Gulasz z indyka to świetny obiad🍜 białkowy🍗 z dużą dawką warzyw🍅. Oprócz sałatki🍲 z ogórka kiszonego dodatkowo sam gulasz jest nafaszerowany sporą ilością warzyw. Warzyw duszonych w odpowiednich odstępach tak by zachowały odpowiednio dużą ilość swoich odżywczych składników...😁 Drugą ciekawostką co do gulaszu z indyka jest fakt, że niedługo ukaże się przepis na YouTube... Jak tylko zmontuję film(...)umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką
Dieta Rozdzielna i Zdrowieborowikami Produkt jest 100% naturalny a w jego skład nie wchodzi żadna chemia – tylko składniki najwyższej jakości: kasza kasza gryczana biała niepalona/ryż arborio z Włoch + grzyby + suszone warzywa. NIE JEST TO DANIE TYPU INSTANT! Ślinka mi ciekła na samą myśl o tym, co zaraz miało wylądować na moim talerzu. Zwłaszcza, że mamy sezon grzybowy, a cały Facebook zasypany(...)dobrej jakościa masło – 100 g * świeże kurki – 1 garść * biała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Wrzucamy zawartość torebki ( kaszotto z kurkami ) i przesmażamy ok. 2-3 minuty. Podlewamy białym winem, redukujemy ( czekamy aż wino odparuje ) i chochelka po chochelce podlewamy
Ostra na SłodkoZnów zastanawiacie się Co na obiad? Kotlety z warzywami i ryżu to świetna alternatywa dla dań mięsnych. Dzisiaj zapraszam Was na wegetariański obiad, czyli kotlety z ryżu, groszku i szczypiorku Niedawno polecałam Wam kotlety z brokułów, ryżu i sera , ale jak mam być szczera to kotlety ryżowe z groszkiem biją je na łeb! Gwarantuję Wam, że te fit kotlety będą(...)pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką. Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego! The post Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów(...)ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać przecier pomidorowy
Fabryka pomysłówXVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje(...)cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną. W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały
Gotuj z Rumcajsemjest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan(...)posypania Jarmuż umyłam. Odkroiłam twarde części z liści. Pokroiłam liście jarmużu na mniejsze części. Zacznijmy od pokrojenia w kostkę cebuli, suszonych pomidorów i posiekania czosnku. Na patelnię wlałam oprócz oliwy, oliwę z suszonych pomidorów. Zeszkliłam na nich cebulę, o drobinę ją soląc. Dodałam do niej suszone pomidory i czosnek. Po około 2 minutach dodałam na patelnię jarmuż
potrawyregionalnemało doceniany przez ludzi. W jego wnętrzu znajduje się bogactwo składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i selen, a także kwas foliowy oraz wit. C. Jest warzywem pomocnym w walce z nadciśnieniem, zakwaszeniem organizmu oraz chorobami wirusowymi. Oprócz tego burak zawiera antyutleniacz- betaninę, który chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia organizm(...)buraczka i selera przekładam do miski, dodaję jajko, len mielony, pieprz ziołowy i sok żeby masa nie była za sucha (z powodzeniem może to być woda). Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładę foremkę w kształcie kwiatka (nabyłam ją w Biedronce za 4,99 :-) ), a do środka masę. Smażę na małym ogniu do momentu, aż skórka lekko się przypiecze
Życie na widelcuchyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo(...)ziela angielskie sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki masła śmietana 18% Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę
Krakowskie smaki Anikurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka 1-2 cebule sól(...)lodówki na 24 h. Kiedy mięso będzie zamarynowane, osączyć je z zalewy i przez chwilę podsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu lub podpiec bez tłuszczu na patelni grillowej, by mięso nie było surowe. Do garnka wlać ok. 3 szklanek wody, doprawić łyżką przyprawy typu Vegeta, zagotować. Do gotującej się wody włożyć podsmażone mięso, gotować około godziny, aż mięso
Moje Qulinariainne. SMALEC POSIADA WIELE ZALET .Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni. Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tłuszczu,który jest dzisiaj kuchenną i medialną supergwiazda-oliwy z olwek.Niemal identyczny nie znaczy taki sam.Bo znacznie lepszy.Oto dowody: smalec(...)oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami. Składniki Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki(...)placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu. Cukinię kroimy w plastry grubości max 1 cm. I smażymy ją na patelni bez dodatku tłuszczu
Taste Of My DayKocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy(...)www.Skworcu.com.pl Po pięknie wykonane nakładki na słoiki wysyłam Was jak zawsze na stronę Pani Karoliny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów. 3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać
Apetyczna babeczkaNa wtorkowy obiad polecam pyszny makaron pełnoziarnisty z brokułem, marchewką i kurczakiem w sosie śmietanowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna na obiad dla
