oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dokładamy obranego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i kładziemy na każdą z papryk spory kawałek żółtego holenderskiego sera. Wyjęte z piekarnika warzywa posypujemy grubo mielonym pieprzem (wedle uznania) i podajemy
Miód i pieprzwodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny. Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się(...)tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni - Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami - Całość skropić oliwą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaZupa krem z brokułów nie musi być nudna! Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, którego nie powinniśmy pomijać w naszej diecie. Z dodatkiem zielonego groszku i mleka kokosowego zupa nabiera zupełnie nowej jakości. Chili z pestkami nadaje jej ostrego pazura, zaś mleko kokosowe łagodności. Możemy podawać ją samą, z grzankami lub domowym groszkiem ptysiowym. Nie jest gęsta – za to cudnie(...)dekoracji), korzeń nie będzie potrzebny. Różyczki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i wsypujemy groszek. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości brokuła). W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, aż nabiorą złotego koloru. Odkładamy. Na patelnię dodajemy oliwę lub olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę lub półplasterki oraz posiekane na mniejsze części chili i czosnki (ja dałam
Poezja smakumeksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do: Kuchenne love story , Make choco cake i Matka wariatka z każdego z nich wyciągnęłam to co najbardziej mi pasowało(...)drobiowego; oliwa z oliwek; 6 suszonych pomidorków; garść oliwek; ras el hanout. Umyte i oczyszczone filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Posiekaną cebulę szklimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przekładamy do naczynia/garnka, a na patelni podsmażamy filety - 3 min. z każdej strony. Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki
MiksturownikMakaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią jeść na mieście, a w domu mają mało czasu na
Moja smaczna kuchniaKeks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli
Kuchnia MagdaLenyKotlety z kalafiora i ziemniaków to nasze ostatnie, przepyszne odkrycie. Bajeczny smak i możliwość przemycenia warzyw (za którymi nie przepadają najmłodsi), stawia je u nas na dość wysokiej pozycji. Dzięki tym kotletom moje Dziecię zajada ze smakiem kalafiora, o którym ostatnimi czasy nie chciała nawet słyszeć, choć uwielbiała go gdy była mała...ekh... Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie(...)wegan i wegetarian polecam dodatek wędzonej papryki) - olej do smażenia kotletów i podsmażania cebuli (u mnie kokosowy bezzapachowy) - bułka tarta do obtoczenia kotletów Drobno pokrojony boczek wysmażam na suchej patelni. Przekładam łyżką cedzakową do miski. Cebulę i por kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku lub łyżce oleju kokosowego, pod koniec dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, solę, mieszam
Smaczne ZdroweCzas przygotowania: 30 min Składniki: – ananas – brzoskwinie – gruszki – rukola – ser pleśniowy lazur – orzechy włoskie – przyprawa Grill ognisty Galeo Sos
PodwójnaporcjaZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDORÓW I MLECZKIEM KOKOSOWYM Zupa ta ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Można oczywiście zaostrzyć smak przyprawiając ją pieprzem cayenne lub
Moja Książka KucharskaKolejny szybki obiad, który powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy są na diecie Frytki z marchewki piecze się naprawdę szybko, a w tym czasie można
Kuchnia w bieguMłode ziemniaczki z własnego ogródka już są! Ach, jak smakują! Ugotowane i posypane koperkiem, polane masłem albo pieczone w ziołach. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy
Obiad gotowyBardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele zalet, przede wszystkim jest smaczny, ale również szybko się go przygotowuje i można go komponować na wiele sposobów w zależności od tego na co mamy w danej chwili ochotę. Tym razem postawiłam na sos serowy(...)osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do kurczaka, smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię, posolić, smażyć pod przykryciem, aż zmiękną i puszczą sok. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do smażących się składników, wymieszać. Dolać trochę wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części
Simply FoodSkładniki 2 filety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej
Gaździnka warzyDziś kolejna propozycja z serem Mońki! Tym razem wykorzystałam ser podlaski, równie smaczny jak morski! ;-) Zapraszam! Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów MSM Mońki. Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.