warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:563/829)

Risotto pieczarkowe z warzywami 235

pieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając. Delikatnie przypraw pieczarki solą ziołową i mielonym pieprzem. Usmażone pieczarki przełóż do miski lub na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż parę(...)już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze

Anioszek w kuchni
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 151

Zapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół

potrawyregionalne
Włochy: Spaghetti alla bolognese 155

Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy(...)szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka, zaraz po nich podsmażyć poszatkowaną na drobno cebulkę. W tym czasie można sparzyć pomidory, pokroić je w kostkę i wrzucić do bulionu/rosołu, podgrzać do momentu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Penne z bakłażanem i pomidorkami 135

minuty często mieszając. Przestawiamy patelnię na bardzo mały ogień, przykrywamy, następnie powoli dusimy bakłażana przez 7-8 minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki. W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy. W międzyczasie gotujemy(...)gallery-78 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-78 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Bakłażana smażymi i dusimy Pomidory i czosnek podsmażamy Następnie dodajemy do bakłażana Warzywa i makaron razem Penne z bakłażanem i pomidorkami Post Penne z bakłażanem i pomidorkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Makaron z kiełbasą i szpinakiem 228

Dzisiaj zapraszam na pyszne danie makaronowe, które przygotowuje się błyskawicznie, tak samo błyskawicznie znika z talerza ... Połączenie makaronu i szpinaku znane jest chyba każdemu. Do tej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tofu z cykorią 96

Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Cykorię spożywa się podróżnymi postaciami zarówno na zimno, jak i na gorąco(...)deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu pół minuty. Dodajemy  cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut

w mojej kuchni
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 138

sklepach sieci Biedronka. ➤ Zobacz także - Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii Włoska piadina - z czym ją podać? Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami, wędlinami i warzywami, a nawet z nutellą. Za najbardziej tradycyjne dodatki uważa się połączenie serka squacquerone (delikatny biały serek u nas trudno dostępny, można zastąpić ricottą lub kremowym serkiem do smarowania), szynki(...)placuszków. Aby je przechować na później, placki przełóż kawałkami papieru do pieczenia i zapakuj w torebkę strunową. Przechowaj w lodówce lub zamrażalniku. Odgrzej w kuchence mikrofalowej lub na ciepłej patelni i dodaj nadzienie. Piadiny z ricottą, figami, szynką prosciutto oraz rukolą Składniki / na 4 porcje: ciasto na piadiny: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa krem 235

idealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z ryżem czy makaronem), jak i na zimno. W upały można wykorzystać fakt, że pomidory świetnie wychładzają organizm i jeść ją jak gazpacho! 3 puszki pomidorów garść liści bazylii włoszczyzna 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)minut, aż nie odparuje woda, a całość nie zgęstnieje. pomidorów musimy odparować wodę aż nie zgęstnieją. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i czosnek cienkie w plasterki. Na patelni roztapiamy 1,5 łyżki masła klarowanego (masło można zastąpić olejem). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest gotowa dorzucamy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy mąkę

Dieta bez mleka
Falafel 179

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości kotlecików). Po zdjęciu z patelni położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru oleju

Bullio
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 164

dworze buro i ponuro, więc najwyższy czas aby na naszych stołach pojawiły się rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne dania. W mojej jesiennej kuchni królują warzywa! Tym razem przygotowałam roladki z bakłażana nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem(...)stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut aż zrobią się miękkie i plastyczne. Wyjąć bakłażana z piekarnika.   Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Zalać drobno pokrojonymi pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, miodem, płatkami chili, natką. Wszystko gotować razem przez kilka minut

Kulinarne Inspiracje
Falafel 147

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości kotlecików). Po zdjęciu z patelni położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru oleju

Bullio
Zupa krem z cukinii 132

przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a do tego jest na tyle uniwersalna, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie(...)gotowania,aby łatwiej było później je wyjąć).  Do bulionu wrzucamy ziemniaki aby się ugotowały.   Cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy cukinie i podsmażamy do momentu kiedy zacznie robić się miękka.  Podsmażona całość dodajemy do gotującego się bulionu i ziemniaków. Gotujemy kilka minut, po tym czasie wyjmujemy z zup ziele

Bon appetit mon amie
Zapiekanka chłopska 339

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie(...)wody, mogą być lekko twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc

Passions hobbies life
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 134

oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem(...)pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki

Podróż w kulinaria
Jarmużowe love 175

Zapewne i Wy, podobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już(...)szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć sok. Rodzynki zalać wrzątkiem. Kapustę i jarmuż dokładnie umyć. Jarmuż zblanszować.  Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy.  Rodzynki odsączyć

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania