warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:599/829)

JAJKA SADZONE Z SEREM 134

Jajka sadzone z serem fot. Moja Książka Kucharska Jajka sadzone z serem. Przepis na jajka sadzone z serem i botwinką. Zastanawiasz się czasem, co można zjeść

Moja Książka Kucharska
Parmigiana di melanzane 269

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast

Oryginalny smak
Weekendowe śniadanie, czyli zapiekane bułki z jajkiem 189

Wiem, wiem- nie jest to jakiś autorski pomysł na wykonanie takiego śniadania, ale stworzenie go przez siebie i w swojej wersji mogę śmiało uznać debiutem :) Może

Kuchnia w czekoladzie
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 156

Madzia ostatnio stanęła oko w oko z gołąbkami. Po raz pierwszy w życiu. I zrobiła wegetariańskie... :) Ale co tam, nie szkodzi, pyszne były. I tak niesamowicie

Marder&Marder Manufacture
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 273

Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne

Oryginalny smak
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 197

Dziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym wydaniu. Połączenie uwielbianych przeze mnie naleśników ze szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami

Ostra na Słodko
Tagliatelle z owocami morza 140

płaskich wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami. Tagliatelle w sosie śmietanowym to dla mnie taki klasyk, którego często wzbogacam o różne warzywa, czy mięso. Tym razem padło na pyszne owoce morza i doskonałe suszone pomidory. Co prawda do przygotowania tego dania użyłam sałatki z owoców morza, ale to tylko przyspieszyło proces i wierzcie(...)sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta na równi z przygotowywaniem sosu. Makarony to dania, które muszą być wykonywane chwilę przed podaniem, inaczej nie smakują już tak dobrze. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy na nią starty czosnek, suszone pomidory pokrojone w paseczki, odsączone z zalewy owoce morza oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Podgrzewamy dosłownie 1 minutę i zalewamy śmietanką

MamaOskarka
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal #2 158

Sztuka) Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja) Makaron penne (pełnoziarnisty) – 180 g (2.57 x Szklanka) Czas przygotowania: 30 minut   1. Cebulę podduś na patelni ze zmielonym mięsem. 2. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos się lekko zredukuje i dopraw ziołami do smaku. 3. Zjedz z ugotowanym makaronem. PODWIECZOREK(...)Szklanka) Czas przygotowania: 40 minut   1. Ugotuj ciecierzycę 10 minut krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. 2. Cebulę opal. 3. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. 4. Do bulionu dodaj na wpół ugotowaną ciecierzycę, starte na tarce warzywa i przyprawy. 5. Gotuj przez 20 minut, a następnie wyjmij  cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksuj zupę

Powiedz dietom nie
Jajka, jajka... sadzone, smażone... 211

Jajka mają w kuchni szerokie zastosowanie. Można z nich przyrządzać dania na słodko i wytrawnie. Można jeść je same albo łączyć np. z warzywami lub   z mięsem. Najbardziej popularne dania z jajek to jajecznica,   omlety i jajka sadzone. Ja postaram się Wam udowodnić, że jajka są bardziej uniwersalne niż się sądzi i że dzięki połączeniu z kilkoma składnikami(...)ścięte - żółtko wysmażone Świeże jajka wyjęte prosto z lodówki są podstawą do zrobienia dobrych jajek sadzonych, ponieważ białko w zimnym jajku jest gęściejsze i wolniej rozleje się na gorącej patelni a tym samym żółtko utrzyma się   w całości. Jajka można wbić na patelnię bezpośrednio ze skorupki lub pojedynczo wbić do miseczki, a następnie delikatnie przelać na patelnię... Jajko sadzone

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I WARZYWAMI 367

warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :D  Sałatka pięknie prezentuje się na stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako(...)Umytego i osuszonego fileta obkrój z błonek i posyp z obu stron papryką, solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej. Na talerzu ułóż pas roszponki lub rukoli, obok ułóż obrane ze skorki i pokrojone w plasterki awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki kurczaka, następnie kukurydzę, pomidorki (kilka możesz przekroić

Słodko-Słony Świat Ilony
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 195

języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający(...)łyżek wody i zmiksować razem z mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 185

dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli jest za gęsty, dodaj wody z makaronu , aby go nieco rozrzedzić. Wsypać starty parmezan i dokładnie wmieszać(...)oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować

