warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:573/829)

Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 188

Lubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż   czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza(...)kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso z serem, jajkiem, kiełkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Masa na placki będzie luźna - tak ma być. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu

Buniabaje w kuchni
Pieczona cukinia z serem mozzarella 182

Opis pieczona cukinia z serem mozzarella: Pieczona cukinia z serem mozzarella – przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Cukinia wydaje się stworzona do

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chili z dynią piżmową i papryczkami chipotle 186

kostka, tym chili będzie się gotowało dłużej. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw. Czosnek najlepiej dodać pod koniec podsmażania warzyw. Dodany zbyt szybko, może się przypalić i nadać chili gorzki smak.  Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach(...)kminek . 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Little Spice Jar . Chili podaj iście po amerykańsku z chlebkiem kukurydzianym z patelni ! Chlebek kukurydziany z patelni

Gospodyni Miejska
omlet z cukinią 117

Uwielbiam lato - a w zasadzie dopiero lato będzie. Ale świeże warzywa i owoce to jest to co lubimy najbardziej. Ogródek warzywny mamy na balkonie, ale taki z prawdziwego zdarzenia to na działeczce. Wczoraj ogarnęliśmy ją, ponieważ po dwutygodniowym pobycie poza nią wyglądała jak nieszczęście. Jednak zakasałyśmy rękawy i już jak wychodziłyśmy to było jak u ludzi. Nie mogę się doczekać(...)miseczki jaja mieszamy z płatkami owsianymi, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy odsączamy wodę z cukinii i dodajemy do jajek  dokładnie mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię smażymy na złoty kolor  podajemy z pomidorem i szczypiorkiem  Smacznego

Gotowanie z pasją
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 98

które mogłyby spełniać wiele ról Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla czy na pikniku. Do zapakowania na rodzinną(...)mimo to, smak farszu był wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie dużo nadzienia, możecie śmiało dawać. Bułki nie rozlatują się w czasie pieczenia. Bułki możemy podpiekać w piekarniku czy podsmażyć na patelni. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/buleczki3.jpg","recipeIngredient":["Nadzienie\r","1 du\u017ca cebula\r","350 g mi\u0119sa wo\u0142owego mielonego

Mieszam w Garnku
Wegańskie kotlety z cukinii 415

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach.  Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące(...)cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj.  Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.  Smaż na średnim ogniu patelni do zarumienienia.  * Trzeba sprawdzać skład bułki tartej - niektóre mogą być niewegańskie. Ja swoją kupuję w Auchan.  ** Odciśniecie cukinii  ma bardzo duży wpływ na konsystencje kotletów, dlatego trzeba

wegujemy
Zupa dyniowo paprykowa z chipsem z boczku 95

400 ml rosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski

Gotowanie jest łatwe
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 168

napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do garnka(...)Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon Sposób przygotowania: Przygotuj garnek z grubym dnem, słoiczki z zakrętkami. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w cząstki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię z grubym dnem. Na bardzo wolnym ogniu smażymy śliwki, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji

WojnaNaSmaki.pl
Spaghetti z pomidorami 165

Korzystacie jeszcze z pozostałości pysznych, soczystych pomidorów? A może macie dostęp jeszcze do swoich, posadzonych i wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że

Kuchnia w czekoladzie
66. Pesto z bobu i bazylii 181

jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię :). W dodatku pesto możemy nazwać pastą zdrowia! Zielone liście czy warzywa (groch, bób itp.) są obfite w błonnik, karoteny, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Orzeszki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a oliwa z pierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć(...)wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Orzeszki pinii prażymy na patelni, uważając by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto

Be Fit Be Strong
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 217

popularny jest w kuchniach brazylijskich, portugalskich i holenderskich. W Polsce coraz częściej można go spotkać, chociaż nie jest łatwo dostępny. A szkoda, bo jest podobno jednym z najzdrowszych zielonych warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy(...)szczypta pieprzu kilka gałązek natki pietrzuszki Jarmuż opłukać i osączyć. Pokroić na mniejsze części, ewentualnie wykroić zbyt twarde zgrubienia. Boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek. Gdy się lekko zrumieni dodać jarmuż. Będzie znacznie wystawał ponad patelnię, ale zmniejszy swoją objętość. Mieszając od spodu poddusić aż jarmuż zmięknie. Bryndzę podzielić widelcem

Pełny talerz
Makaron soba z tofu 162

Danie z pozoru banalnie proste do przygotowania, lecz absolutnie nie nudne. Zaskakuje w swojej prostocie feerią smaków i zapachów. Kuchnia orientalna pełna ryb, owoców morza, warzyw i makaronów nie przypadkiem uchodzi za najzdrowszą na świecie. I choć czasem potrzebuje niezliczonej ilosci składników-przypraw, warto je sobie skompletować, bo nic nie zastąpi zapachu oleju sezamowego połączonego z octem ryżowym i sosem(...)miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir  i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić  płatkami chili. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym olejem sezamowym na złoty kolor. Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami sezamu i kolendrą. Danie smakuje dobrze zarówno zaraz po przygotowaniu jak i na zimno. Smacznego

Gosia gotuje
Makaron penne z chorizo i jarmużem 192

Dzień dobry, Ostatnio z Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend(...)czosnku ok. 300 g liści jarmużu 1/2 kieliszka białego wina lub wody parmezan do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę w piórka i dorzuć do kiełbasy (w międzyczasie powinien wytopić się z niej aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 192

zawierać mięso jednocześnie. Takie kombo i dowód na to, że się da! Więc dziś sałatka. Nie byle jaka sałatka. Mamy w niej rozkosznie różową i soczystą polędwiczkę, aromatyczne sery, warzywa i sałaty i olej rydzowy. Brzmi jak wstęp do food porno. Z doświadczenia wam powiem, że taka sałatka z facetem działa cuda, jeśli wiecie co mam na myśli Żeby zanęcić(...)lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Smażymy na mocnym ogniu z każdej strony pamiętając o bokach. Jak już się polędwiczka zrumieni podlewamy wodą i dusimy. Polędwiczka ma być

ladykitchen
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI – MUFFINKI + KONKURS! 255

niesamowicie lubianym Grzegorzem Łapanowskim! ( Ps. Grześka zam osobiście i jest to kucharz, który zaraża cudowna energią i poczuciem humoru! ). Oprócz warsztatów na zwycięzców czekają profesjonalne noże szefa kuchni, patelnie, książki oraz akcesoria do wina! Po szczegóły zaglądnijcie TUTAJ . SKŁADNIKI: ( 10 szt ) MASA CZEKOLADOWA: * masło – 50 g * kakao – 20 g * brązowy cukier – 60 g * jajko(...)ofercie Casillero Del Diablo znajdziemy jeszcze m.in.: Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc – wino wytrawne, białe, o aromacie cytrusów, gruszek i li monki. Idealne do dań z owocami morza lub warzywami. Casillero del Diablo – Late Harvest – wino białe, słodkie, o aromacie owoców tropikalnych, miodu i brzoskwiń Idealne do niebieskich serów pleśniowych, owoców czy też deserów. ` Casillero del Diablo – Chardonnay – wino wytrawne

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania