Sałatka z quinoa, batatem i fasolą 222fasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho . Od dawna szykowałam się zrobić sos z grillowanej papryki. Taki(...)goryczy. Umieść je w garnku zalej czystą wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odlej wodę i odparuj komosę. Obierz batata i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj batata i smaż aż będzie miękki. Dopraw kminem rzymskim, solą i kajeńskim pieprzem, ostudź. Przełóż bataty do miski, wsyp quinoa, odcedzoną fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój
codojedzenia
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 226groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył(...)samej wody W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 7-10 minut. Wrzucić do gorącej zupy. 1 łyżka
Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. 202Tym razem zapiekanka ziemniaczana, prosta i sycąca. Składa się z kilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym
zadanie-gotowanie
Marchewkowe roladki schabowe 355Te roladki przygotowałam w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika portalu Przyślij Przepis. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie
Kolorowy Przepisownik
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 256Tempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) Marynata do mięsa: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól wędzona - pieprz syczuański Składniki na ciasto: - 2/3 szklanki(...)potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto . Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli
mojewypiekiinietylko
Turecki chlebek Gozleme 242Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)rąk.Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny) 2. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę
UgotujmyTo.pl
Ziołowy kurczak na parze z sałatką szparagową 250Dziś nie tylko smacznie , ale i zdrowo! Ostatnimi czasy w mojej kuchni gości zdecydowanie więcej ” zdrowych ” przepisów! Co nie znaczy , że wcześniej nie odżywiałam
Ostra na Słodko
Sałatka z mozzarellą i miodowym winegretem 184Lekka prawdziwie wiosenna sałatka z małymi kuleczkami mozzarelli i miodowym winegretem, do zabrania w słoiczku do pracy lub na lekką kolację, polecam! Składniki: 1 główka sałaty
Wanilia i Kardamon
Sałatka z bobem, cukinią oraz fetą 226I pomyśleć, że w moim rodzinnym domu bób jada się dopiero od niedawna. Och, ileż to „straconych” lat za mną! Teraz za to, zaszłe braki nadrabiam
Even Better Food
Ogórki z ziemniakami 184500 g ogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500
królestwo garów
Indyk w sosie śmietanowo - paprykowym z makaronem i warzywami 226Hej :)) U mnie dalej wszystko na szybko, czasu brak, a ten tydzień to już w ogóle zabiegany. Wczoraj miały na obiad być szaszłyki właśnie z indykiem
kruche babeczki
Kurczak z patelni z korzeniem lotosu 184Niedawno zakupiłam korzeń lotosu i nawet nie wiedziałam że ten aromatyczny korzeń ma tyle właściwości leczniczych. Zakupiłam go z ciekawości bo słyszałam że jest smaczny a
Moje Małe Czarowanie
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 229Bez względu na porę roku grzyby są wszędzie. Nie mam na myśli grzybów z którymi walczymy tylko te naprawdę smakowite. Od suszonych po mrożone aż po
Right Behind The Kitchen
Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet 272Danie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu
Kuchnia domowa Ani
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 205sosy. Makaron wytwarza się z semoliny i wody, bez użycia jajek, dlatego uznaje się go za składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić(...)toskańskim pici lub bucatini , linguine , ewentualnie spaghetti sól do smaku sporo świeżo zmielonego pieprzu pęczek posiekanej natki pietruszki Przygotowanie : W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Do dużej patelni wlej oliwę i dodaj czosnek oraz suszone chilli. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Teraz wlej pomidory z puszki wraz z zalewą i gotuj sos na małym ogniu przez
Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką 165Cześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food(...)przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Rzodkiewki oczyść i pokrój w plastry. Dressing: Szalotkę i szczypior pokrój
Moja pasja smaku
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 188Jeśli chcemy aby komosa nabrała orzechowego posmaku, przed gotowaniem należy po wypłukaniu nasiona należy odstawić do całkowitego wyschnięcia, a potem podprażyć je przez około 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, oczywiście cały czas mieszając. Można też pominąć prażenie i opłukaną komosę wsypać do wrzącej wody. Gotujemy w proporcjach 2:1, czyli 1/2 szklanki nasion gotujemy(...)wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem. Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem vinegret, wymieszałam ponownie aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki. To tyle. Prawda, że prosto? Czas jaki potrzebujemy do przygotowania sałatki to czas gotowania komosy, czyli jakieś
Blondynka Gotuje
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 195jest ryż odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe. Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania. Dodatkowe porady(...)namaczania. Grzyby pokroić w kostkę. Brodo: Przygotować bulion, użyłam bulion z kostki, dodać do niego wodę od namaczania grzybów. Postawic na ogniu, aby powoli się gotował. Soffritto: Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie roztopić 2 łyżki masła i łyżkę oliwy. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli, należy jednak uważać, aby nie zbrązowiała! w razie potrzeby
Codzienne Gotowanie
Lahmacun - turecka pizza 230Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)ciasto podwoi swoją objętość. Farsz : W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem
Codzienne Gotowanie
Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem 171Dzisiaj bardzo smaczne pierogi, które znikną w mgnieniu oka Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam
Oryginalny smak
Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku 248Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku Ostatnio mój wzrok zatrzymał się na bakłażanie w trakcie zakupów i cóż było zrobić kupiłam bakłażana :) Zapiekanka z bakłażanem
Kuchnia na wzgórzu
Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem 205mój ulubiony miesiąc nie tylko ze względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają(...)nich końcówki. W garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody włóż szparagi, gotuj je ok. 3 minut. Szparagi możesz też ugotować na parze. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj mąkę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień. Bardzo energicznie mieszaj dolewając mleko. Gdy składniki się połączą (powinno to trwa ok 1 minuty). Zdejmij z ognia. Sos nie powinien
365 dni dookoła kuchni
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 185aromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie(...)połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę i gotuj na małym ogniu
ale Pysznie
PAPRYKA FASZEROWANA 238papryka faszerowana Papryka faszerowana to jedno z lepszych dan. Na Ukrainie taka papryka jest uwielbiana i gdy pójdziemy do kogoś, w gości i takie danie znajdzie
Kulinarnie z Polką na Kresach