przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu, cały czas mieszając. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki(...)font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Gdy ryż bedzie gotowy połączyć go z kurczakiem i warzywami (dodać też ugotowane i pokrojone na mniejsze częsci szparagi), dodać imbir, masło oraz serek homogenizowany. Wymieszać dokładnie
Zgrabne GotowanieJeśli danie jest pikantne a do tego chrupiące i można je jeść rękami. Quesadillę możesz przygotować z różnymi rodzajami mięsa lub z samymi warzywami, moją ulubioną wersją jest jednak ta z kurczakiem grillowanym jaką pokazuję Wam właśnie w tym przepisie. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem – pikantne(...)podania – świeża kolendra do podania Przygotowanie: Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C a blachę do pieczenia wyłóż papierem
nietylkopasta.plWiosna. Wszystko budzi się do życia, robi się zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę(...)kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę. Smażymy na patelni do czasu, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. 3. Miękką kapustę odcedzamy delikatnie z wody. Dodajemy do niej boczek oraz drobno posiekany koperek. 4. Z mąki i masła przygotowujemy jasną
W kuchni Katiewięcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam(...)Szczypta startej gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 opakowanie boczniaków 1-2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku (j/w) Posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami
Kate's KitchenCzy zimą można jeść kolorowo? Oczywiście, wręcz jest to wskazane, bo słońca za oknem jak na lekarstwo! Koloroterapia na talerzu wskazana jest każdego dnia. Dzisiaj zapraszam
Moja smaczna kuchniakolendrą. Sama robiłam ją często i namiętnie, a potem tylko uśmiechając się pod nosem patrzyłam kto z blogerów „nagle” odkrył ten przepis dla siebie Kukurydza jest u nas warzywem typowo letnim – ale mnie nawet środek zimy nie przeszkodzi w zjedzeniu tego specjału! Sałatka z kukurydzy jest jak rozebranie elote na części – a każdy ze smaków jest tu w idealnych proporcjach(...)dziury na podniebieniu). Ząbek czosnku dwukrotnie przeciskamy przez maszynkę albo siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli na desce. Dodajemy do sosu, mieszamy. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy w dużej szerokiej patelni, takiej która pozwoli wyłożyć kukurydzę w miarę cienką warstwą i ułatwi odparowywanie wody. Kukurydzę odcedzamy na sicie, jak najdokładniej, a następnie przekładamy ją do rozgrzanego masła. Smażymy kukurydzę przez
Karo in the KitchenKasza świetnie spełnia swoją rolę w daniu. Idealnie komponuje się z warzywami i soczystym mięsem z kurczaka. Takie danie przygotowuje się szybko, można przyrządzić więcej i odgrzać następnego dnia - nic nie traci na smaku. Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego(...)bursztyn Sposób przygotowania: pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w średnią kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu - zwykle 15 minut, wykładamy
Zasmakuj Kuchnikapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy warzywa. Następnie blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe(...)woda, sól himalajska. Przygotowanie: Kaszę i komosę przekładamy do blendera, zalewamy wodą (woda ma sięgać 1 cm ponad poziom kaszy i komosy). Dodajemy soli i miksujemy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (osobiście smażę na suchej patelni, jednak opcjonalnie na pierwszą serię można dodać rafinowanego oleju kokosowego). Moje naleśniki mają ok. 10 cm średnicy. Smażymy z obu stron. Na drugiej patelni
Jeść, by żyć w zdrowiuGdy myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego
Taste TherapyFaszerowane warzywa często goszczą na stołach, bo można pakować do nich dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką(...)wydrążyłam miąższ, który posiekałam. Cebulę obrałam i razem z papryką pokroiłam w kostkę. Pieczarki oczyściłam i bardzo drobno posiekałam. Z pomidora zdjęłam skórkę i również drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzuciłam pieczarki. Chwilę przesmażyłam do odparowania płynu. Dodałam miąższ z patisonów i paprykę, potem włożyłam posiekanego pomidora. Na koniec dołożyłam soczewicę
Kuchnia u Krysipieczarki. Smaż ok 10 minut na większym ogniu, często mieszając. Delikatnie przypraw pieczarki solą ziołową i mielonym pieprzem. Usmażone pieczarki przełóż do miski lub na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Gdy masło się rozpuści i spieni, wrzuć cebulę i zeszklij lekko. Od razu wsyp ryż. Wymieszaj dokładnie, aby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż parę(...)już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze
Anioszek w kuchniZapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół
potrawyregionalneWłoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy(...)szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka, zaraz po nich podsmażyć poszatkowaną na drobno cebulkę. W tym czasie można sparzyć pomidory, pokroić je w kostkę i wrzucić do bulionu/rosołu, podgrzać do momentu
Przepysznik - BLW i nie tylkominuty często mieszając. Przestawiamy patelnię na bardzo mały ogień, przykrywamy, następnie powoli dusimy bakłażana przez 7-8 minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki. W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy. W międzyczasie gotujemy(...)gallery-78 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-78 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Bakłażana smażymi i dusimy Pomidory i czosnek podsmażamy Następnie dodajemy do bakłażana Warzywa i makaron razem Penne z bakłażanem i pomidorkami Post Penne z bakłażanem i pomidorkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaDzisiaj zapraszam na pyszne danie makaronowe, które przygotowuje się błyskawicznie, tak samo błyskawicznie znika z talerza ... Połączenie makaronu i szpinaku znane jest chyba każdemu. Do tej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki