SOS PESTO Z RUKOLI Dzisiaj przedstawiam przepis na klasyczne pesto z rukoli - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakuje z makaronem lub
Moja Książka Kucharskaugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz mielona papryka słodka 1 łyżka masła Kaszę wsypać na gorącą patelnię,chwilę prażyć,przesypać na sito,przelać wrzątkiem i wsypać do garnka. Zalać 1 szklanką wody,lekko posolić i ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle(...)zeszklić na oleju. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce , dodać do cebuli i chwilę smażyć. Pomidory z puszki przełoż y ć na sito i przetrzeć do przesmażonych warzyw. Podlać 1/4 szklanki wody i dusić kilkanaście minut do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na gładki sos , doprawi ć do smaku solą i pieprzem or a z wymieszać ze śmi etan
Kolorowa kuchnia ElkiKotlety roślinne to bardzo smaczny, zdrowy, efektowny obiad. W połączeniu z surówką, gotowanymi warzywami, porcją kaszy lub ryżu pięknie ozdobią talerz, smacznie i zdrowo nasycą. Do spożywania kaszy jaglanej już chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wielu ją kocha za właściwości odkwaszające, bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów (cynk, miedź, żelazo), a przede wszystkim za walory smakowe. Odpowiednio(...)przez noc. Następnie obficie przepłukujemy gorącą wodą, a na koniec zimną. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy do momentu wsiąknięcia wody. Cebulę zarumieniamy na patelni z 3 ząbkami czosnku. Dodajemy do kaszy i blendujemy na kleistą masę. Buraka gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy
Jeść, by żyć w zdrowiucząstki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy trzy łyżki oleju kokosowego. Szklimy na nim cebulę, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do zeszklonej wrzucamy marchew – smażymy warzywa razem około 3-4 minut. oddajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę imbiru i smażymy do czasu, aż czosnek straci ostry zapach – 3-4 minuty. Zalewamy całość rosołem i gotujemy(...)garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad talerzy SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1,200ml rosołu drobiowego
Karo in the KitchenDynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko. Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są książki moje wypieki. więc jak tu się oprzeć?! Składniki; 1 szkl. musu z dyni pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml) 2 jajka 3/4 szkl. brązowego cukru 3 łyżki stopionego masła(...)pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Czasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na
Right Behind The KitchenWiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać(...)250g sera ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek i drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, wszystko jeszcze chwilę smażyć po czym dodać pokrojony szpinak. Całość
Codzienne GotowanieTak, kolejny przepis na jajecznicę :) Cóż, zima w Łodzi daje mi się we znaki i choć nie ma tu obecnie śniegu, to ciężka aura zupełnie nie
Spektrum SmakuZupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki
Taste Of My DayMakaron jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Można go podać niemalże ze wszystkim. Jednocześnie dostępne są rożne rodzaje makaronu i mamy w czym przebierać na sklepowych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka Gyros ognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka ze świeżych warzyw i popularnego mięsa Gyros w pikantnej odsłonie ;-) Nie wymaga ona zbytniego nakładu pracy, a na dodatek pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna! Przypadła mi do gustu i na pewno(...)wykonanie:Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso, dlatego warto je przykryć). Ostudzić. Jeśli mięso wyda się nam mało pikantne, można wtedy
Kulinarne PrzebojePrzy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki
Z Majeczką w kuchniKotleciki sojowe po raz pierwszy robiłam już jakiś czas temu. Trochę zajęło mi stworzenie idealnego przepisu, który podpasuje mojemu podniebieniu, ale udało się. Powstały kotlety
CzarnawisienkaWarzywne pasztety są bardzo zdrowe i sycące. Ostatnio jestem ich fanką i to kolejna odsłona pysznego pasztetu. Smakuje wybornie, polecam! Składniki: 3 średnie cukinie- około 800
