Już nie raz wspominałam, że nudzą mnie zwykłe mielone. Zawsze (o ile sama je robię) staram się je urozmaicać i podawać jako coś nowego i ciekawego
Pasja Smakuusmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować na średnim ogniu, często(...)świeżym brokułem (o wadze 500 g). Świeżego brokuła należy gotować krócej (około 5 minut). Przelanie ugotowanych różyczek brokuła bardzo zimną wodą, zatrzymuje proces gotowania i zapewnia piękny, zielony kolor warzywa. Sos serowy należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby nie był mdły. Cebulę należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać znajdujący się z boku tarki nóż
Gospodyni Miejskaformie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak(...)nadmiaru wody. 4 Do kopru włoskiego dodaję pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka. 5 Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. 6 Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią. 7 Smacznego! Wskazówki Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado
Book of spellsoryginale cebulka została doprawiona gałką muszkatołową, ale w moich zasobach jej po prostu zabrakło i zapomniałam kupić. Gruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry gruszki oraz posypujemy pokrojoną(...)przekąski na imprezę lub chcecie czymś zaskoczyć domowników czy gości - polecam wypróbować. Smak nietuzinkowy - to pewne. to nasze tradycyjne, wypróbowane quesadille Zrobiliśmy również nasze klasyczne quesadille z kurczakiem , warzywami i sosem czosnkowym i właśnie ten nasz swojski, wypróbowany smak zdecydowanie bardziej przypasował nam w sylwestrowy wieczór. Ze względu na moje perypetie z blenderem Teściówki podczas wykonania tego
Kuchnia po mojemupiersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś) 1-1,5 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 śmietanka(...)mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku maggi i ziołami. Zasmażka: masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy z mąką, rozprowadzamy śmietaną i cały czas mieszając wlewamy do zupy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz. Do każdej podawanej porcji starajmy się dodać kawałek mięsa
Kolorowy Przepisownikdał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego. ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki(...)drobne listki radicchio Brukselkę płuczemy, odcinamy końcówkę i obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na cztery lub na pół. Gotujemy na parze przez ok.12 minut, po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Chwilę podsmażamy dla zrumienieni, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i porwaną sałatę cykoriową. Na koniec obficie posypujemy czarnuszką :) Papryczki myjemy, po czym drobno kroimy. Nać
Sajkofanka smakuPolecam Wam bardzo smaczny i w miarę szybki do przygotowania obiad. Możecie wykorzystać ryż, który pozostał Wam z poprzedniego dnia. Boczek możecie zastąpić kiełbasą i będzie
O kuchni z uczuciemFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest
Oryginalny smakDOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo
Moja Książka Kucharska~dyniowe placki z kaszy jaglanej z rozpuszczonym czekoladowym masłem orzechowym ~ Szybko mi ten tydzień minął! Dzisiaj mam skrócone lekcje, ale i tak nie konczę zbyt wcześnie
breakfast of dreamsOsobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTo jedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki: Roladki: 1 kg
Oryginalny smakPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych
Oryginalny smakO tym, że koniec lata zbliża się wielkimi krokami wiemy już chyba wszyscy. Jest chłodniej, wcześniej zapada zmrok, a powietrze wręcz przesycone jest nadchodzącą jesienią. Nie
Pasja Smaku