warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:594/829)

Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 221

smażyć, dusić..., ale efekt jest zawsze znakomity. Można je przygotować w większej ilości, bo świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie. Mąż lubi je włożyć w chrupiącą bułkę z dodatkiem warzyw i wcina aż miło :-) Dzisiaj prezentuję przepis na znakomite kotlety mielone, ale tym razem z dodatkiem płatków ryżowych. Są bajeczne!!! Przede wszystkim są niesamowicie soczyste, aromatyczne, wspaniale komponują się(...)odciśniętą bułkę, jajko, tymianek, majeranek, cząber, sól, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, dobrze wyrabiamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Z mięsnej masy formujemy spore kotlety o grubości 3-3,5 cm, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą złocisto-brązowe. Następnie

Rozpustne gotowanie
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 369

warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne są moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak(...)soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 164

góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry(...)oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj

Moja Delicja
Makaron z awokado i nerkowcami 102

Najlepsze dania w mojej kuchni powstają w ekspresowym tempie i bez planu. Dlatego później nie do końca pamiętam dokładnej gramatury składników ;) Ale to nic, takie przepisy

Mienta blog
Fasolka po włosku, przetwory 618

Fasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju

Ogrodnik w podróży
Makaron z warzywami i sosem sojowym. 122

Szybkie, świeże lekko pikantne danie idealne na obiad.  W tym tygodniu w Lidlu trwa tydzień azjatycki, dzięki czemu możemy dosłownie zatracić się w dobrodziejstwach kuchni

Malinowe Pocałunki
PIKANTNY KREM DYNIOWY 153

   Taka zupka to marzenie... Jakoś tak zawsze omijałam szerokim łukiem zupy dyniowe (przerażał mnie ich słodki i mleczny smak). Do czasu aż natknęłam się

Smaczne Zdrowe
Filipińskie adobo – wegański gulasz z grzybów i tofu 110

Adobo jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Filipin. Zwykle składa się ono z mięsa, owoców morza albo warzyw duszonych w occie, sosie sojowym, czosnku i ziarnach pieprzu. Po raz pierwszy usłyszałam o nim od naszej znajomej pochodzącej właśnie z Filipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu, ale poza(...)bieżącą wodą i palcami dzielę na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i czosnek obieramy i kroimy odpowiednio w kostkę i drobno siekamy. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy kostki tofu. Smażymy przez kilka minut aż lekko ozłocą się ze wszystkich stron. Wtedy dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki, liście laurowe

Lamarida.pl
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 198

jest przechowywać w szklanych, a nie plastikowych pojemnikach. Pozostałości z puszek, których nie wykorzystaliśmy od razu zawsze należy przełożyć do innego naczynia. Jeśli mamy wybór, kupujmy gotowe do spożycia warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka(...)zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości klarowanego masła lub oleju, po około 4-5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka

Even Better Food
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 209

tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista(...)minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 134

bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty  i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje mu uroku i ciekawości. Bazylia i czosnek to jedne z najlepszych kumpli tych czerwonych, południowo- amerykańskich warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego za opóźnianie starzenia i dobrą odporność, zmniejszenie ryzyka zawału serca i wszystko co najlepsze znajdziecie w pomidorach(...)zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i upraż razem ze słonecznikiem na suchej patelni, aż zrobi się chrupiący- uważaj, żeby nie przypalić słonecznikowych nasion. 8. Krem podawaj z kleksem jogurtu, posypani grzankami i słonecznikiem. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej 169

tzatziki, albo innym jogurtowym sosem. Sprawdzą się w bułce z dodatkiem sałaty i  konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta(...)tartej bułki, aby masa była bardziej zwarta i dobrze wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć po 3 minuty z każdej strony.  Zdejmować z patelni ostrożnie, bo są bardzo delikatne

Kulinarne Inspiracje
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 154

zupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe. Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora(...)cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac. Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami szalwi.Na patelni rozgrzac maslo ghee,wrzucic listki szalwi i smazyc kilka minut,az stana sie chrupiace.Szalwia jest ziolem ktore smakowo tworzy z dynia wyjatkowo smaczny duet.Innym smakowitym dodatkiem moze byc olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 268

Wreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego(...)kawałkami lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy

Kolizje Smaków
Flaczki z kani 128

Flaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian. Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne i szybko zniknęły, gdyż każdy chciał(...)wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut. Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć.  Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek

Gotuj w domu

Proponowane wyszukiwania