Tradycyjna kuchnia KasiBuraczki uwielbiam pod każdą postacią, ale te....Wyszły fantastyczne, rewelacyjne, korzenne, słodkie, kwaśne i lekko pikantne zarazem. Buraczki, jakie teraz są moimi ulubionymi. Musicie takie zrobić
Gosia gotujeŚniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi być zdrowe, pożywne, dodające Nam energii do działania i do..rozruszania się ;) Ja dziś przygotowałam mojej rodzinie zapiekane
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 10-15 dag rodzynek pęczek szczypiorku 10 dag orzechów włoskich 1 mały słoik majonezu 1 mały
PychotkaaaKocham szpinak, ale tylko wtedy, jeżeli jest dobrze przyrządzony, a niestety zdarzyło mi się kilka razy jeść zieloną breję bez smaku (nie dziwię się, że niektórym
Życie zamknięte w smakuAjj jak dawno nie jadłam soczewicy! Uwielbiam ją w każdej postaci. A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoŚwięta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je
Pasja SmakuPowoli zaczyna się mój ulubiony okres w roku, gdzie co chwilę zaczną się pojawiać fajne warzywa i owoce, z których można przygotowywać różne cuda Dostępne są już pierwsze szparagi, a za chwilę pojawi się moja ulubiona botwinka Paleo musi być zdrowe, smaczne i sezonowe. Witajcie nowalijki! Ale wracając do szparagów, sezon trwa mniej więcej do końca czerwca, więc trzeba się(...)parmezan 2 łyżeczki wędzonej papryki 5-6 jajek szczypta soli szczypta pieprzu pietruszka 1,5 szklanki mleka (kokosowe lub migdałowe) olej kokosowy boczek Przygotowanie: Pora kroimy, podsmażamy na patelni przez około 5 do 6 minut aż zmięknie. Na spód naszej tarty układamy podsmażonego pora, na niego ścieramy parmezan, układamy szparagi oraz boczek. W misce mieszamy jajka, mleko, sól, pieprz. Wszystkie
PaleoLifemorza lub mięso), zawsze znajduje się mleko kokosowe, zielona pasta curry, sos rybny i cukier, najlepiej kokosowy. Można do niego dodać bakłażana, zieloną paprykę lub inne zielone albo białe warzywa. W zależności od tego, ile dodacie mleka – curry będzie mniej lub bardziej gęste. Własną zieloną pastę curry przygotujecie z zielonych papryczek chili, szalotek, czosnku, galangalu, trawy cytrynowej, skórki limonki(...)drobiowego 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 250g pomidorów świeża kolendra limonka zielona papryczka chili (ilość wg możliwości :)) opcjonalnie tajska bazylia Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej; wrzucić poszatkowaną cebulę – podsmażyć na złoto. Zmniejszyć ogień, dodać poszatkowane młodej cebulki (szczypior zostawić „na potem”) i pastę curry. Podsmażać 2 minuty, żeby wydobyć maksimum aromatu
Pociąg Do Kuchniprzepis na genialne Wege Burgery – własnoręcznie upieczone pyszne bułeczki z dodatkiem kurkumy, chili i czarnuszki połączone z „kotletem” z buraków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się nie oprą. Są pyszne, są sycące, są zdrowe! Danie zachwyca nie tylko podniebienia, ale również oczy! Są świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek, kolację albo imprezową(...)dużych oczkach, połowę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy jajko, masło orzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy. Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy w wiórkach i smażymy na patelni wysmarowanej odrobiną! oliwy po kilka minut z każdej strony. BUŁKI: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn
Ostra na Słodkolato już nie wróci. Czas na dobre zaprzyjaźnić się ze swetrem, ciepłym kocem i gorącą herbatką. Pociesza mnie fakt, że wreszcie mam czas na gotowanie. Jesienią dojrzewa przecież tyle warzyw i owoców, a pomysłów na ich wykorzystanie mi nie brakuje. W tym roku wprost zwariowałam na punkcie połączenia sera pleśniowego i gruszek - jest uzależniające! Zaczęło się od podjadania gruszek(...)sprawia, że stają się delikatniejsze i słodsze, a cała sałatka jest dzięki nim jeszcze lepsza. Tylko koniecznie sięgnijcie po gruszki twarde i jędrne. Dojrzałe mogłyby Wam się "rozpłynąć" na patelni. Kremowy ser i delikatne gruszki uzupełniłam kruchym szpinakiem i chrupiącymi orzechami włoskimi oraz lekko musztardowym w smaku dressingiem. Przygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami
Chilli Czosnek i Oliwasamego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam do przygotowania, jeżeli macie w ogródkach krzaczki tego owocu (tak - to owoc a nie warzywo), lub macie okazje je nabyć. Niestety w sklepach są one bardzo rzadkim widokiem. Do tego dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu(...)kostce nakładamy w każdy kwiat. Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser. Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych(...)złoty kolor. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe. Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjipasmanteriach.Dużym nożem wyciąć skórę z łososia i pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut.Doda(...)minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com
Świat Domowej Kuchni