CookYourself
Bruschetta z pieczarkami i grana padano 163

Pora na weekend, dla wielu z Was to jedyny czas w tygodniu, kiedy można coś dobrego na spokojnie przygotować i zjeść. Z taj okazji mam dla

Moja smaczna kuchnia
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 202

koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli ulubione warzywa wędlina 2 garści rukoli Przygotowanie: 1) Do mąki dodać drożdże, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka(...)piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym grzaniem, następnie włączamy grzanie góra-dół). RADA: Można piec pizze na żeliwnej patelni (kamieniu), którą nagrzewamy razem z piekarnikiem, następnie wysuwamy kratkę z patelnią na której kładziemy ciasto, smarujemy sosem i układamy dodatki. Artykuł Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku pochodzi

Fitsweet.me
KOTLETY PAPROCHY 195

Witajcie! 😎 Dzisiaj mam przygotowaną dla Was kolejną alternatywę na zastąpienie zwykłych mielonych. Na kaszowe zapiekane w sosie już macie przepis . Tutaj wykorzystałam kapustę  i to

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym 233

Takie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią  je po węgiersku

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 505

bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody i spokoju o równoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się  jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno  lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą  soczystość? Do tej pory zdradziłem(...)składniki rozpoczynając od przebicia końcówki plastra boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas to około 20 minut. Szaszłyki ułożyć na kratce wyłożonej aluminiową folią

zadanie-gotowanie
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 245

garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Miksujemy warzywa z masłem, gałką muszkatołową i dodatkiem mleka na gładkie, puszyste purée przy pomocy ręcznego blendera. Puree powinno być dosyć rzadkie, ale musi utrzymywać kształt. Jeśli jest za gęste – dodajemy jeszcze odrobinę(...)solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Zaczynamy szykowanie kaczki od rozgrzania piekarnika do 200⁰C. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała.   Kaczkę zawsze kładę

Karo in the Kitchen
S... Szpinak&Szparagi! 194

Szpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)).  Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;)  Niesamowity jest fakt(...)śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p) Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone

Kitchens Alphabet
Tajskie burgery 285

Mięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion. Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie Świata. Domowy fast food jest najlepszy!  Moja rada(...)doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri,  wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Bułki rozkroić , opiec na suchej patelni aby były gorące i chrupiące , na połówkach rozłożyć

Wanilia i Kardamon
Wegański smalec z prażoną cebulką 221

chwilowymi wegetarianami. Nic dziwnego, gdy za oknem żar leje się z nieba to mało kto ma ochotę na ciężki i tłuste posiłki. Tym sposobem mięso zostaje wyparte przez sezonowe warzywa i owoce (choć oczywiście jest to efekt chwilowy, większość z nas, gdy temperatura zaczyna spadać, ponownie powraca do bardziej treściwych, mięsnych dań). Dziś kilka słów o wegańskiej wersji tradycyjnego dania(...)liście laurowe 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól i czarny pieprz delikatny olej do smażenia 1. Cebulę posiekaj w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smaży na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie zarumieniona. 2. Fasolę odcedź, opłukaj i zmiksuj

365 dni dookoła kuchni
Carpaccio z młodych buraków. 196

Buraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku.  Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole(...)słoiku. Tak długo potrząsać słoikiem, aż sól i cukier rozpuszczą się.  Skropić rukolę dressingiem, wymieszać i ułożyć na buraczkach. Dodać listki młodych buraczków. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i ułożyć na buraczkach. Ser pokruszyć widelcem, wyłożyć na rukolę i skropić dressingiem. Carpaccio serwować z dressingiem cytrynowym i przyprawiać bezpośrenio przed jedzeniem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym 214

przez moje dzieciaki ze sterty równie dorodnych i cudownie pokrzywionych cukinii. Swoją drogą wybór cukinii na obiad zawdzięczamy pewnie tym dziwacznym kształtom jakie może przyjmować to pyszne i wszechstronne warzywo. Mimo, iż ciężko czasem namówić dzieci do zjedzenia czegoś zielonego to w tym przypadku placuszki nie musiały długo czekać na dziecięcą aprobatę. Zamiast mąki pszennej, która lubi utwardzać placuszki, dodaję(...)wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy pestki, pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko i mąkę dyniową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy

Słodki Kompromis