ogromne możliwości w kuchni ,jak również w lecznictwie . Starożytni Rzymianie mówili jeśli ci kapusta nie pomoże to na pewno nic Ci nie pomoże . Jest w tym trochę racji , ponieważ warzywo to jest bogate w mineraly (fosfor,siarka ,mangan, potas,sód,miedz ,żelazo w witaminy A C E i B. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. poprawia kondycję włosów i paznokci(...)wyciągnięciu z wody trochę ją odsączyć i pokroić w plastry o grubości ok, 1 cm . Z reszty składników zrobić ciasto naleśnikowe o gęstości jogurtu greckiego . Na patelnię wlać oliwę i porządnie ją rozgrzać . Wkładać kawałki kapusty do ciasta zamoczyć z obydwu stron i smażyć na złoty kolor z każdej strony. usmazone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego
Eli Gotowaniewegetariańskiej. Krokiety z kaszy są bardzo sycące. Ugotowana kasza jest bardzo plastyczna, świetnie formuje się z niej krokiety, kotlety, czy też inne podobne produkty jak z ziemniaków, czy innych warzyw. Poniżej znajdziecie moje propozycje na różne krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety(...)krokiet obtaczamy tylko bułce tartej (jajko jest niepotrzebne). Smażymy krokiety z każdej strony na oleju na złoty kolor. Do kaszy podajemy kotlety Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili. The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępachnie lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy(...)dobrze wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do formy do tarty o średnicy 32 cm, rozprowadzić równomiernie i obkleić również boki. Kurczaka umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć na patelnię i polać oliwą. Doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić
Passions hobbies lifeSezon szparagowy jest ostatnio dla mnie inspiracją dla dań szparagowych. Dziś wymyśliłam sobie naleśniki. Były tak pyszne, że aż żal, że niedługo sezon ów się skończy
Jadło i czytadłoSezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przed jego obróbką kroję warzywo w krążki lub podłużne paski, solę i odstawiam na durszlaku. Bakłażan puszcza soki przez co szybciej się smaży przy minimalnej ilości tłuszczu. Czasami grilluję warzywo w całości, jeśli mam zamiar przygotować przystawkę z jogurtem po persku . Czasami kroję bakłażana na cienkie plasterki i panieruję jak w włoskiej zapiekance . Do makaronu wolę jednak pokroić(...)dużą kostkę i ułóż na durszlaku. Posól i odstaw na godzinę. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i odcedź. Zachowaj 200 ml wody od gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój drobno cebulę, czosnek, suszone pomidory i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory i pokrojone liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż bakłażany na oleju na złoty kolor
codojedzeniaSkrapiamy każdą główkę kilkoma kroplami oleju i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę(...)zupy, a następnie dodajemy do garnka z resztą zupy przed blendowaniem. Na koniec doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Z chleba odkrawamy skórkę i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy chleb na rumiano. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek podsmażamy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących plastrów. Zupę podajemy z bekonem oraz grzankami
Smaki Na TalerzuChyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem
Tradycyjna kuchnia Kasiwchodziło w rachubę. Wiedziałam, że nawet bym go nie tknęła. Stąd pomysł na warzywa. Najpierw mrożony w cebuli, później zapiekany w całej reszcie... Miał delikatny smak, a z warzywami stanowił spójną całość 😊😊 Może i proste danie, ale wiecie... jakoś tak byłam z siebie zadowolona, jak Teść zajadał i mówił jaki dobry 😁 Ale kto z nas, nie lubi być(...)Płat rozmrożonego karpia dzielimy na mniejsze części (ok 4 porcje). Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle. 3. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z wspaniałym przepisem na krokiety, które stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań. Jako, że młode warzywa są już dostępne w zasadzie wszędzie, pora to wykorzystać. Sekretem krokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje(...)czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy konsystencję lejącą, ale jednak gęstawą. Ciasto ma się ładnie i łatwo rozprowadzać na patelni. Ciasto odkładamy na 10 minut i smażymy naleśniki. FARSZ cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby lub pieczarki, chwilkę dusimy. Następnie dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzy Wy też lubicie grzyby? Ja uwielbiam je zbierać , a jeszcze bardziej je jeść. Jako dziecko mieszkałam wśród lasów i zawsze z rodzicami wyruszaliśmy na grzybobranie
O kuchni z uczuciemCzasami przychodzi taki dzień, że nie mam czasu lub ochoty na długie stanie przy "garach" i w takich chwilach przygotowuję właśnie takie danie. Jest to makaron ryżowy z warzywami, mięskiem, a wszystko to skąpane w sosiku na "chińską nutę". Lubię takie dania nie tylko ze względu na ich niesamowity smak, ale również dlatego, że pełnią one funkcję wymiatacza resztek(...)łyżkach zimnej wody 1-2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki oleju Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, pokrojone mięso i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki
Rozpustne gotowaniezrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna, ale jakże efektownie się prezentująca. Tofu z dodatkiem ziół samo(...)garście) 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 50 g orzeszków piniowych 1 kostka Bio Tofu z ziołami Polsoja (250g) Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj passatę i dwa pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Dodaj też oregano, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut
Roślinna - blog wegańskiGdyby ktoś kilka lat temu powiedział mi, że polubię szpinak, to… zdecydowanie bym nie uwierzyła. Nie udawało mi się trafić na tak przygotowane to zielsko
zabawa smakiem