nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę(...)krzyż gotowć 6 minut,gdy brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut.Natychmiast po ugotowniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie,by nie straciła zielonego koloru na patelni rozpuścić masło i wrzucić grubo posiekane orzechy i podprażyć okolo 30 sekund.Dodać brukselke i przyprawy.Wymieszać i natychmiest podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewno nie zaszkodzi, a jedynie może trochę pomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej(...)drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy
Ratunku obiadMakaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka
ale PyszniePrzy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu
Z Majeczką w kuchniDelikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem
Oryginalny smakSmak tej sałatki jest dla mnie uzależniający... Pierwsze kęsy jakoś nie zachwycały ale w trakcie pochłaniania całego talerza pojawiła się wręcz miłość do tego wspaniałego połączenia
sierotka maRysia w kuchniNo i po oscarowej gali. Bardzo zabawnej, radosnej, ale i rozczarowującej w kwestii najlepszego filmu. Przynajmniej dla mnie. To niewłaściwe jednak miejsce na uzewnętrznianie swoich oscarowych
Życie zamknięte w smakuWitajcie po wielkiej przerwie! :) Kilka maili w stylu: "Hej Ty, leniu, wracaj do gotowania, wracaj do blogowania, wracaj do nas!" postawiło mnie do pionu i przypomniało
Spektrum SmakuKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w
Oryginalny smakZ polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki: 1 poledwiczka wieprzowa ok
Z Majeczką w kuchniTortilla z warzywami i wędzonym łososiem, to zdrowa i pyszna propozycja na obiad lub podwieczorek. Sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, chociaż wtedy polecam przygotować mini tortille. Potrawa ta bardzo mnie zaskoczyła. Oczywiście pozytywnie. Trudno mi opisać słowami jej smak. Byłam na prawdę mile zaskoczona i cieszyłam się każdym kęsem, tak pyszna się okazała. Myślę, że kluczowe znaczenie(...)nasienne i pokroić w długie paski. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Plastry łososia lekko porozrywać na mniejsze kawałki. Tortille zmoczyć pędzelkiem z obu stron i podgrzać na rozgrzanej patelni, tak aby nie były mokre (nie za długo, bo kruchych nie da się zawinąć). Następnie na każdej tortilli rozsmarować odrobinę sosu chrzanowego, ułożyć liście sałaty, na nie kawałki wędzonego łososia
Passions hobbies lifeWielkimi krokami nadchodzi moja ulubiona pora roku, czyli sezon na młode warzywa. Już prawie słyszę jej pukanie do drzwi Pojawiają się powoli młode ziemniaczki, które absolutnie uwielbiam gotowane w mundurkach i serwowane z masełkiem i zsiadłym mlekiem. Pokazują się też szparagi, na które sezon rozpoczęłam już chwilę temu prezentując przepyszną ZUPĘ-KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW . Oprócz tych smakołyków dostępna jest(...)pół, a następnie szatkujemy. Niezbyt drobno, bo będzie miała tendencję do rozpadnięcia się na paciaję (no chyba, że paciaję z młodej kapustki lubimy). Dokładnie myjemy na cedzaku. Na patelni roztapiamy masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustkę. Podsmażamy kilka minut tak, aby nawet częściowo się delikatnie przyrumieniła. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem wg uznania i dusimy do miękkości – trwa
Kate's Kitchenzielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw 10 krewetek marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 12 szparag zielonych oliwa z oliwek sól(...)ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente, następnie odcedź. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój drobno, pozostawiając główki w całości. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki, po minucie z każdej strony na dużym ogniu. Niech się zarumienią. Ściągnij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż szparagi, powinno
Mango Papajaleczo . Na drugi zresztą też ;) Jednak proporcje składników są znacząco różne, a sposób przyrządzenia również. Właściwie można by powiedzieć, że jest to gulasz z kiełbasy, albo kiełbasa duszona z warzywami na piwie, ale spodobała mi się nazwa leczo piwne, a że kiełbasy jest dużo, to przecież widać ;) A piwo? Co daje zastosowanie piwa w tym przepisie? Myślę, że po przygotowaniu(...)ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone w cienkie plasterki paprykę i czosnek
zadanie-gotowanieprzez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi), od czasu do czasu mieszając nieco zawartość. W razie potrzeby możemy dodać więcej(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-110 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-110 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i przyprawione mięso Kurczaka przysmażamy na maśle Z warzyw najpierw przysmażamy cebulę Dodajemy mięso i koncentrat, zalewamy bulionem Po 20 lub 30 minutach dodajemy paprykę Kurczak z papryką po węgiersku
Kulinarna Pokusa