wszelkie mączne rzeczy, tym razem postanowiłam ponownie przemycić trochę więcej warzyw w plackach zwanych ziemniaczanymi. W przepisie na ziemniaczane zamieniłam część ziemniaków na cukinię i dziecko szczęśliwe i mama szczęśliwa. Szczerze polecam jako właśnie sposób na przemycenie różnych składników. szczególnie wtedy kiedy maluch zmienia nam swoje(...)zetrzeć razem z cukinią na tarce - jeśli lubicie to cukinię na tarce z oczkami dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać następnie już dla wszystkich typów tak samo patelnię rozgrzać z odrobiną oleju smażyć na niej niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron Smacznego
Gotowanie z pasjąKochanii. Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw. #lubelloveinspiracje #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona. Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku. Makaron w połączeniu z chorizo i pieczarkami oraz(...)dente. Odcedzam. Pieczarki myję, drobno siekam. Szalotkę obieram i drobno siekam w kostkę. Chorizo obieram ze skórki a anastępnie kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szalotke, pieczarki i chorizo. Smażę aż wszystko się zeszkli. Dodaję sól i pieprz do smaku . W osobnej miseczce przygotowuję sos. Do miseczki wlewam mleko, wbijam jajka
Gotowanie Patkiryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie(...)niepowtarzalna. Przed śmiercią Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż
Weekendy w domu i ogrodziedodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka(...)mąki łyżka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu łyżka majeranku sól Sposób przygotowania: Kapustę pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu stron
wysmienityEuropy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka(...)listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską
mojewypiekiinietylkoolej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy wszystkie składniki: Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę(...)Wrzucamy również cukinię i pomidory. Wsypujemy pół łyżeczki rozmarynu. Gotujemy jeszcze 10 minut. W sumie cała potrawa nie powinna gotować się dłużej jak 30 minut. Chodzi o to, aby warzywa nie były rozgotowane. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem rozmarynu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub np. suszone oregano. Potrawę przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku
Kulinarne przemysleniaułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy malloreddus, przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam(...)puszki) cebula czosnek oliwa sól pieprz ser pecorino lub grana padano Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych pomidorów, musimy je sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i na koniec pomidory. Sos gotujemy aż się zredukuje i będzie gęsty. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru
Smakowity Blog KulinarnyByło na słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego(...)minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy, następnie kroimy w grube plastry i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe pieczarki odłóżcie do miski, patelni nie myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia
Kuba GotujeGulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad(...)drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać marchew, cukinię, i na końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny
na moim stole...