warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:573/829)

Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową pod mozzarellą 191

Farfalle to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Na Sycylii podawany często dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech nie brakuje. Jak zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw? Podać mu kokardki pod pierzynką . Do dzieła, danie jest przepyszne! Możecie je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku! Zjeść chłodne lub odgrzać w pracy. I tak i tak będzie pysznie(...)domu osobę, która ma poważny problem z gryzieniem, nie chciałam pozbawiać jej smaku kiełbasy, czy papryki. Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok.Ugotuj różyczki brokuła. Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię. Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę.Możesz podlać rosołkiem z indyka.  Pora ze śliwką przełóż

Z Kuchni Do Kuchni
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 242

mięso wołowe i… kawę. Zapisz Zapisz Salisbury był też jednym z pierwszych, którzy dobitnie głosili że ludzkie kły wskazują na to, że człowiek ma mięso jeść – i basta! A warzywa to samo zło, powodują chorobę serca, gruźlicę i szereg ciężkich chorób psychicznych. Zaordynowana przez niego dieta opierała się na trzech takich stekach dziennie – popitych dużą ilością kawy. To miało prowadzić(...)lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy

Karo in the Kitchen
Burgery z buraka 201

się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł(...)wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu.  Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym

Kolizje Smaków
Baba ziemniaczana 126

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki nasion chia zblendowanych z 6 łyżkami wody łyżeczka: soli, gałki muszkatołowej, kminek * wrzuciłam jeż jednego batata, tak samotnie leżał w spiżani Wszystkie warzywa obieramy z ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą takiej oto cud maszyny: Szczerze: dupy to cudo (Lidl- 88 zł) nie urywa, test marchewki na wszystkich oczkach (w sumie(...)masa za bardzo płynie można piec dłużej. Babę najlepiej jeść po całkowitym ostudzeniu, wtedy idealnie stężeje, kroi się ją na plastry (1-1,5 cm) i smaży na patelni aż ładnie skórka zbrązowieje. Polecam podawać z cebulą i śmietaną wegańską- jest jak to Misiek podsumowuje- zajebiste

greenscarf
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 645

Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość(...)kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać. 4. Do pieczarek i pora dodać usmażone mięsko i nie zdejmując z ognia wymieszać. Ser zetrzeć na tartce i dodać

Kto ugości moich gości?
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 184

kolacji we dwoje . Dla mnie stanowiła nieco wykwintne śniadanie, ale przecież trzeba sobie dogadzać, prawda?;) W przepisie de Blasi znowu miałam do czynienia z nietypowym dla mnie gotowaniem warzyw od zimnej wody, o którym już wam pisałam w przepisie na aromatyczne muszelki z botwiną . I tym razem poszłam na przekór autorce, zalewając szparagi małą ilością wrzątku i gotując je przez(...)sól i gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną wodą. W misce utrzyj jajka z solą, pieprzem, winem, pecorino i poszarpanymi liśćmi mięty.  Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem (z metalową rączką jeżeli masz). Podsmaż na niej ugotowane szparagi, mieszając z oliwą przez minutę lub dwie, dodaj czosnek i zeszklij go. Wyobrażam sobie, że dzięki temu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 240

oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:         tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami(...)rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo: tażin, brytfanna lub duża patelnia o wysokich ściankach Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki marynaty w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 173

Minitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO(...)garść świeżej bazylii - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soku z cytryny - sól morska, pieprz kolorowy Składniki kroimy w kosteczkę i mieszamy ze sobą. 100g płatków migdałowych podprażamy na patelni i posypujemy nimi sałatkę na talerzu. Tartaletki możecie spożywać na gorąco lub zimno. Polecam serdecznie to danie, je się "oczami". ;-)))  Zapraszam na FB na Smykwkuchni! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 179

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pyszna, rozgrzewająca i syta zupa meksykańska z mięsem mielonym. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska

Marta Gotuje
Placki marchewkowe 223

Jak ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy

Jaglusia
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 154

cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi ze słoika. Jednak, gdy jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek(...)Ugotowane szparagi zawijać w szynkę drobiową i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego, a gdy braknie miejsca to ułożyć kolejną warstwę. Cebulę posiekać drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę i zeszklić uważając, żeby się nie przypaliła. Dodać mąkę i podsmażyć intensywnie mieszając. Kiedy masa się zagęści wlać bulion, wymieszać dokładnie, a po chwili dolać mleko

Dietolog
Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu 276

Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie

Jaglusia
Risotto z warzywami 137

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie

Wanilia i Kardamon
Rosół po krakowsku. 191

dodatkiem ziemniaków i dużej ilości warzyw.W ubiegłym tygodniu byliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle(...)obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze

Rozpustne gotowanie
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 143

Piękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki

Kuchenne aromaty
Faszerowana cukinia 234

Kolejny przepis z cyklu wariacji na temat cukinii...  Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy

Lawendowe Niebo
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 168

Całe danie zostało przygotowane bez użycia soli.Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak.Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki2 porcje:4 polędwiczki z kurczaka,1/2 cytryny(...)papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Polędwiczki cytrynowePolędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody

Moniki Smakołyki
Zupa z czerwonej soczewicy 140

pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu(...)się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach. O tym, jakie bogactwo w sobie kryje soczewica, można przeczytać w internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny

mojewypiekiinietylko
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 290

robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie. Składniki :  2 -3 porcje(...)wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Sos:  w  rondelku zagotowujemy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania