Wiosna, jak by nie patrzeć kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z pierwszymi sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód(...)herbatników świeża mięta do przybrania Wykonanie : 1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni i zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy
vaniliowoczekoladowaPonieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie(...)ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy
Kulinarne przemysleniachrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne(...)solimy z obu stron i odkładamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C (może być z termoobiegiem). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub oliwy i podsmażamy cebulę ze szczyptą soli, aż będzie szklista. Pod koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Zdejmujemy z ognia. Bakłażany w tym czasie
Poezja smakuPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniwyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż(...)Comments / 05/09/2016 MOUSSAKA 0 Comments / 31/08/2016 OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 0 Comments / 25/08/2016 GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 4 Comments / 03/08/2016 SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 0 Comments / 25/07/2016 BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 2 Comments / 18/07/2016 BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 0 Comments / 15/07/2016 PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI
Martyna Cookssię do jedzenia. Każdy dzień jest okazją do niespodzianek i eksperymentów. Po pierwsze bycie eco jest całkiem fajne. Po drugie, to niesamowita frajda móc wiedzieć, że można wykorzystać część warzywa, którą się wcześniej wyrzucało do kosza! Liście rzodkiewki jadłam w stanie surowym w sałatkach , jadłam duszone, karmelizowane...ale nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić z nich pesto. Zaufałam przepisom(...)szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek
Z Kuchni Do KuchniPrzedstawię Wam dzisiaj przepis na bardzo smaczny azjatycki makaron chow mein z mięsnymi klopsikami i warzywami. Danie przygotowane jest metodą stir fry, dzięki czemu jest bardzo szybkie, a jednocześnie zdrowe. Metoda ta polega na bardzo krótkim smażeniu produktów na bardzo rozgrzanej i niewielkiej ilości oleju. Należy tutaj pamiętać aby wszystkie składniki mieć przygotowane zanim zaczniemy je smażyć. Makaron chow mein(...)imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 dymki 50g makaronu chow mein 2 listki limonki kafir mielona słodka papryka garść zmielonego sezamu + 2 łyżki uprażonego na suchej patelni olej Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy zmielony sezam, łyżeczkę uprażonego sezamu, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chili siekamy bardzo drobno. Masę dobrze wyrabiamy
Życie ze smakiemLato 😎 to moja pora roku ulubiona, bo słońcem ☼ , radością 😁wypełniona. Świeże warzywa 🍆🍅🍈 i owoce 🍏🍎🍑🍒🍓 to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami. Mnie 👱 jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym(...)opakowanie galaretki o smaku owoce leśne, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem
Moniki SmakołykiLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta! Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy
Ostra na Słodkodobrze przyprawione. Lubię też do dań dodawać sporo ziół. Najczęściej są to zioła suszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem. KURCZAK NA OSTRO(...)ziemniaczanej, podsmażyć na oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychżeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie(...)zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polewzględu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że jak spróbujesz czosnku wyhodowanego własną ręką, to nigdy już nie sięgniesz po kupny. Jest to wdzięczne do uprawy warzywo, gdyż z łatwością można go wyhodować w skrzynce, na balkonie czy parapecie. My tak robimy i jesteśmy zadowoleni z efektów. Czosnek sadzi się na jesień (ok. 20 października(...)łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce. Dodajemy posiekane pędy czosnku, posiekana natkę i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżka stołową układamy porcje placków i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty i słoneczny kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Takie
Marder&Marder Manufactureżyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut. Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę(...)czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić. Zobacz również: Warzywa z kurczakiem gyros Kurczak z przyprawą gyros
Kuchcik gotujeKrokiety chyba wszyscy znają i wszyscy lubią. Niestety nie jest to zbyt lekkie i dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję
Tagebuch po polskuCukinia w cieście naleśnikowym zmodyfikowany przepis znaleziony w starym zeszczycie mamy ;) // 2 porcje ~1 średnia cukinia (lub jak u mnie - pół gigantycznej) ~80g mąki pszennej
chili & sugarzarumienić, jednak w szczególności czosnek nie może się przypalić. Dodajemy posiekany szczypior i dokładnie mieszamy z mięsem i czosnkiem, ale go nie smażymy, aby pozostał zielony i jędrny. Zestawiamy patelnię z ognia. W międzyczasie gotujemy ryż, który po osączeniu z wody jeszcze gorący dodajemy do mięsa. Dodajemy również tymianek oraz resztę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby możemy(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-36 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-36 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Mięso obsmażamy i podgotowujemy w soku Następnie dodajemy czosnek i dymkę Na końcu mieszamy z ugotowanym ryżem Gotowe danie Smażony indyk z ryżem - zbliżenie Post Smażony indyk z ryżem pojawił
Kulinarna Pokusapełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :) Przygotowanie szparagów Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien, od główki w dół. Na końcu odcinamy zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (moim zdaniem to ich zdecydowany atut(...)zależności od grubości szparagów czas może się nieco zmieniać. Zielone gotujemy od 4 do 10 minut. Białe od 10 do 15 minut. Smażenie Zielone szparagi możemy również smażyć na patelni lub grillować na grillu. Zachowują wówczas znacznie więcej wartości niż podczas gotowania w wodzie
Kolizje SmakówSezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam
Kulinarne przygody Gatityprzecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor
Kulinarne przygody GatityPyszne burrito z dodatkiem mojego ulubionego pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo
Mienta blogJeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i
Pasja Smaku