intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza(...)folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą
Fitsweet.meWeekend przywitałam przepysznym śniadaniem w stylu włoskim. Przygotowałam banalnie proste i smaczne grzanki z pastą z awokado i startym grana padano, to jest przepyszne połączenie! Chrupiące
Moja smaczna kuchniawłoskiego. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo(...)Jeśli mamy czas, odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Bulion lub wodę wlewamy do szerokiego rondla. Dodajemy nitki szafranu i zagotowujemy. Przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Partiami obsmażamy kawałki kurczaka, na dużym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Uważamy, aby nie przypalić
cool and mintyLazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa
Kulinarne Fantazje MarioliDziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą(...)mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając
karmelowyDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest
Oryginalny smakDanie może bardziej zimowe niż letnie... choć z młoda chrupiącą marchewką będzie smakować wyśmienicie. Na jego pomysł wpadłam podczas jednej z dłuuugich rozmów z Olikiem (dzięki
sierotka maRysia w kuchniSezon na kukurydzę trwa w najlepsze. Polecam pieczone kolby kukurydzy na lunch lub kolację. Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła. Proponuję
potrawyregionalneStir fry to wyśmienity sposób przyrządzania potraw, który pozwala nie tylko na uzyskanie pysznego dania w krótkim czasie, ale również na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych
Życie zamknięte w smakuW naszym domu najczęściej naleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji(...)rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku
Kulinarne przygody GatityDanie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku
Pasja Smakużyciu jadłam bakłażana. I od razu zaczęłam żałować, że nie jadłam go nigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca(...)gotujemy wszystko razem około 3 minut. Następnie wrzucamy pomidory i dusimy całość jeszcze około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz suszoną bazylię. Mieszamy. Dodajemy kiełbasę. Masę przekładamy do patelni, w której można zapiekać lub do naczynia żaroodpornego i robimy małe wgłębienia. Wbijamy w nie jajka i pieczemy w piekarniku jeszcze około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe danie posypujemy
Życie ze smakiemstać pół dnia przy przysłowiowych „garach” kiedy człowiek 'wytyrany' pracą etatową, czy ciągłą gonitwą za dziećmi... Takie dania są specjalnie dedykowane osobom zapracowanym i ceniącym sobie czas w kuchni. Warzywa i mięso możesz sobie przygotować, pokroić i schować szczelnie do pojemniczka dzień wcześniej, a po pracy, na drugi dzień wrzucasz gotowe składniki na woka, przyprawiasz i danie gotowe(...)Kurczaka myć i pokroić na małe części, mogą być paski. Wstawić wodę w średnim garnku, osolić i wrzucić makaron. Gotować ok. 2-3 minuty, przecedzić. Na woku (lub dużej patelni) rozgrzać oliwę z oliwek lub masło klarowane (ja użyłam masła). Jak już patelnia/wok będzie bardzo gorący, wrzucić cebulę, smażyć kilka minut. Po chwili dodać imbir i czosnek i podsmażyć całość
Calzonella.comcały czas jest naturalnie chrupka. Dla mnie bomba! Polecam, może zasmakuje również i wam :-) Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji, moja rodzinka zjada olbrzymie ilości warzyw, więc pojedyncza porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego(...)ulubionymi dodatkami (ja dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Zblendowany, gładki sos przełożyć do miski z kapustą i dokładnie wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (u mnie kilka łyżek). Ja dodałam także natkę pietruszki. Smacznego
Smaczne Zdrowe