warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:613/829)

Calzone ze szpinakiem, pomidorkami, roszponką, szynką i mozzarellą 150

podsypywać jeszcze mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski lekko nasmarowanej oliwą, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak Bonduelle, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec szpinak(...)Podawać od razu. Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Calzone z wyłożonym farszem. Calzone zawinięte w duży pieróg

Passions hobbies life
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 176

desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec

Kulinarne przygody Gatity
Chleb nadziewany. 145

wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać(...)kostkę 6-8 pieczarek pokrojonych w grubą kostkę (do 1 cm) 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz bazylia i rozmaryn lub inne ulubione zioła      Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki, a po około 4 minutach krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy

Rozpustne gotowanie
Zupa krem z dyni z pestkami słonecznika 125

Sezon na dynię w pełni... jest to smaczne i wartościowe warzywo. Do zupy dyniowej użyłam ok. 1 kg upieczonej dyni, jednakże w zależności od preferowanej gęstości można użyć mniej lub więcej miąższu. Dynia ma wiele cennych witamin między innymi cynk, potas, B-karoten, fosfor i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco(...)wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem do smaku. 2-3 garście słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2881

mielone z marchewką Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę i zrumienioną na patelni 1 bardzo dużą lub 2 małe marchewki starte na tarce na grubych oczkach 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek bułkę tartą olej do smażenia Mięso mielone, bułkę tartą(...)takich samych oczkach i delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną kapustę, starte jabłka i ogórki oraz kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy jogurt z majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka

Ratunku obiad
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 137

Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego Proste i pyszne danie. Zrób a je pokochasz. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego    

Kuchnia na wzgórzu
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 118

Faszerowane pieczarki mięsem mielonym Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak

Kuchnia na wzgórzu
Risotto ze szparagami i cukinią 121

Gdy na straganach królują szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo  gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym

Wanilia i Kardamon
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 184

GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem

Markowy smak
Naleśniki z pieczarkami 182

Naleśniki to danie, które uwielbiam. Sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię. Lubię naleśniki na słodko (  takie jak te  )  i na wytrawnie

Pobite gary Barbary
Placki z marchewki i batata z bazyliowo-pietruszkowym sosem. Zdrowy lunch do pracy. 110

  Proste i sycące danie, które świetnie nadaje się na wynos do pracy lub szkoły. Idealny posiłek na lunch lub obiad. Słodka marchewka i batat to

Mango Papaja
Frittata z pomidorami i ziołami 98

Lato to najlepsza pora na późne kolacje jedzone na świeżym powietrzu, jak np. frittata. Ciepłe wieczory sprawiają, że mam ochotę na śródziemnomorskie jedzenie w duecie z

Moja smaczna kuchnia
Penne lazur 341

Ostatnio robiłam porządek w szafce i przez przypadek znalazłam stary, odręcznie i szybko zapisany na skrawku kartki przepis na makaron penne z serem lazur, jaki wiele

Taste Of My Day
Sznycel z kurczaka z sadzonym jajem, pyrą i kalafior z bułką tartą czyli trochę po poznańsku. 259

Zainspirowana pewnym ciekawym blogiem, którego autor najwyraźniej pochodzi z Poznania, postanowiłam zrobić taki obiad. Każdy składniki doskonale zna, wystarczy tylko poskładać je w całość. Pyszny, niedzielny

Mango Papaja
MROŻONE SMOOTHIE KOKOSOWO-BANANOWE Z LODAMI I KARMELEM + BLENDER WYSOKOOBROTOWY HAPPYCALL AXLERIM 173

niesamowicie miłe zaskoczenie i ogromny plus da sprzętu. Silnik super uAC , w połączeniu z nożami oraz idealnym stalowym połączaniem ułatwia miksowanie nawet bardzo twardych składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców. Bez problemu możemy przygotować z nim kostki lodu do drinka, masło orzechowe, wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje. System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender(...)słodka – ok. 200 ml * masło – 1 łyżka * orzechy ( brazylijskie, włoskie, nerkowce, ziemne ) – 2 szkl * miód – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KARMEL: Na patelni roztapiamy cukier ( na złoto ), dodajemy masło, energicznie mieszamy, a następnie zalewamy śmietanką i gotujemy ok. 1 minutę cały czas mieszając. MASŁO ORZECHOWE: 3/4 podprażonych na patelni orzechów wkładamy do blendera

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania