się nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków(...)niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Kurczaka można oczywiście usmażyć normalnie lub upiec. Na każdy usmażony kawałek kurczaka układamy plasterek ananasa i plasterek sera. Filety umieszczamy na blasze
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 gruszki 200 g mrożonego groszku 3 cebule ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek bulion warzywny 50 ml białego półwytrawnego wina kilka plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie
Gaździnka warzyMięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny
Pasja SmakuSezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła(...)odciskamy, aby pozbyć się soku. Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy
Kulinarne przygody GatityJuż nie raz wspominałam, że nudzą mnie zwykłe mielone. Zawsze (o ile sama je robię) staram się je urozmaicać i podawać jako coś nowego i ciekawego
Pasja Smakuusmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować na średnim ogniu, często(...)świeżym brokułem (o wadze 500 g). Świeżego brokuła należy gotować krócej (około 5 minut). Przelanie ugotowanych różyczek brokuła bardzo zimną wodą, zatrzymuje proces gotowania i zapewnia piękny, zielony kolor warzywa. Sos serowy należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby nie był mdły. Cebulę należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać znajdujący się z boku tarki nóż
Gospodyni Miejskaformie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak(...)nadmiaru wody. 4 Do kopru włoskiego dodaję pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka. 5 Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. 6 Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią. 7 Smacznego! Wskazówki Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado
Book of spellsoryginale cebulka została doprawiona gałką muszkatołową, ale w moich zasobach jej po prostu zabrakło i zapomniałam kupić. Gruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry gruszki oraz posypujemy pokrojoną(...)przekąski na imprezę lub chcecie czymś zaskoczyć domowników czy gości - polecam wypróbować. Smak nietuzinkowy - to pewne. to nasze tradycyjne, wypróbowane quesadille Zrobiliśmy również nasze klasyczne quesadille z kurczakiem , warzywami i sosem czosnkowym i właśnie ten nasz swojski, wypróbowany smak zdecydowanie bardziej przypasował nam w sylwestrowy wieczór. Ze względu na moje perypetie z blenderem Teściówki podczas wykonania tego
Kuchnia po mojemupiersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś) 1-1,5 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 śmietanka(...)mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku maggi i ziołami. Zasmażka: masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy z mąką, rozprowadzamy śmietaną i cały czas mieszając wlewamy do zupy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz. Do każdej podawanej porcji starajmy się dodać kawałek mięsa
Kolorowy Przepisownikdał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego. ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki(...)drobne listki radicchio Brukselkę płuczemy, odcinamy końcówkę i obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na cztery lub na pół. Gotujemy na parze przez ok.12 minut, po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Chwilę podsmażamy dla zrumienieni, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i porwaną sałatę cykoriową. Na koniec obficie posypujemy czarnuszką :) Papryczki myjemy, po czym drobno kroimy. Nać
Sajkofanka smakuPolecam Wam bardzo smaczny i w miarę szybki do przygotowania obiad. Możecie wykorzystać ryż, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Boczek możecie zastąpić kiełbasą i będzie
O kuchni z uczuciemFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest
Oryginalny smakDOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo
Moja Książka Kucharska~dyniowe placki z kaszy jaglanej z rozpuszczonym czekoladowym masłem orzechowym ~ Szybko mi ten tydzień minął! Dzisiaj mam skrócone lekcje, ale i tak nie konczę zbyt wcześnie
breakfast of dreams