warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:593/829)

Szparagi gotowane na parze 177

Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 198

przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a  w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami....  W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.  W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g  cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor

Kulinarne przygody Gatity
Burrito z chorizo i mango 268

Pyszne burrito z dodatkiem mojego ulubionego pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo

Mienta blog
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 186

Jeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i

Pasja Smaku
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 148

zachować jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Pyszna, szybka i bardzo widowiskowa sałatka – i całkiem zdrowa, bo odchudzona!   Amerykańska sałatka Waldorf to szczególne połączenie słodkiego i wytrawnego – owoców i warzyw. Po raz pierwszy została podana w Nowym Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy(...)Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni o grubym dnie bez dodatkowego tłuszczu do czasu, aż orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł i jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy od brokułu podstawę – grubą

Karo in the Kitchen
Risotto grzybowe. 129

litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem  olej 1 łyżeczka masła szczypta soli pieprz  Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy(...)wszystko łyżką oleju. I przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek.  Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce

Kuba Gotuje
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 187

mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę o boku ok. 2cm. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią mięso. Smażymy intensywnie przez 3 minuty ze wszystkim stron. Na zewnątrz mięso powinno się zrumienić, natomiast w środku(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-15 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-15 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i usmażony kurczak Składniki po wymieszaniu ze sobą Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami Post Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 187

Seler naciowy to jedno z moich ulubionych warzyw (zresztą, którego ja nie lubię ;) ?). Nigdy nie wiedziałam, co zrobić z tymi środkowymi młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie(...)talerzyku, polać olejem i posypać przyprawami. Odłożyć na kilka godzin do lodówki (warto przykryć folią spożywczą, by w lodówce nie rozchodził się zapach kozieradki). Po kilku godzinach smażyć na patelni z obu stron, po czym wycisnąć na patelnię sok z pomarańczy. Trzymać na ogniu do zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można

Weekendy w domu i ogrodzie
RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. 165

poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski bazar, kupić świeże owoce i warzywa. Piękne śliwki uśmiechają się tak zalotnie, aż żal zostawić je na pastwę innych klientów. Dziś propozycja, która na dobrą sprawę może być słodkim obiadem, sycącym śniadaniem na ciepło bądź porządnym(...)zwykły oraz masło. Gotuję na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do chwili, gdy ryż wchłonie płyn, zgęstnieje i zmięknie. Śliwki płuczę pod bieżącą wodą,kroję na połówki. Na suchej patelni rozgrzewam i rozpuszczam cukier, a kiedy zbrązowieje, delikatnie wlewam wodę, ciągle mieszając. Zimna woda może spowodować, że zrobi nam się twardy karmel,  dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana ryżem i kurkami 168

Mamy sezon grzybowy. A ja  mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się

O kuchni z uczuciem
Naleśniki pełne fasolki i sera 118

Dziś naleśniki w dwóch wersjach. Nie znudziłam Was jeszcze? Jeśli lubicie  fasolkę szparagową możecie  zjeść ją w naleśniku. Wystarczy ugotować fasolkę z dodatkiem cząbru

Gotuj Sam!
Krokiety z cukinią 200

Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti po sycylijsku. 128

Kuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100

Radość kipiąca uśmiechem.
Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą 130

Dodatek do obiadu, który uwielbiam odkąd sięgam pamięcią. Zielona czy żółta… nieważne. Każda jest pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do

Oryginalny smak
Fritatta botwinkowo-serowa z truskawkową salsą 95

Bardzo lubię przyrządzać fritattę, bo jest to szybkie danie które smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy dodać do niej przeróżne składniki

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania