Cukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania. Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę, kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie(...)odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Smacznego
Passion of CookingNaleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce(...)grubych oczkach. Grzyby mun moczymy, gotujemy je według przepisu na opakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy go na centymetrowe kawałki. W woku lub na patelni rozgrzewamy porcję oleju, smażymy do zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy
Karo in the KitchenDziś na moim blogu kolejny przepis z pokrzywami. Ta uznawana za chwast roślina ma wiele właściwości leczniczych i jest bardzo zdrowa. Placuszki są szybkie i
Tradycyjna kuchnia Kasijest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni(...)szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę
Kulinarne przygody Gatitybotwinki ? Albo, że chłodniki jada się tylko latem! Nic błędnego, ja regularnie cały rok pijam zimny kefir, czy jogurt, można je jedynie urozmaicać robiąc koktajle lub chłodniki dodając świeże warzywa lub owoce, następny w kolejce będzie burak, z którego zrobię koktajl. Ten zielony chłodnik z grzankami na jogurcie to taki bardziej wypasiony koktajl warzywny. Polecam też koktajl warzywny z surowego(...)obroty młynka i chłodnik jest doprawiony. Dodajemy jeszcze pokrojone ogórki, mieszamy. Rozlewamy. Chłodnik dekorujemy świeżymi listkami szpinaku, sałatą. Podajemy do chłodnika grzanki, które skrapiamy oliwą i podsmażamy na patelni. Smacznego! The post Zielony chłodnik z grzankami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPostnego, ale jakże pożywnego jedzenia ciąg dalszy. Ostatnio przeszukuję wszystkie przepisy w poszukiwaniu nowych bezmięsnych dań. W ten sposób właśnie trafiłam na ryżowe kotleciki. Mój chłopak
Pasja SmakuNajprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką
Pasja Smakuniego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek(...)smażenia kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru) Wykonanie: Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce i wymieszać z jajkami. Do masy dodać jogurt i przyprawy. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Gdy jest gorący zmniejszyć ogień do małego i od razu wyłoŻyć na patelnie masę jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa(...)zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła. Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami. A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego
Ze smakiem bez glutenułyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa(...)zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła. Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami. A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego
Ze smakiem bez glutenułyżka wody + łyżeczka miodu + łyżeczka białego octu balsamicznego + łyżeczka soku z cytryny Szpinak umyć i pozwolić, żeby ociekł na czystej ściereczce. Marchewki obrać, następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości. W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania(...)Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony skóry dociskając drewnianą łopatką, żeby filety się nie wywinęły. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Usmażonego sandacza wyłożyć na sałatkę
Dietologkiedyś wydawało się niemożliwe, dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego(...)nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i kurkumę. Smażymy razem najwyżej pół minuty i ściągamy z ognia. Fasolę, pomidory, cebulkę z czosnkiem oraz
Przysmaki Karolkiświecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże blaszki: ciasto: mąka pszenna 2,5 szklanki, mąka pełnoziarnista 2 szklanki, oliwa(...)Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich
kulinarne odsłony patichodniku pomyślałam kiedy w lodówce czekała kolejna paczka, a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku(...)podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku 5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem i maślanka, dodajemy 2 łyżki
Słodki Kompromiswszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu 4 piersi(...)wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 4. Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego, smażymy piersi na dużym ogniu, ok 2-3 minuty z każdej strony, nie ruszamy mięsa w trakcie smażenia, obracamy dopiero kiedy ładnie się zrumieni
Słodki Kompromis