Kochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum SmakuJak wspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową
Marder&Marder ManufactureStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smakModyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli
Przysmaki KarolkiPotrawka z kurczaka i fasolki szparagowej to moja propozycja na zdrowy i pożywny, letni obiad. Fasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które mogłabym jeść codziennie, jednak niestety tylko teraz, przez krótki okres wakacyjny jest to możliwe. Najsmaczniejszy pomysł na fasolkę? Ugotowana al ‘ dente w lekko osolonej wodzie. Czasem może być też polana bułką tartą podsmażoną na maśle. Fasolka(...)dente. Marchew obierz i pokrój w plastry (nie za grube, nie za cienkie). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż cebulę i podsmażaj chwilę, gdy lekko się zarumieni dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki
365 dni dookoła kuchnisię skończyła i musieli wracać do siebie. Niestety, bo to była naprawdę sympatyczna rodzinka, z bogatym kulinarnym doświadczeniem. Mama spisywała ich przepisy na leczo, potrawy z duszonych lub pieczonych warzyw, czy właśnie na te chlebki. Ja jestem zachwycona, polecam! Składniki na węgierski chlebek, czyli Langos: na 6 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na około 0,5 cm placek. W patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (powinno go być na wysokość około 3 cm) i kolejno smażymy na nim placki (z każdej strony po około 2 minuty, czyli
Rozpustne gotowanieSmaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami. Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi
Wanilia i Kardamonkaszy na 3 porcje wody np. 0,5 szklanki kaszy na 1,5 szklanki wody). Mój sprawdzony sposób na gotowanie kaszy jaglanej jest taki: Suchą kaszę prażę na suchej patelni, stale mieszając do momentu, aż zrobi się jaśniejsza i zacznie pachnieć. Przerzucam kaszę na sito i dokładnie płuczę zimną wodą, po czym otrząsam z wody. Wypłukaną kaszę wrzucam na gotującą(...)dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem;) Smacznego! A jeśli szukacie innego przepisu z kaszy jaglanej, polecam zapiekankę: Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Artykuł Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie(...)drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Na patelni karmelizujemy cukier, a gdy zbrązowieje dodajemy 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Na drugiej
Kuchnia MagdaLenyOd jakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić
Oryginalny smakSkładniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z ciabatty ) 1 łyżka
OliveandThymemakarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo(...)kalafiora posiekajcie drobno czosnek i, osobno, natkę pietruszki. Zetrzyjcie parmezan i, jeśli dodajecie, imbir. Ugotujcie makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Kiedy makaron będzie się gotował, rozgrzejcie na patelni masło i, uważając, aby się nie przypalił, przysmażcie na nim czosnek. Do czosnku z masłem dodajcie ugotowany makaron, posypcie natką pietruszki, parmezanem, (startym imbirem) i upieczonymi różyczkami kalafiora. Przemieszajcie całość
OliveandThymenich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku i również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie całość zmiksowałem na gładką masę, którą przełożyłem do miseczki i włożyłem do lodówki. W drugiej miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki(...)pokroiłem w jak najcieńsze plastry, a następnie w paski i wymieszałem z przyprawami oraz z 2 łyżkami oliwy. Przyprawione mięso odstawiłem do lodówki na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i smażyłem mięso przez 5 minut na maksymalnym ogniu, często mieszając. Przygotowałem frytki. Na talerze wyłożyłem frytki, mięso i odrobinę surówki. Mięso delikatnie polałem sosami
Wyprawy kulinarne