warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:575/829)

Papryka faszerowana ryżem i kurkami 196

Mamy sezon grzybowy. A ja  mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się

O kuchni z uczuciem
Naleśniki pełne fasolki i sera 147

Dziś naleśniki w dwóch wersjach. Nie znudziłam Was jeszcze? Jeśli lubicie  fasolkę szparagową możecie  zjeść ją w naleśniku. Wystarczy ugotować fasolkę z dodatkiem cząbru

Gotuj Sam!
Krokiety z cukinią 241

Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti po sycylijsku. 167

Kuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą 165

Dodatek do obiadu, który uwielbiam odkąd sięgam pamięcią. Zielona czy żółta… nieważne. Każda jest pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do

Oryginalny smak
Fritatta botwinkowo-serowa z truskawkową salsą 118

Bardzo lubię przyrządzać fritattę, bo jest to szybkie danie które smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy dodać do niej przeróżne składniki

Mienta blog
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 188

piersi z kurczaka (po jednej na osobę) sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta mięty  szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300

Gotowanie jest łatwe
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika 249

Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki

Kolizje Smaków
KISZKA ZIEMNIACZANA 447

Pochodzę z Podlasia. Miłość do tej kuchni , do tradycyjnych potraw mojego regionu zaszczepiła do mnie moja babcia, u której to często na stole gości kiszka ziemniaczana

Z Majeczką w kuchni
Delikatne spaghetti z cukinią i prażonymi migdałami 252

Delikatne, aromatyczne i wiosenne. Zielona cukinia fajnie komponuje się z prażonymi migdałami. Nawet mojej mamie smakowało, choć nie lubi ona eksperymentów.   Pogoda brzydka.. pada

Czarnawisienka
Grillowany filet kurczaka z salsą arbuzowo-melonową 224

Kolejna inspiracja z Biedronki. Początkowo nie byłam do niej przekonana, bo nie lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z

Pasja Smaku
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 134

pyszne burrito. Nie jest to jednak klasyczne, meksykańskie burrito wypełnione mięsem i ryżem, a moja autorska, nieziemsko pyszna wersja. Placki pszennej tortilli ( sama je zrobiłam! ) wypełniłam świeżymi warzywami i chrupiącym Złotymi paluszkami rybnymi FRoSTY. Złote paluszki rybne FRoSTY idealnie komponują się z sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem chili oraz świeżą, zieloną sałatą. Całość dopełnia sos jogurtowy, który idealnie(...)zimno, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przegryzienia. Placki tortilli podgrzewamy na parze – będą one bardziej elastyczne i wygodniejsze do zwijania ( można to zrobić również na suchej patelni ). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy Złote paluszki rybne FRoSTY na złoto (paluszków absolutnie nie musimy wcześniej rozmrażać. Smażymy ok.6 minut delikatnie przewracając). Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami – sól

Ostra na Słodko
Proste hamburgery z coleslaw 169

łatwo dostępnych składników. Zazwyczaj kupuję mięso w kawałku i mielę. zwłaszcza kiedy przyrządzam hamburgery z dodatkiem wołowego mięsa. Wołowina z karczka jest najlepsza! Biała kapusta…chyba najbardziej popularne warzywo w Polsce o tej porze tryska świeżością. Coleslaw jest pyszne i świetnie pasuje do hamburgerów. Kolacja zapowiada się pysznie. „ Hamburgerowo ” może również być na obiad! Proste hamburgery Składniki(...)kostkę cebulę i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj przyprawy, śmietankę i wymieszaj. Następnie dodaj mięso i połącz na jednolitą masę. Podziel mięso na 6-8 hamburgerów. Grilluj na grillu, patelni grillowej lub smaż na patelni. Wymieszaj majonez z musztardą i obficie posmaruj przekrojoną na pół brioszkę. Obłóż bułki rukolą. Na sałacie połóż mięso, następnie porcje coleslaw posypaną szczypiorkiem. Przykryj wierzchnią

codojedzenia
Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 315

ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć w ten sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm(...)octu balsamicznego kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia. 3 Szpinak i roszponkę płuczę

Book of spells
Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 232

dodajemy bataty, paprykę  i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy mieszankę z przypraw,  przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie.     Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealny krem, pozbywamy się liści laurowych i skórki z papryki(...)wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę.  Pesto: Podczas pieczenia (lub wcześniej) przygotowujemy pesto z rukoli. Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki, kapary z dodatkiem oleju i orzeszków. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z serem i dopiero na końcu dodajemy sól. Na wierzch ciasta

Moniki Smakołyki
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 158

jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior z dzieciństwa to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora(...)chili do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego lub ryżowego octu Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Usmaż łososia z obu stron zaczynając od strony ze skórką. Kiedy łosoś jest już usmażony z wierzchu, a w środku wciąż lekko surowy, wyjmij na talerz

codojedzenia
PEŁNOZIARNISTE TOSTY Z TWAROŻKIEM NA SŁODKO ( z truskawkami, miodem i orzechami ) 198

idealnym pomysłem dla dwojga ;) A dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. CIEKAWOSTKA! ORZECHY WŁOSKIE Orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie(...)miód wielokwiatowy – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garstka DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron, obok prażymy orzechy. Na tosty układamy serek „wiejski” , pokrojone truskawki, miód i prażone orzechy. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Stroganow 272

przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie aż do zagotowania się płynu. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz musztardę i przecier(...)ryżem lub makaronem. Jeśli w przepisie powyżej nie użyjemy słodkiej śmietany warto podać go np. w miseczkach jedynie z dodatkiem 1 łyżki kwaśniej śmietany położonej na mięsie i warzywach. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-11 {margin: auto;} #gallery-11 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-11 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Rolex :) 145

Jest to rolex :) po usłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od  " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie  jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione(...)wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy cebulę i paprykę. Łączymy z jajkami, dodajemy sól i pieprz smażymy omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła Na sam koniec układamy placek chapati na talerzu, na wierzch wędruje omlet, można dodać świeżego pomidorka rzymskiego drobno pokrojonego. Rolujemy i gotowe

noteskulinarnyfiga
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 185

mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole. Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej! __________________________________________________________________________________________ Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym! Smak obłędny! Zapach również! Podobny jadłam(...)macki. Usuwamy przezroczystą , owalną kość i woreczek z czarnym atramentem. Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski. MAKARON: Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy. Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy

Ostra na Słodko