warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:552/829)

Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 165

Kurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię  ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze  filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki(...)paseczki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę

Gosia gotuje
Fusilli z ragu alla bolognese 182

czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula(...)dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki. Na patelni z przykrywką należy rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek na złoto, następnie dodać cebulę oraz czosnek, aż cebula się zeszkli. Później trzeba dodać marchew i seler dokładnie mieszając i podsmażając kilka minut

Z Kuchni Do Kuchni
KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM 146

Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna! Często używana w kuchni tureckiej bliskowschodniej pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów. Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące(...)czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki. Zalewamy passatą

Ostra na Słodko
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 114

przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki od Bonduelle są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Listki(...)wody i drobno pokrój. Cebulki dymki i czosnek obierz, drobno posiekaj. Posiekaj drobno zielone części cebulki. Koperek i pietruszkę umyj i osusz, drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
21. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem i domową krówką 126

ezon na rabarbar uważam za otwarty. Ba! On jest już dawno w pełni. Rabarbar dodaje się do ciast, kompotów czy lemoniad, ale jak dla mnie, najlepiej smakuje karmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używaniem go w swojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki(...)łodyg rabarbaru 6 łyżek cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka syropu z agawy/syropu klonowego Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na cztery części. 2. Wrzucić na patelnie i zasypać cukrem, mieszać aż do rozpuszczenia. 3. Zalać sokiem z cytryny i dodać syrop z agawy. 4. Gotować, aż rabarbar rozpadnie się, a cukier i sok zredukują. Pudding z tapioki

Pland based fille
Niskowęglowodanowe mini pizze – walka z cukrzycą. 144

typu II. Co może powodować otyłość u młodych ludzi? Jest wiele powodów... brak ruchu, nadmierne spożycie cukru w tym słodkich napojów, przekąsek, słodyczy, nie dość wystarczające spożycie owoców i warzyw, nieregularne spożywanie posiłków czy niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego. Odpowiednio dopasowana dieta nie tylko pomoże zmniejszyć wagę ale również może zoptymalizować czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu II w tym odporność(...)przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony i odstaw na parę minut. Następnie skrop lekko łyżką oleju (używając pędzelka lub używając oleju w sprayu). Podsmaż na patelni z każdej strony aż bakłażan ładnie się przyrumieni. Kurczaka pokrój w małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz oregano. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie kurczaka

wysmienity
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 169

podkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne są pływające targi, łodzie ściśnięte, burta przy burcie, a kupić można na nich na prawdę wszystko- od żywych kur, owoce, warzywa, ubrania, no po prostu wszystko, a wśród nich można wyróżniają się pływające jadłodajnie- na nich właśnie można kupić najlepsze dania proste, a jednocześnie wykwintne. Na łodziach palą się ogniska z węgla(...)Odstaw na 20 minut. MARCHEW OBIERZ i pokrój obieraczką w długie paski, dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym, posyp sezamem. Dokładnie wymieszaj i ułóż w gniazdo na talerzu. ROZGRZEJ PATELNIĘ grillową i smaż krewetki z każdej strony około minuty. Pamiętaj, że prawie wszystkie owoce morza nie potrzebują długiej obróbki termicznej i przeciągnięte są gumowate. GOTOWE KREWETKI połóż na marchewce, skrop

Kuchnia bezglutenowa Loli
Placuszki z cukinii 111

Cześć Od dłuższego czasu leżały u mnie cukinie. Jakoś nie zdarzyła się okazja, żeby je wykorzystać. Ale w końcu i na nie przyszła kolej. Wyszedł z

blog.moje-pasje.info
Makaron z patelni warzywa i dodatki. 126

Gdybym miała napisać za co lubię makaron, to pierwsze co mi przychodzi na myśl....moc możliwości i szybkość przygotowania. A  jak jeszcze w lodówce jest

Dieta moja pasja
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 147

boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko(...)najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy

Cooking Monster
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 157

Zamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego(...)solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety

Pasje Jolki
MARCHEWKA GLAZUROWANA W MIODZIE Z IMBIREM 95

Marchewka w miodzie     jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Odkryłam ją na nowo. Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie

potrawyregionalne
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 171

No i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne

Ostra na Słodko
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 187

No i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne

Ostra na Słodko
.601. lekki omlet na wiosenne śniadanie 158

~omlet jajeczny z cukinią, zieloną fasolką szparagową płaskostrąkową, czerwoną papryką i wędliną sojową o smaku szynkowym ~ Nie mam dużego doświadczenia w takich omletach, wiec idealny nie

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania