naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto! Bułki: przepis tutaj Sos keczupowy: 100ml keczupu 100ml jogurtu naturalnego sól(...)pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Dodatki: 1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni. 2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso
Szefowa kuchniKeks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę
Moniki Smakołykimiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki(...)ostrą oraz imbir. Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 15-20 min. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy. Na patelnie dajemy olej oraz przygotowanego kurczaka. Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli. Do podduszonych filetów wlewamy
W kuchni bez szafekDzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodżywiać. Posiłku staram się odpowiednio zbilansować, zjadać w miarę regularnie. Piję dużo naparów ziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g amarantusa (nie poppingu(...)czym warto pamiętać. W trakcie gęstnienia masy, dodaję masło. Na końcu doprawiam. W międzyczasie obieram jabłko i kroję w małe kawałki, np. w kostkę lub małe, cienkie płatki. Na patelni rozgrzewam miód, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam jabłka. Zmniejszam ogień, chwilę podsmażam je w miodzie, dodaję cynamon, sól i pieprz. Wykładam na gotową owsiankę. Do tego ulubiona ziołowa herbata
W kuchni Karmel-itkisycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej wersji(...)zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek. Filety z kurczaka dokładnie
Słodko-Słony Świat IlonyShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka(...)proszku oraz pieprzu) Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka StronaSajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujeKolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie
Pasja SmakuBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie MartyPonieważ często nie wiem już co podać Miśce, a jak już wiecie Ona uwielbia wszelkie mączne rzeczy, tym razem postanowiłam ponownie przemycić trochę więcej warzyw w plackach zwanych ziemniaczanymi. W przepisie na ziemniaczane zamieniłam część ziemniaków na cukinię i dziecko szczęśliwe i mama szczęśliwa. Szczerze polecam jako właśnie sposób na przemycenie różnych składników. szczególnie wtedy kiedy maluch zmienia nam swoje(...)zetrzeć razem z cukinią na tarce - jeśli lubicie to cukinię na tarce z oczkami dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać następnie już dla wszystkich typów tak samo patelnię rozgrzać z odrobiną oleju smażyć na niej niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron Smacznego
Gotowanie z pasjąKochanii. Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw. #lubelloveinspiracje #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona. Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku. Makaron w połączeniu z chorizo i pieczarkami oraz(...)dente. Odcedzam. Pieczarki myję, drobno siekam. Szalotkę obieram i drobno siekam w kostkę. Chorizo obieram ze skórki a anastępnie kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szalotke, pieczarki i chorizo. Smażę aż wszystko się zeszkli. Dodaję sól i pieprz do smaku . W osobnej miseczce przygotowuję sos. Do miseczki wlewam mleko, wbijam jajka
Gotowanie Patkiryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie(...)niepowtarzalna. Przed śmiercią Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż
Weekendy w domu i ogrodziedodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka(...)mąki łyżka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu łyżka majeranku sól Sposób przygotowania: Kapustę pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu stron
wysmienityEuropy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka(...)listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską
mojewypiekiinietylko