dół). Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry(...)dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą lub kaszą manną. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty . Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę. Wlej zupę, dodaj
Kubki smakuCukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle(...)czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładać porcje ciasta. Placki nie powinny się stykać. Smażyć na złoty kolor - po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki wyłożyć
W SMAKomletu? Wszystko, co jest pod ręką, czyścimy lodówkę! W wersji dla mięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego smaku i przypominając piękne chwile w słońcu. OMLET Z KURKAMI (bez glutenu) /własny(...)posiekaną cebulę. Wrzucam przygotowane wcześniej kurki, przesmażam do chwili, aż nabiorą złotej barwy. Wlewam masę jajeczną i smażę, podwijając przypieczone brzegi i przechylając tak, aby masa jajeczna spływała na patelnię - chodzi o to, by cała masa się ścięła, co umożliwi łatwe przewrócenie na drugą stronę. Posypuję natką pietruszki. Kiedy widać, że cała masa jajeczna się zwarła, biorę talerz
W kuchni Karmel-itkiwidać to na zdjęciach - twarda konsystencja sera sprawia, że jest on podawany po starciu na tarce. Ricotta salata ma charakterystyczny słony smak, który świetnie łączy się w potrawach z warzywami. Pasuje zatem do warzywnych makaronów oraz do sałatek. Na Sycylii dodaje się ją do dwóch regionalnych potraw - pasty alla norma oraz do sałatki z pomidorów i czerwonej cebuli. We Włoszech(...)garść świeżej bazylii 100 g sera ricotta salata, który można zamienić na: świeżą bryndzę, ser pecorino, twardy ser owczy Przygotowanie pasta alla norma: Bakłażana pokrój na cienkie plastry. Na patelni rozgrzej sporo oliwy i smaż na niej bakłażana partiami, po kilka plastrów na raz, na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby uzupełniaj oliwę w trakcie smażenia - bakłażany chłoną
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia PokoleńSOS PESTO Z RUKOLI Dzisiaj przedstawiam przepis na klasyczne pesto z rukoli - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakuje z makaronem lub
Moja Książka Kucharskaugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz mielona papryka słodka 1 łyżka masła Kaszę wsypać na gorącą patelnię,chwilę prażyć,przesypać na sito,przelać wrzątkiem i wsypać do garnka. Zalać 1 szklanką wody,lekko posolić i ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle(...)zeszklić na oleju. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce , dodać do cebuli i chwilę smażyć. Pomidory z puszki przełoż y ć na sito i przetrzeć do przesmażonych warzyw. Podlać 1/4 szklanki wody i dusić kilkanaście minut do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na gładki sos , doprawi ć do smaku solą i pieprzem or a z wymieszać ze śmi etan
Kolorowa kuchnia ElkiKotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio(...)przez noc. Następnie obficie przepłukujemy gorącą wodą, a na koniec zimną. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy do momentu wsiąknięcia wody. Cebulę zarumieniamy na patelni z 3 ząbkami czosnku. Dodajemy do kaszy i blendujemy na kleistą masę. Buraka gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy
Jeść, by żyć w zdrowiucząstki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy trzy łyżki oleju kokosowego. Szklimy na nim cebulę, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do zeszklonej wrzucamy marchew – smażymy warzywa razem około 3-4 minut. oddajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę imbiru i smażymy do czasu, aż czosnek straci ostry zapach – 3-4 minuty. Zalewamy całość rosołem i gotujemy(...)garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad talerzy SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1,200ml rosołu drobiowego
Karo in the KitchenDynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko. Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są książki moje wypieki. więc jak tu się oprzeć?! Składniki; 1 szkl. musu z dyni pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml) 2 jajka 3/4 szkl. brązowego cukru 3 łyżki stopionego masła(...)pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Czasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na
Right Behind The KitchenWiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać(...)250g sera ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek i drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, wszystko jeszcze chwilę smażyć po czym dodać pokrojony szpinak. Całość
Codzienne GotowanieTak, kolejny przepis na jajecznicę :) Cóż, zima w Łodzi daje mi się we znaki i choć nie ma tu obecnie śniegu, to ciężka aura zupełnie nie
Spektrum SmakuZupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki
Taste Of My DayMakaron jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Można go podać niemalże ze wszystkim. Jednocześnie dostępne są rożne rodzaje makaronu i mamy w czym przebierać na sklepowych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki