Kupić ładną wołowinę w przystępnej cenie jest niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się
Codzienna kuchnia niecodziennaEggplant marinated in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych
Kulinarny karnet Christopheraoliwy z oliwek Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy (ok. 200 ml) Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do zredukowania, aż osiągniemy konsystencje lejącego(...)mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki. Dwie garście rukoli myjemy i odkładamy na ściereczkę, aby ją osuszyć. Pestki dyni prażymy krótko (aby wyschły i zrumieniły się) na suchej patelni. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, pierś kroimy w kawałki, truskawki w cienkie plasterki. Sałatkę układamy na talerzu. W naszym przypadku kolejno: plaster rzodkwi, sos pomarańczowy, gniazdko z rukoli, pomarańcza
Symfonia Smakówpotrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy je dość intensywnie przez kilka minut, aż staną się rumiane. Dodajemy je (bez tłuszczu) do kapusty(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-192 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-192 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kapustę odciskamy, grubo kroimy i namaczamy... ...pozostałe warzywa drobno kroimy... ...wszystkie razem podsmażamy na smalcu... ...zalewamy winem, bulionem, przyprawiamy i dusimy Wędliny kroimy i obsmażamy na rumiano... ...po czym dodajemy do kapusty Ziemniaki przed podaniem obsmażamy Choucroute garnie
Kulinarna PokusaBardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i
kuchnia doskiDynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki. Dyni nie ma potrzeby obierania. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Zdjąć z patelni razem z olejem, na którym się smażyła i przełożyć do kielicha blendera. Po przestudzeniu zblendować razem z jajkami na jednolitą pastę. Przelać do zmielonego twarogu razem z cukrem, cynamonem(...)której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Torty Tagged: budyń , czekolada , dynia , jogurt naturalny , kakao , kremówka , mleczko kokosowe , olej , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamŁosoś smażony z cukinią – pyszny i prosty łosoś na warzywach. Idealny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko! Łososia nie należy smażyć zbyt długo, by pozostał soczysty. Polecam również przepis: Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś smażony z cukinią – Składniki: 400 g filetu z łososia 1 średnia cukinia(...)pokroić na połówki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Filet z łososia podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub oleju) i 1 czubatą łyżkę masła, podsmażyć czosnek przez ok. pół minuty. Następnie dodać plastry cukinii i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty
Kulinarne Przebojebiałą cykorią oraz sałatą, dodając do niej kiełki np. lucerny lub rzeżuchy, które dostarczą Wam cennych witamin. A jeśli chcecie uzyskać bardziej kompletne, pożywne danie, uzupełnijcie je dodatkowo innymi warzywami, np. purée marchewkowym lub ziemniaczanym, które świetnie skomponuje się z resztą. Tak podany łosoś z chrupiącą posypką z komosy ryżowej jest nie tylko smaczny, ale wizualnie bardzo ładnie się prezentuje(...)skórką startą z cytryny. Posmaruj nią filety łososia ze wszystkich stron. Wysyp surowe ziarna quinoa na talerz i obtocz w nich filety z łososia ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu kilka łyżek oliwy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, i usmaż filety z łososia obtoczone w ziarnach quinoa, po około 3 minuty z każdej strony. Przechowaj w cieple
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOstatnio na blogu królowało wiele słodkości, ale nie myślcie, że żywię się samymi słodyczami, zdecydowanie nie. Tak się jakoś złożyło, a że mamy sezon także na inne owoce i warzywa to tym razem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam(...)cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso doprawić solą oraz pieprzem z obu stron, a następnie oprószyć mąką. W szerokim garnku lub na większej patelni rozgrzać olej, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz. Do tego samego garnka lub patelnię wrzucić
Fabryka pomysłówZapiekanka na wzór słynnej sałatki kebab-gyros. Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad lub późny posiłek mimo tego że, trochę kalorii w sobie ma. Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie i tak samo smakuje. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki(...)kostkę, tak samo obraną czerwoną cebulę, dodaję do mięsa, oprószam dosć mocno przyprawą do grosa, dodaję oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni . Zestawiam z ognia do wystudzenia. Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę układam warstwowo wg następującej
Wanilia i Kardamonsklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam ją już ugotowaną ale w sałatce jest przepyszna(...)zachowa wtedy swój piękny kolor. Rozgrzej resztę masła. Pokrój cebule w krążki i zeszkilj na maśle. Dodaj pieczarki i smaż aż pieczarki odparują. Dodaj do ziemniaków. Na tej samej patelni zrumień lekko brukselkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Ułóż na półmisku razem z sałatą. The post Sałatka z brukselką i salsiccia appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaczegoś wykorzystać. Tym razem padło na zupę. I co się okazało, w zupie seler naciowy jest smaczny! :D Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około(...)zupką, którą stawiamy z powrotem na kuchenkę. Zajmie to 2 minutki zanim ser się rozpuści, wtedy wyłączamy ogień – krem prawie gotowy! Na samym końcu orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Podprażone orzeszki kroimy na kawałki, i w takiej formie wrzucamy od razu do ciepłej zupki. TADAM! Już, to takie proste – teraz wystarczy tylko zajadać! :) Smacznego! ;) P.S. Przepraszam za mało
Jak gotować i nie zwariowaćirzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach(...)Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem
Moja smaczna kuchniaPonieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspanialego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest(...)zrobiłam to na elektrycznym, zamykanym grilu), następnie zgnieść ją (zrobiłam to za pomocą widelca). Rodzynki zalaą gorąca wodą i odstawić. Bekon dobrze zgilowac, aby był chrupiący. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wycisnięty przez praskę i pokrojony lub starty imbir. Dodać dynie i wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podlać
Codzienne Gotowaniezrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było co z nim zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana(...)mielony pieprz (więcej niż szczypta), czosnek (może być granulowany czy suszony, ale także można użyć w ząbku, świeżego) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody opcjonalnie cebulka zeszklona na patelni (tym razem jej nie dodałam... równie wspaniałe) do smażenia olej (używam mieszanki oleju rzepakowego, słonecznikowego oraz oliwy z oliwek) + 2 łyżki margaryny (ja używam Delmy) Mięso mielone wkładamy
Jedzeniomania