warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:593/829)

Jarmuż duszony z imbirem i papryką - dieta szybka przemiana - faza I 226

Jarmuż to prawdziwy superfood, ma niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne dla naszego organizmu. Poza tym to jedyne dostępne przez całą zimę świeże warzywo prosto z ogrodu. Powinno znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Jest tak naładowane składnikami odżywczymi, że nie ma potrzeby jedzenia jarmużu w nadmiarze. Szczególnie nadmierne spożycie niewskazane jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ w stanie surowym(...)domowej vegety  (1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku) obrać i pokroić w piórka cebulę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski na dużą, rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek bulionu i "podsmażyć" cebulę. Dodać starty na tarce imbir i paprykę, następnie podsmażyć razem przez kilka minut na patelnię dołożyć jarmuż, przykryć pokrywką i dusić 5-10 minut. Doprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia ze apfylzinōm (Cukinia z pomarańczą) 148

To, że lubia trocha poeksperymyntować, to już chyba wiycie 1 , a niyrołz 2 to aże mie samego zaskoczy tyn smak, kery na sōm 3 kōniec bańtuje

Chop w kuchni
Marchewkowe pancakes 184

tworząc przepis. Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka . Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt - warzywo, owoc, kasza itp i na bazie tego produktu przygotowujemy przepisy. Jednego dnia, na kilku blogach pojawia się przepis z użyciem wybranego artykułu. Zachęcam zatem do odwiedzenia blogów moich koleżanek, gdzie(...)Pure z marchewki wyłożyć do miski, dodać jajka i cukier - roztrzepać rózgą. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.  Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone

kolorowotorcikowo
Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami 124

Szybkie danie makaronowe, bo gotowe w 10 minut. Ten przepis może się przydać zwłaszcza w tygodniu. Syte danie, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół i ostrej

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 190

siadaliśmy przy stole, na którym na drewnianej desce, stał garnek z zupą pomidorową. Obok stał drugi garnek - z ziemniakami duszonymi. Przykryty bawełnianym ręcznikiem, żeby nie uciekało ciepło. A z patelni dochodziły do nas odgłosy skwierczenia jajek sadzonych. Najlepsze były te dobrze wysmażone z przypieczonym białkiem i porządnie ściętym żółtkiem. I ta cisza, kiedy każde z nas jadło w zapamiętaniu zupę(...)cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso z zupy przecedzić przez durszlak.  Do wywaru dodać przesmażone z cebulą pomidory i przecier.  Całość doprawić bazylią lub pietruszką i przyprawami do smaku.  Pogotować

Kuchnia smaków
Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie. 163

łyżki masła 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego olej z dowolnych orzechów lub pestek dyni  sól, pieprz, cukier czosnek niedźwiedzi, słodka papryka Zacznijcie od wymycia mięsa i warzyw. Następnie przyprawcie kurczaka. Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera(...)łyżeczki cukru. Gotujemy na małym ogniu około 10-12 min. aż będą al dente (na ząb). Ugotowane marchewki delikatnie wyjmijcie z w wody i osuszcie na ręczniku papierowym. Na patelni roztopcie 2 łyżki masła, dodajcie 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszajcie. Na gorące masło układamy marchewki i smażymy około 10-12 min. delikatnie obracając je co około 2 min. Serwujemy

Kuba Gotuje
Gozleme ,tureckie chlebki. 219

Natknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży w składzie ,ale ja skorzystałam z przepisu z drożdżami ,bo takie ciasto po prostu łatwiej się wałkuje i pięknie i szybko wyrasta.Moje gozleme zawierają farsz z tuńczyka ,marchewki ,cebulki i świeżej bazylii . Składniki(...)dzielimy na 4 kawałki ,rozwałkowujemy na papierze ,nakładamy farsz na pierwszy placek ,nie za dużo i przykrywamy drugim .Sklejamy dokładnie brzegi i zsuwamy placek z papieru na rozgrzaną patelnię ,najlepiej ceramiczną .Smażymy z obu stron do zrumienienia .Czas jest zależny od grubości rozwałkowania ciasta ,moje były bardzo cienkie i trwało to około 1,5 minuty z każdej strony Smacznego .Gozleme

Ladylaura.
Zupa krem z soczewicy 210

Nie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie

Ostra na Słodko
Kurczak po madagaskarsku 306

Tylko na jednym blogu jest tak niesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja . Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu

Pasja Smaku
Krem brokułowy z migdałami 150

Kolejny raz powitał nas mglisty poranek. Znad kubka kawy spoglądam sobie za okno i nic kompletnie nie widzę. W taki dzień nie chce mi się wychodzić

Przysmaki Karolki
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 171

Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i delektujemy się przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 171

Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i delektujemy się przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Krokiety z farszem z jajek 179

lepszego niż świeżo wykopane ziemniaki, które jeszcze niedawno były w ziemi (nawiasem mówiąc ziemniaki można hodować nawet na balkonie ). Dla mnie właśnie ziemniaki i zielony groszek są tymi warzywami, które im świeższe, tym pyszniejsze. No więc stoję co tydzień w kolejce do pani Lucynki, w której to kolejce kwitnie sąsiedzkie życie towarzyskie. Na co dzień sąsiadów niemal nie widuję, rzadko(...)Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni. Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie jak ja to zrobiłam: Krokiety z farszem z jajek 8-9 sztuk przepis z Kuchni Polskiej z moimi zmianami bardzo syte - 2 na głowę wystarczą

Posadzone i zjedzone
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 198

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą(...)się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy z patelni prawie cały płyn.   Dodajemy do rondla podsmażone wcześniej pieczarki, wrzucamy wypłukaną kaszę i zalewamy połową przygotowanego bulionu. Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu. Co jakieś

Karo in the Kitchen
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 150

brukselką , lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam ich na surowo. No właśnie, a brukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można jeść na surowo. Trzeba ją tylko poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan(...)wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję.  Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania