wahajcie się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia(...)Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię 4. Na patelni szklimy plasterki szalotek 5. Kapustę siekamy i szybko podsmażamy na patelni, zdejmujemy kiedy lekko zmięknie 6. Kukurydze odcedzamy z zalewy
Słodki KompromisWołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler(...)mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa
Smaki EwyUsilnie wprowadzam Ninie nowe warzywa do menu, tym razem padło na bakłażana. Miśka kocha jak wszystkie dzieci makaron, więc najłatwiejszym sposobem do przekonania jej do nowych smaków jest w pierwszej kolejności podać z makaronem. Udało się, dzięki temu, że danie jest wyraziste w smaku, ale jednocześnie delikatne, a obiad na tyle jej się wizualnie spodobał, że nie mogłam spokojnie zrobić(...)przed gotowaniem) Przygotowanie: Bakłażana pokrój 1 1 cm kostkę, posyp solą (pół łyżeczki), umieść na sitku i odstaw na 15 minut. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na dużej patelni podgrzej oliwę i usmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku, dodaj
greenscarfW taki połączeniu sałatki z kaszy gryczanej jeszcze nie jadłam, cieciorka z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym okazała się cudowną w smaku sałatką, a dodatek natki
Moja smaczna kuchniapietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę - i tu zmiana (bo podejrzałam w jakimś programie u Okrasy w między czasie) kroimy w plastry i podsmażamy na rumiany kolor na suchej patelni wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki i uzyskamy bardzo fajny aromat z cytryny i ten zabieg sprawdził się jak najbardziej. Cytrynę chwilę studzimy żeby po włożeniu w nacięcia mięso ryby(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się rzucili na dodatki że nawet nie było jak zrobić zdjęcia
Piekielna Kuchnia PatiLubicie kaszankę? Ja bardzo, szczególnie z grilla - mmniam! Ale nigdy jej nie kupuje - jadam tylko taką ,,domową". W tej kupnej boję się zawartych w niej składników
sierotka maRysia w kuchniWiosna, grill, warzywa ....;-) leciutko, delikatnie i smacznie. To jest to! Trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez bakłażana . Pochodzi z Indii a w Europie do niedawna warzywo to uważano za egzotyczne. Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych. Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Zawiera(...)uzyskania złotego koloru. Następnie kolejno układałam na nich po plasterku pomidora i sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy bakłażana. Wszystko jeszcze zapiekłam i gotowe. Danie to jest lekkie i można je podawać
potrawyregionalneDanie dla miłośników pomidorów. Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu
Smak mojego domu2 pęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny
królestwo garówMłoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :) Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do
Kuchnia z widokiem na ogródsól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem(...)mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś je dla mnie w mojej kuchni(...)właściwie to bardziej jabłka w cieście. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry, które następnie należy zanurzać w cieście i takie cuda usmażyć na patelni. Owoce nabierają tej cudownej miękkości i aromatu - ach, uwielbiam... Moje placuszki są waniliowe, bo akurat miałam taki jogurt. Można dać naturalny, lub po prostu mleko. Konsystencja ciasta zależy od gęstości
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty
Z Majeczką w kuchnismaku (tak twierdzi mój mąż) :)) Musiałam wymyślić więc coś, co pozwoli udowodnić, że duszone, zapiekane czy gotowane ryby są tak samo smaczne jak te smażone na patelni, a do tego zdrowsze i mniej kaloryczne :)) Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek(...)którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :)) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie PichcenieŚwietny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińsku SKŁADNIKI - 2 piersi z kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacje