upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko i krótko (najlepiej jednogarnkowo na jednym palniku), by nie nagrzewać pomieszczeń w domu lub w mieszkaniu w te upalne dni. Ponizej trzy propozycje pełne smaku lata(...)ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą i przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków Składniki na 2 porcje: 2 duże garści
Jeść, by żyć w zdrowiumiękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej treściwe ciasto), z różnymi dodatkami. Na słodko, proszę bardzo, sezon letni zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie(...)gazowaną pół łyżeczki soli olej* Przygotowanie: wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego
Zasmakuj KuchniPotrawka z dyni Dynia, to wspaniałe warzywo . Zdecydowanie moje ulubione , ze względu na różnorodność smaku , wyglądu i zastosowań . Chyba nie ma drugiego takiego , a do tego niskokaloryczna i bogata w beta karoten i inne cenne substancje No ale dość już pieśni pochwalnych . Potrawka z dyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie(...)miękkiego środka . Kroimy w średniej wielkości kostkę ( taką 2 x 2 cm ) . Cebulę obieramy , kroimy w piórka , raczej grubsze niż cieńsze . Pieczarki kroimy w plastry , także niezbyt cienkie . Na patelni , na odrobinie oleju podsmażamy cebule z dynią i zmiażdżonym czosnkiem . Jak już będą łapały kolorek , dodajemy pieczarki i ponownie smażymy , do momentu ,aż wszystko będzie ładnie zrumienione – przysmażone
Ogrodnik w podróżywięc naprawdę warto po nią sięgać. A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html(...)Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie studzimy. Pora kroimy w talarki i obsmażamy na patelni z 1 ząbkiem czosnku. Studzimy. Ugotowaną soczewicę miksujemy blenderem z zeszklonym na patelni porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną. Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy
Bon appetit mon amiepapryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli(...)również rumienimy delikatnie na łyżce oleju. 3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym
Kuchnia w czekoladzieJeżeli jak ja mrozicie na zimę pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz owoce to pora wziąć się za opróżnienie zapasów z lodówki przed zbliżającym się sezonem wiosennym. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam(...)ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki, akurat nie miałam, a świetnie będzie pasować jak ktoś lubi nutę serową) Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć chwilę. Posolić i popieprzyć. Dodać mrożoną lub świeżą paprykę. Mrożona puści wodę – dusić chwilę do wyparowania. Świeżą podsmażyć. Następnie doprawić słodką i ostrą papryką do smaku
Fabryka pomysłówsuszonych grzybów . Pieczarki kroimy w plasterki (zostawiając kilka ładnych kapeluszy pieczarek do dekoracji), podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Główki pieczarek, które mamy pozostawione do dekoracji smażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy z boku. Na maśle podsmażamy cebulę, łyżeczkę cukru i pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy się zrumienią dodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek(...)spätburgundera lub silvanera. Na warsztatach podano do niej: Castell – Castell silvaner z 2017 z Weingut Castell . Silvanera pije się zwykle do szparagów, ale dobrze pasuje też do innych warzyw szczególnie do grzybów, ponieważ jest świeże z nutami maślanych szparagów, zielonego jabłka i cytrusów. Grzybową można też pić z czerwonym winem np ze spätburgunderem (pino noir) z 2015 z winnicy
Ugotowane pozamiatanejest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu. Zapraszam również po przepis na pyszne leczo z kiełbasą i warzywami Langosze około 10 sztuk Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie tortowej) + do podsypania ciasta około 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków około 300-350 ml ciepłego mleka(...)ciasto już prawie nam urośnie, rozgrzewamy tłuszcz. Ja wykorzystałam do tego frytkownicę, którą rozgrzałam do 170°C, jeśli jej nie posiadacie rozgrzejcie sporą ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze
PatiGotujedoprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła tak mocno smakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli(...)możliwość zrobić takie swojskie. Mamy już w garnku prawie wszystko. Zasmażki brakuje.... Zasmażka jak zasmażka...mam stopioną słoninkę i na tym robię zasmażkę. Robię ją na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę. Wszystkie smaki, co zostały zabrała ze sobą zasmażka. Wymieszam i naszedł czas na przyprawianie. Do tej fasoli dodałam może 1/4 łyżeczki soli i to morskiej. Jest
Pieprzyć z FantazjąŚwięta, święta i po świętach... Dziś zrezygnuję z ciast bo zapewne macie ich dość na jakiś czas, dziś mam sałatkę którą zapewne znają wszyscy. Oto moja
Radość kipiąca uśmiechem.Bób to warzywo sezonowe, pojawiające się w okresie letnim i wtedy jest on najlepszy. Dlatego warto korzystać póki jest świeży. Ugotowany bób można jeść sam np. z masłem i solą jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do sałatek, makaronu, past czy zup. Mój mąż bardzo lubi gotowany bób smażony z boczkiem, dla mnie natomiast to bardzo ciężkie danie i postanowiłam(...)wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy około
Kuchnia MagdaLenyNo i znowu ta kasza jaglana 😎 🤤 Nigdy mi się nie znudzi, do wszystkiego smakuje, można jeść cały czas 😋 Te danie jest idealne na
Zdrowie i pysznie na talerzuZrobione w domu kotlety sojowe są o wiele smaczniejsze od tych przetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w
e-PrzepisyKulinarneprzepada. Ma kilka swoich ulubionych dań, ale na szczęście udało mi się go nauczyć jeść prawie wszystko. Pracuję jeszcze nad kalafiorem he :-). Przemycałam, przemycałam i powoli przekonał się do warzyw, polubił nawet brokuła, suszone pomidory i oliwki. Kasze różnego rodzaju też chętnie zje, ale musi być do nich coś fajnego. Te pulpeciki przypadły mu do gustu bardzo(...)kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką i gotować na średnim
kruche babeczkisię to całkiem przyjemnie przeżyć! Dyniowe pankejki są jednym ze sposobów! Musicie jednak wiedzieć, że dynia nie była moją miłością od pierwszego wejrzenia. Pewnie każdy z Was ma takie warzywo, na którego widok dostaje gęsiej skórki. Bardzo długo miałam tak właśnie z warzywną królową jesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości(...)wszystko podane w mojej ulubionej, pankejkowej formie! Uwierzcie mi, z takimi zapachami jesień jest całkiem przyjemna! Dzisiejsze pankejki są zarówno wegańskie jak i bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie
Fill The Bowl