będzie pysznie i efektownie! Na pierwszy rzut oka taki tort serowo-warzywny wydaje się pracochłonny - nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł były już wystudzone, więc szybko przemieszałam je z serkiem i mozzarellą, zrobiłam roladki i siup znów do piekarnika! Wydaje się, że nie wiadomo ile roboty(...)być inny) Sposób przygotowania: Nadzienie serowe: Mieszankę meksykańską przesmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane wszystkie je wyłowić, w wywarze zostawić tylko mięso (kości) i przystąpić do gotowania kapuśniaku. Kapuśniak : Kiszona kapustę najpierw trzeba spróbować, aby sprawdzić jak bardzo jest kwaśna. Jeżeli jest(...)zwykle i wędzone lub wędzona giczka) włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kapustę i pozostałe składniki i gotować wg powyższego przepisu. Okrasa : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przypieczone i chrupiące. Prażoki : Ziemniaki zacząć gotować pod koniec gotowania zupy, aby były gorące
Codzienne Gotowaniesierpień, nie tylko ze względu na to, że to miesiąc moich urodzin (już były ;-) ), ale sierpień to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak bogaty okres w świeże owoce i warzywa nie zdarza się w żadnym innym miesiącu, mamy w czym wybierać, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, młode cukinie, kabaczki, dynie, które smakują teraz najlepiej, młode jabłka, gruszki, brzoskwinie, ogórki gruntowe(...)się karmelizował, a brzoskwinia będzie się ładnie rumienić. Nie dotykaj karmelu palcem- ma on bardzo wysoką temperaturę i mogłabyś się poparzyć. Gotowe brzoskwinie zdejmujemy drewnianą szpatułką, na tą samą patelnię dodajemy orzechy, dokładamy olej i miód, ciągle mieszając czekamy aż masa się skarmelizuje i oblepi orzechy. Orzechy zdejmujemy i wykładamy na talerzyk, aby przestygły. Nie zostawiaj ich na patelni
SMYKWKUCHNIsypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula, 3 ząbki czosnku, 15 pomidorków cherry, 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 100 g koncentratu(...)łatwością będzie odchodzić. W garnku najlepiej o szerokim dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy
Moniki Smakołykiłączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza(...)części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować
Kuchcik gotujeWiosna tuż tuż... Już wkrótce zasypią nas świeże kolorowe warzywka na co czekam z utęsknieniem. Póki co cieszymy się również barwnymi dostępnymi na straganach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…
Oryginalny smakKotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką chwilę, z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W małym garnku zagotować 1 litr wody. Dodać vegetę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie) i chwilę razem pogotować. Mąkę
Gospodyni Miejskabanalny, że po skosztowaniu tych kotlecików trudno w to uwierzyć, że naprawdę to są trzy główne składniki: ziemniaki, szpinak i mąka. Naprawdę w jednym obiedzie przemyciłam dzieciakowi 5 warzyw, bo podałam te kotleciki z młodą marchewką i fasolką szparagową, oczywiście wszystko ugotowałam na parze, no bardziej fit to się chyba nie da Taki obiad to jest dobre rozwiązanie, gdy mamy(...)zdjęłam skórkę) około 250 g mąki ( w sumie dowolnej) łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól: łyżeczka do masy ziemniaczanej i pół do szpinaku olej roślinny do smażenia Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć szpinak, smaż go około 3 minut, musi się cały „zeszmacić”, dopraw solą. Przełóż szpinak na sitko aby odciekła nadmiar płynu. W tym czasie
greenscarfDynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych(...)mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
W SMAKokresie wakacyjnym jem bardzo dużo warzyw. Kalafior z bułką tartą to często sposób na moją szybką kolację. Pyszne i proste. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)minor-bidi;} Składniki: kalafior 4 dkg masła 2 dkg bułki tartej sól Wykonanie: Kalafior obrać z liści, opłukać, oczyścić, podzielić na różyczki. Różyczki kalafiora ugotować na parze. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić różyczki kalafiora, posypać bułką tartą. Leciutko podsmażyć starannie mieszając. Podawać od razu. insertCookd("29aa707325f4576917bdfc6395d21453
Pasja SmakuSałatka, którą dziś Wam przedstawiam, świetnie nadaje się na obiad, bo jest bardzo sycąca. Super sprawdzi się też jako dodatek do innych dań, podczas grillowania czy
Mienta blogBardzo lubię rozgrzewające i pikantne dania. Co prawda bardziej na styl europejski, ewentualnie meksykański, niż orientalny ;) Ale gdy już się skuszę, to nigdy nie żałuję. Tak
Mienta blog