Mango PapajaNareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu. A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem(...)szynki szwarcwaldzkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek parę listków bazylii pieprz Obieramy i kroimy na pół ząbek czosnku. Nacieramy nim kromki chleba. Mocno rozgrzewamy patelnię do grillowania, podpiekamy kromki chleba 3 minuty z każdej strony. Polewamy nitka oliwy. Serek smarujemy na ciepłym chlebie, kładziemy plasterek szynki. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki kaszubskie i posypujemy posiekanymi listkami bazylii
Mia Cucina Sofietaczęściej niż przed wyjazdem, przygotowywać dania na bazie makaronu oraz risotto. Ubolewam jednak nad tym, że w Polsce nie mamy dostępu do TAK świeżych owoców morza oraz do tych warzyw i owoców tętniących słońcem. Mam jednak cichą nadzieję, że szalejąca za oknem pogoda w końcu unormuje się i w Polsce znów będzie można spędzać „włoskie” wakacje. Dzisiejszy przepis(...)zacznie więdnąć. Wykładamy na sitko, odciskamy z wody i siekamy. Jeżeli używamy mrożonego: Odpowiednio wcześniej go wyciągamy i rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę siekamy i smażymy na patelni, aż się zeszkli. Dorzucamy do niej szpinak i smażymy ok. minuty, studzimy. W dużej misce umieszczamy szpinak z cebulą, ricottę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżeczki lub worka do szprycowania
Be Fit Be Strongtalerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym
To co kochamroszponka. Ze względu na objęcie czosnku niedźwiedziego ochroną nie wybrałam się po niego do pobliskiego lasu, choć wiem gdzie można by go spotkać, ale zawitałam do zaprzyjaźnionego dostawcy warzyw, żywiąc nadzieję, że zakupiony u niego pęczek pochodzi z legalnych upraw ;) W moim lesie i na łące można jednak do oporu zbierać szczawik zajęczy, krwawnik, czy bluszczyk kurdybanek, który cudownie udekorował(...)godziny wcześniej przygotowujemy serek labneh, nie tworzymy z nich jednak kulek i nie zalewamy oliwą 2. Czosnek niedźwiedzi myjemy i miksujemy blenderem z oliwą i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny 3. Serek labneh rozsmarowujemy na ulubionym pieczywie, najlepiej tym na zakwasie (już wkrótce przepis), na wierzch nakładamy pesto z czosnku, dekorujemy kwiatami bluszczu
Słodki KompromisWarzywa faszerowane nieodzownie kojarzą mi się z jesienią. Ponieważ papryka taniutka, nic tylko trzeba korzystać, póki sezon trwa. Papryka, kasza jaglana, kurczak, trochę przypraw, ser na wierzch i danie niemalże skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka przyprawy(...)gotującą się wodę i blanszujemy przez ok. 4 minuty. Zblanszowane papryki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy je od środka. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy je z każdej strony. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy
psgotujemybudzić do życia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw z przewagą warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wiosenną propozycję na kolację (lub śniadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, którą kocham w kuchni. Spróbujcie. I pamiętajcie, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz(...)opcjonalnie w kostkę) filet z wędzonego kurczaka. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki (2 łyżeczki). Na koniec wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem musztardowym. Tortillę składamy w pół. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy z obu stron (ostrożnie obracając) do powstania złotych pasków. Podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiręczniku, koniecznie pod parasolem i ucinasz sobie drzemkę. Po jakimś czasie zaczynasz jednak odczuwać głód. Morskie powietrze zaostrza apetyt, bo sycylijski wiatr jest sprytnym zwierzchnikiem ubogich dostawców owoców i warzyw. Każdego dnia. Otwierasz przepadzistą torbo-lodówkę i wyciągasz portapranzo, potocznie u nas zwane lunch-box-em. Co w nim króluje? W moim zazwyczaj na zimno, bo inaczej się(...)który nie dymi i nic na nim nie przywiera tatar z łososia, szybko i przyjemnie- otwierasz opakowanie i wszystko gotowe! Jaja zmiksowałam z odrobinką soli, rozgrzałam olej kokosowy na patelni. Wylałam masę jajeczną, wsypałam pokrojone pomidorki koktajlowe. Dołożyłam na szybko roszponkę i tatar z łososia. I szybko na gaz, pod przykryciem smażyłam na małym ogniu, aby wierzch się również ściął
Z Kuchni Do KuchniMłoda kapusta to warzywo, na które czeka się na wiosnę z niecierpliwością. W tym roku ugotowałam ją już kilka razy. Tym razem postanowiłam zrobić młodą kapustę zasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba... Składniki: 1 średnia główka(...)soli dodaje odrobinkę cukru i kilka kropel octu. Kapusta ma wtedy lekko słodko-kwaśny smak, ale tylko tak nieznacznie. Cebule drobno kroimy w kostkę, boczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru
Walijskie Pichcenie