Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki: Papryki: 4 czerwone papryki 300
Oryginalny smakPrzepis autorski (mój). Uwielbiam placki wytrawne i najczęściej smażę je z wszelkiego rodzaju warzyw bądź ryżu i kasz. Zerknijcie na moje plackowe propozycje - klik . Ostatnio dla swojej córki przyrządzam kaszę jaglaną, więc żeby nie bawić się po kilka łyżeczek (choć czasami i tak bywa) - gotuję jej większą ilość. Do placków sprawdza się idealnie, choć również i w kotletach jest pyszna(...)według przepisu z opakowania i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie dodać posiekaną cebulę, jajko, mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron do momentu - aż będą lekko rumiane. Po przewróceniu
Di gotujeSkoro nareszcie mamy słońce to nacieszmy się również wiosenno - letnimi warzywami, które tylko o tej porze smakują tak dobrze. Młode ziemniaki, te pierwsze nasze Polskie i oczywiście młoda kapusta z koperkiem. Jak wiecie moja rodzina należy do mięsożernych tak więc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne(...)dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu www.Skworcu.com.pl . Jak zrobić krok po kroku... 1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia. 2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez
Apetyczna babeczkaskusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ? Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety(...)mleczka kokosowego 400 ml 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pestki dyni do podania oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną dynię, wlewamy bulion i mleczko, wrzucamy cebulę i przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. Zupę wyłączamy
Kulinarne przygody Gatityjest to szczególnie gdy słoneczko świeci i jest tak ciepło ;) Wreszcie zmobilizowałam się do pokazania Wam ostatnich pyszności. Dawno nie zaglądałam do tej książki a tu takie smakowitości! "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona" nadal inspirują. Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki(...)blendera i trochę rozdrabniamy. Mieszamy z tymiankiem i orzechami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy jest al dente wyłączamy gaz i odstawiamy garnek z makaronem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, boczek i podsmażamy by się lekko zrumienił. Dorzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy
Dzieje kuchennej WiewióryDanie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem(...)starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem. Smacznego
potrawyregionalnezjeść. Nigdy nie miałam z nim do czynienia, a w internecie nie było zbyt wielu przepisów. Postawiłam więc na proste, ale jak się okazało, pyszne połączenie - makaron, warzywa (w tym przypadku sezonowe szparagi z dodatkiem pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem połączyło się w pyszne, pełnowartościowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Jeśli będziecie mieć możliwość zakupu zachęcam do tego(...)części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (główki szparagów są bardzo delikatne więc je wrzucamy dopiero ok. 3 minuty przed zakończeniem gotowania). Pieczarki kroimy i podduszamy na patelni z odrobią soli. Łączymy wszystkie składniki i podajemy. Smacznego
chili & sugarSezon na szparagi jest krótki...Za krótki! Uwielbiam to warzywo! Gdy tylko pojawia się w sklepach z niecierpliwością wypatruję promocji, aby kupić od razu kilka pęczków :) Szparagi mogę jeść solo, nie potrzebują dla mnie żadnych dodatków! Jednak komponują się idealnie z wieloma innymi składnikami i trzeba z tego korzystać :) Dzisiaj mam Was przepis na bardzo szybki, a zarazem smaczny, pożywny(...)szparagów wrzucamy do wody ok. 2-3 minuty przed zakończeniem gotowania - nie od razu!). Tofu kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie podsmażamy na oleju na patelni. Dodajemy ugotowane szparagi, ciecierzycę i często mieszając smażymy całość jeszcze kilka minut. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarnajbliższym czasie sporo ;) Dziś p roponuję p ełnowartościowe danie z węglowodanami z pełnoziarnistego makaronu, z dodatkiem kurczaka i śmietanki, które są świetnym źródłem białka oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: (na 4 porcje) pęczek białych szparagów łyżeczka cukru 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża szałwia 16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie sól(...)około 5 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dolewamy śmietankę biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie potrząsając patelnia redukujemy. Dodajemy odcedzony makaron i pokrojone w plasterki roladki z kurczaka oraz pomidorki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Delikatnie mieszamy a następnie nakładamy na talerze
Pyry na Gazpowstania jednolitej konsystencji gotowe ciasto odstaw do lodówki na min. 30 min patelnię do smażenia naleśników natłuść olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym ręcznikiem papierowym nagrzej patelnię, gdy będzie miała odpowiednią temperaturę, smaż naleśniki o średnicy około 10 - 12 cm Sos korzeniowo - pieczarkowy Składniki 240 g pietruszki, obierz i pokrój w kostkę o wielkości(...)łyżki śmietany Crème fraîche ulubiony ser żółty, parę garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu
Szybko SzybkowarPyszna sałatka. Jedna z moich ulubionych, którą często zabieram ze sobą do pracy. Klasyk z gatunku tych, które nigdy się nie nudzą. Z samodzielnie przygotowanym ( banalnie
Z Majeczką w kuchniCzy lubicie zapach czosnku podsmażanego na maśle? Dzisiejsza kolacja była przepyszna. Każdego dnia staram się przygotowywać nowe dania. Zawsze jednak jest kolorowo i smacznie.
Moja smaczna kuchniaMiędzy przygotowaniami świątecznymi zapraszam Was na przepyszne śniadanie! Wiosenny bałagan to moja wersja szakszuki ze szpinakiem i groszkiem z jajkami od szczęśliwych kurek , z
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI Na 2 osoby 6 długich plastrów surowego boczku 6 kawałków mięsa drobiowego ulubione przyprawy do drobiu długie wykałaczki 4-6 listków laurowych pół szklanki wina
zielonacukinkaPierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1
Gotowanie i blogowanie